Summa summarum: Wasa Future Festival skakade om både region och värld

Wasa Future Festival var i år större och mera omvälvande än tidigare. ”Det kommersiella och samhälleliga värdet av aktiviteterna kan räknas i miljarder euro”, säger Sture Udd.

Sture Udd Wasa Future Festival
Sture Udd.

Smarta människor interagerar, skapar och förverkligar smarta lösningar. Ungefär så beskriver entreprenören Sture Udd tanken och målsättningen bakom Wasa Future Festival, som i år ordnades under vecka 32.

– Det är substansen som räknas, det räcker inte bara med att prata om saker utan de måste startas och förverkligas, säger Sture Udd.

Substansen finns

Stefan Damlin Vasa Elektriska Wasa Future Festival
Stefan Damlin.

Skapandet av EnergySAMPO är ett av många exempel där Wasa Future Festival spelat en avgörande roll. EnergySAMPO är ett konsortium med företag i Vasas energikluster som tillsammans har möjlighet att förbättra världen.

– EnergySAMPO är en viktig del av ett innovationsekosystem som utvecklar lösningar som senare kan säljas, sade Stefan Damlin, vd för Vasa Elektriska, som är en av aktörerna i samarbetet, under festivalen.

Samarbetet skapar en ny position för export av energilösningar. Flera av drivkrafterna som lyfter och driver samarbetet framåt, som GigaVaasa, vätgasekonomin och Case Rwanda, lyftes fram under festivalens gång.

Förutsättningar för fast förbindelse

Anders Jungar, PBI Research Institute
Anders Jungar deltog via videolänk.

Ett mycket stort projekt som festivalen pushat på länge är skapandet av en fast förbindelse mellan Sverige och Finland. Den fasta förbindelsen beskrivs som ett ”mega, mega projekt” som fått ytterligare vind i seglen på grund av utvecklingen den senaste tiden.

– Nu gäller det att engagera regionen, utreda möjligheterna och kommunicera historien, sade Anders Jungar från PBI Research Institute.

Teknologin rusar framåt

Emil Sandström Tyren Wasa Future Festival
Emil Sandström.

Teknologin för att skapa stora vindkraftsparker går snabbt framåt vilket i sin tur skapar synergier för en fast förbindelse. När det gäller ny typ av trafik över Kvarken möjliggörs den också av en annan teknologi som lyftes fram under festivalen, det vill säga elflygen.

Elflygens utveckling går framåt med stormsteg och nya konkurrenskraftiga plan lanseras inom en nära framtid.

– Det är nu det händer, sade Emil Sandström från konsultföretaget Tyréns under lördagen på festivalen då Kvarkenregionen stod i centrum.

Kvarkenregionen räcker inte

På Wasa Future Festival som helhet blev det klart att Kvarkenregionen bara är en bra början. Österbotten måste också bli bättre på att koppla ihop sig med världen utanför Europa. En väg dit, som redan är öppen, går genom metaverse.

Risto Linturi, futurist och medlem i Metaverse Standards Forum, sade att det gäller att komma igång nu för att skapa sig marknadspositioner.

– Allt från museum till näthandlar kommer att flytta till metaverse, sade Risto Linturi.

Går att se med egna ögon

Metaverse och virtuell verklighet kan vara knepiga begrepp att ta till sig. Wasa Future Festival har sedan starten försökt ta ner just sådana viktiga men abstrakta saker till en mera begriplig nivå.

I år tog festivalen det här konceptet steget längre och satsade hårt på utställningar och demonstrationer.

Studerande, utbildning & arbetskraft

Att locka smarta studerande och kompetent arbetskraft till regionen är ett par av Wasa Future Festivals återkommande teman. Liksom tidigare år bjöd festivalen in både akademiker, experter, studerande, näringslivet och de som redan vågat ta steget hit för att tillsammans lösa utmaningarna.

Utbildning är ett viktigt temaområde, festivalen för till exempel fram frågan om mer samarbete mellan högskolor och universitet och till och med bildandet av ett ”Kvarken University”.

Hur kultur kan bidra till den här ekvationen och på andra sätt till utvecklingen var ett återkommande tema genom stora delar av festivalen.

Ekonomi och hälsovård

Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta Wasa Future Festival
Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta.

När det gäller ekonomikunnande kämpar festivalen och arrangörerna för mera substans. Att vi alla ska bli bättre på att räkna värden av ekosystem och värdekedjor upplevs som viktigt.

Precis samma typ av frågeställningar lyftes inom hälsovården. Till och med beslutsfattare på högsta nivå varnar för att helheten ofta glöms bort när kostnader ska sparas och enskilda delar optimeras.

– Finland måste få till stånd en radikal förbättring så kontinuiteten inom vården kan bli bättre, sade Aki Lindén, familje- och omsorgsminister.

Nådde ut

Wasa Future Festivals digitala programblad laddades i år ner cirka 2800 gånger under några få dagar. Att besökarna gick igenom programmet i snitt 3 minuter och 36 sekunder visar att det var frågan om ett digert paket, trots att där i princip bara stod när aktiviteten startar och vem som håller i trådarna.

Totalt över 2900 personer lockades till Wasa Innovation Center, där det mesta koncentrerades. Det ordnades även kulturarrangemang där cirka 700 personer deltog.

En del av programmet streamades och nådde ytterligare flera tusen deltagare online. Inspelningarna är fortfarande tillgängliga på Youtube och fortsätter nå ut till människor.

Vaasa Insider hårdbevakade många av arrangemangen, och alla artiklar är tillgängliga här.

 

LÄS OM FESTIVALEN:

Wasa Future Festival: ”Finland borde vakna, metaverse erbjuder enorma möjligheter”

Wasa Future Festival: Kvarkenregionen perfekt för elflyg – Momentum för att skapa fast förbindelse ökar också

Wasa Future Festival: Omsorgsministern: ”Vi måste få till stånd en radikal förbättring i kontinuiteten inom vården”

Full gas framåt på Wasa Future Festival – ”EnergySAMPO är ett paraply som öppnar upp nya möjligheter”

Sähköistyksen ratkaisujen vienti vaatii yhteistyötä – ”Parhaat komponentit eivät riitä, meidän pitää tarjota ratkaisuja”

Vasa får ny galleria – Wasa Future Festival drar igång med öppning av ny typ av utställning

SAMT UPPTAKTEN TILL FESTIVALEN:

Wasa Future Festivalin talousvaikutus on valtava – ”Merenkurkun talousalueelle tapahtuma tuo kymmeniä miljardeja euroja”

Wasa Future Festival nu större än någonsin – Arrangören lovar att alla som deltar skapar konkreta positiva resultat 2023

Peter Stolpe: ”Låt oss mötas på Wasa Future Festival”

Lämna ett svar