Wasa Future Festival: ”Finland borde vakna, metaverse erbjuder enorma möjligheter”

Standardisering och gemensamma användargränssnitt är nycklarna till metaverse. Utvecklingen är mycket snabb och senast nu är det dags att vakna och hoppa på det virtuella tåget, menar experterna.

Metaverse eller metaversum är ord för en virtuell verklighet där användarna kan interagera med varandra och med miljön. Metaversum är inget nytt i sig för det finns redan många olika digitala världar, till exempel uppbyggda som spel eller businessapplikationer.

När många nu pratar om framtiden för metaverse är det ändå en större helhet som man syftar på. Det är en framtid där dessa olika metaversum påverkar varandra. Det som händer i ett metaverse får helt enkelt betydelse i ett annat metaversum och i förlängningen i den fysiska världen.

Ett praktiskt exempel kan vara att man köper ett digitalt objekt i ett metaversum och sedan för med sig det till nästa.

– I metaverse kan man förflytta sig med portaler, lite som det fungerar när man trycker på en länk på internet, men portalerna kan till exempel se ut som dörrar, säger Risto Linturi, futurist och medlem i Metaverse Standards Forum.

Portalerna kan till exempel se ut som dörrar.

Digitala tvillingar

En stor möjlighet med metaverse är att skapa digitala tvillingar. Skapar du en digital tvilling av dig själv och någon eller några andra gör likadant går det redan nu att med rätt teknologi ta digitala möten till nästa nivå.

Risto Linturis avatar, Stefan Lindström - Wasa Future Festival 2022
Risto Linturis digitala avatar på bilden svarar på frågor från publiken på plats i Wasa Innovation Center. Diskussionen leds av utrikesministeriets Stefan Lindström.

I en framtid där miljarder människor har egna digitala tvillingar öppnas enorma möjligheter. Möjligheterna är inte heller begränsade till digitala mänskliga avatarer. Redan i dagsläget skapas digitala tvillingar av till exempel fabriker, skogar och byggnader.

– Det går att bestämma fysiska egenskaper, som till exempel luftmotstånd och gravitation, till objekt i den virtuella världen, säger Risto Linturi.

Splittrad utveckling blir snabbt enhetligare

Ett stort problem med metaverse har varit att alla aktörer bygger upp sina egna världar och dessa världar inte kommunicerar sinsemellan.

Risto Linturi säger att det i dagsläget finns många bitar som inte passar ihop men att det här kommer att ändra snabbt. Linturi menar att bara tillräckligt många aktörer börjar använda sig av samma standarder så blir valet lätt för de övriga; att göra detsamma eller isoleras och sakta tyna bort.

– Finland borde vakna, just nu finns möjlighet att vara föregångare och skapa positioner på marknaden, säger Risto Linturi.

– Allt från museum till näthandlar kommer att flytta till metaverse, säger han.

Näringslivet ser behovet

Sture Udd Wasa Innovation Center Wasa Future Festival
Sture Udd.

Entreprenören Sture Udd står genom Wasa Innovation Center som värd för Wasa Future Festival dit Risto Linturi var inbjuden. Sture Udd säger också att metaverse kommer att ändra på allt.

– Det kommer att påverka hur du utbildar dig, hur du sköter hälsovården och hur du marknadsför din business, säger Sture Udd.

Sture Udd förutspår en oförlåtande tidtabell för när det här kommer att ske.

– Kan vi sova på saken och vänta och se? Nej, redan om några år kommer miljarder människor att vara engagerade, säger Udd.

 

LÄS OCKSÅ:

Full gas framåt på Wasa Future Festival – ”EnergySAMPO är ett paraply som öppnar upp nya möjligheter”

Lämna ett svar