Maailma sähköistyy ja Suomessa on osaamista ja tuotteita, joille on maailmassa kysyntää. Vienti vaatii kuitenkin yhteistyötä niin Suomessa kuin maailmallakin. Sitä yhteistyötä rakennettiin Wasa Future Festivalilla.
Yksi maailmaa isosti muuttavia asioita on tällä hetkellä sähköistyminen. Aurinkopaneelit voivat tuoda sähkön maailman syrjäisimpiin paikkoihin ja toisaalta länsimaisen elämäntavan jatkuminen riippuu siitä, että onnistumme tuottamaan energiaa päästöttömästi.
Monet sähköistyksen ratkaisut eivät kuitenkaan ole kiinni yksittäisistä tuotteista ja laitteista vaan laajemmasta energiantuotannon muutoksesta.
– Ei enää riitä, että myymme maailman parhaita komponentteja, taajuusmuuttajia tai moottoreita. Meidän pitää voida tarjota asiakkaille ratkaisuja heidän hyvin monimutkaisiin ongelmiin, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi Wasa Future Festivalilla.
Vientimarkkinoille yhdessä
Torstaina sähköistämisen vientimahdollisuuksista olivat puhumassa myös muutama kansanedustaja sekä Ruandan valtion edustajia. Paikalla olleet korostivat yhteistyötä niin valtion, yritysten kuin kaupunkien kesken.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd), että kun tehdään systeemistä muutosta, vaatii se myös erilaisen lähestymistavan. Yritysten, sijoittajien ja julkisten tahojen pitää tehdä yhteistyötä, jotta uusien ratkaisujen riskit eivät kasaudu yhdelle toimijalle.
– Tämä on uudenlaisten kumppanuuksien aikakausi.
Sähköistämisen tavoitteena on yhteiskunnan muutos.
Ruanda kehittyy vauhdilla
Yksi sähköistymisessä vauhdilla etenevä maa on Ruanda. Sähköt saavuttavat jo 71 prosenttia maan kotitalouksista. Tavoitteena on, että kaikissa kotitalouksissa olisi sähköt vuonna 2024.
– Meidän täytyy edetä hyvin nopeasti. Siihen tarvitsemme vielä nykyistäkin enemmän kumppaneita, Ruandan infrastruktuuriministeriön valtioministeri Patricie Uwase kertoi.
Sähköistymisen tavoitteena on, että ihmiset voisivat parantaa elämänlaatua ja tasa-arvo voisi lisääntyä. Uwase muistutti esimerkiksi, että nykyisin syrjäseuduilla naisten vastuulla on ruuanlaitto ja puiden kerääminen nuotiota varten.
– Sähköistämisen tavoitteena on yhteiskunnan muutos.
Ruanda on vakaa talous
Skinnari halusi tilaisuudessa myös purkaa käsityksiä Ruandan epävakaudesta pyytämällä Uwasea kertomaan maan tilanteesta.
Uwase kertoi, kuinka Ruanda on yksi Afrikan turvallisimmasta maista.
– Olemme myös Afrikan toiseksi helpoin maa tehdä bisnestä Mauritiuksen jälkeen. Meillä yrityksen perustaminen onnistuu kuudessa tunnissa niin ulkomaiselle kuin kotimaiselle taholle.
Uwase kertoi myös, että Ruandan talous kasvaa toiseksi nopeiten maailmassa.
Kaupungit mukaan
Talouskehityksessä kaupunkien rooli on kasvanut. Kaupungin päättäjät ja virkahenkilöt ympäri maailmaa pyrkivät miettimään, mitkä ovat alueen vahvuuksia.
– Kaupungeilla on suuri rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Kaupungit ovat niitä, jotka toteuttavat ratkaisuja, Skinnari sanoi.
Kansanedustaja Joakim Strand (rkp) kehitti loppupuheenvuorossaan ajatusta pidemmälle.
– Suomessakin pitäisi antaa kaikille kaupungeille mahdollisuus kehittää ja rakentaa tulevaisuutta omien vahvuuksien pohjalle. Valtion ei pitäisi luoda samanlaisia ohjelmia, jotka johtavat siihen, että alueet kilpailevat keskenään. Meidän pitää aina kilpailla globaalilla tasolla.
LUE MYÖS: