Wasa Future Festival: Omsorgsministern: ”Vi måste få till stånd en radikal förbättring i kontinuiteten inom vården”

Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta Wasa Future Festival
Stefan Lindström, Anne Salovaara-Kero, Jennie Ekbeck, Aki Lindén, Suvi Einola, Mikko Simon, Heikki Kaukoranta.

Att en läkare känner sin patient är viktigt även för framtidens vård. På det här området finns det mycket att förbättra, menar ministern.

Aki Lindén, familje- och omsorgsminister, lyfter fram vikten av att en läkare känner sin patient. Aki Lindén menar att Finland måste få till stånd en radikal förbättring så kontinuiteten inom vården kan bli bättre.

Aki Lindén Wasa Future Festival
Aki Lindén.

– Digitalisering kan fungera bra som en dräng på många områden men får aldrig vara husbonden, säger Aki Lindén.

Med det menar han till exempel att det kan fungera bra att en läkare är 500 kilometer bort och ger vård och skriver recept men att det ofta förutsätter att läkaren känner patienten och att de har träffats tidigare.

– Det blir så lätt fel om de inte känner varandra, säger han.

Företagsamhet behövs i offentliga vården

Aki Lindén säger att mycket innovation sker och att utvecklingen är snabb i den privata hälsovårdsektorn. Lindén säger att den offentliga sektorn kan lära sig av det och borde få till stånd mera intern drivkraft. Ministern vill främja den interna företagsamheten, ibland kallat intraprenörskap, så att vi vågar utveckla nya lösningar.

Samtidigt säger ministern att det gäller att tänka igenom konsekvenserna av alla politiska beslut noggrant innan de implementeras. Han påpekar att hälsovård handlar om komplexa system där allt påverkar allt.

– Ett klassiskt misstag är att göra en bra sak som leder till två dåliga saker, säger Lindén.

Ett klassiskt misstag är att göra en bra sak som leder till två dåliga saker.

Kopplas ner på regional nivå

Aki Lindén var en av talarna under Wasa Future Festival i dag. Ministerns tankegångar fångades upp av flera andra talare och kopplades ner på både lokal och regional nivå.

Anne Salovaara-Kero Wasa Future Festival Österbottens Kriscenter Valo
Anne Salovaara-Kero.

Professor Jarmo Lappalainen berättade till exempel om digitala verktyg som spel som utvecklar mentala färdigheter för att bättre klara av vardagen. Utvecklingen av de digitala verktygen är ett arbete där till exempel Österbottens kriscenter Valo bidragit.

Österbottens kriscenter Valos direktör Anne Salovaara-Kero var också på plats och lyfte upp betydelsen av frivilliga krafter, som spelar en viktig roll för centrets verksamhet.

– Utan frivilliga klarar vårt samhålle inte av alla utmaningar, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ:

”Viktigt våga prata och berätta hur du mår” – Österbottens kriscenter Valo stöder och hjälper

Vastaa