Full gas framåt på Wasa Future Festival – ”EnergySAMPO är ett paraply som öppnar upp nya möjligheter”

Stefan Damlin, Hans-Alexander Öst, Juha Ripatti, Riitta Björkenheim & Tauno Kekäle. Wasa Future Festival
Stefan Damlin, Hans-Alexander Öst, Juha Ripatti, Riitta Björkenheim & Tauno Kekäle.

Vätgas och EnergySAMPO var dagens två hetaste diskussionsämnen på Wasa Future Festival. Beröringspunkterna mellan de två snackisarna är många.

EnergySAMPO är ett konsortium med företag i Vasas energikluster som tillsammans har möjlighet att förbättra världen. I samarbetet ingår både små och stora aktörer som bidrar till helheten.

– EnergySAMPO är en viktig del av ett innovationsekosystem som utvecklar lösningar som senare kan säljas, säger Stefan Damlin, vd för Vasa Elektriska, som är en av aktörerna i samarbetet.

”Som ett paraply”

Juha Ripatti, Riitta Björkenheim & Tauno Kekäle Wasa Future Festival
Juha Ripatti, Riitta Björkenheim & Tauno Kekäle.

Vaseks Riitta Björkenheim säger att EnergySAMPO kan förklaras som ett slags paraply, där aktörer tillsammans lyfter frågor, löser problem och söker finansiering.

– EnergySAMPO jobbar med gemensamma krafter även för att påverka regelverk och lagstiftning i rätt riktning, säger Riitta Björkenheim.

Merinovas Tauno Kekäle, liksom kollegan och moderatorn Sari Kola, säger att det krävs breda nätverk, samarbeten och förtroende för att påverka komplexa värdekedjor.

Pilotprojekt på gång

Pilotprojekt är en viktig del av arbetet med att ta fram nya lösningar. Juha Ripatti förklarar att det på Westenergy till exempel pågår ett projekt som strävar efter att tillvarata koldioxidutsläpp och göra förädlade produkter av det .

Ett annat spännande projekt under EnergySampos paraply går under namnet H-Flex-E. I förlängningen kan resultatet av det projektet underlätta och jämna ut de energitoppar och dalar som vindkraften skapar.

Vasa Elektriskas Hans-Alexander Öst förklarar att batterier i dag kan vara en lösning till exempel när det gäller solkraft, där energin ofta bara behöver lagras några timmar, medan vindkraft kräver andra lösningar.

Vindkraft som energikälla levererar mycket ojämnare än solkraft. Det kan blåsa hårt flera dagar i sträck för att sedan vara vindstilla lika länge.

Projektet H-Flex-E vänder blicken mot väte och söker lösningar där energi omvandlas till väte för att lättare kunna lagras. Inom tre år siktar man på att ha skapat en anläggning där detta kan ske.

Väte for the win

Laura Huomo från advokatbyrån Bird & Bird berättade om vätgasprojektens juridiska aspekter.
Laura Huomo från advokatbyrån Bird & Bird berättade om vätgasprojektens juridiska aspekter.

På tal om vätgas var det just det som var dagens andra stora samtalsämne. Hela förmiddagen på Wasa Future Festival ägnades till den framväxande vätgasekonomin.

Vätgasen behandlades ur många olika synvinklar, som regelverket och potentialen både lokalt, nationellt och internationellt. Både planerna och förhoppningarna på vätgasen är stora.

 

LÄS OCKSÅ:

Penttilä & Ahlskog: ”Pk-yritysten liiketoimintamahdollisuudet vetytalouden arvoketjuissa”

EnergySampo visar sin styrka – Många aktörer behövs för att få ekonomi i system som kan göra el till väte och väte till el

Lämna ett svar