Lagercrantz Group söker efter bra företag som behöver en ny ägarstruktur

Marcus Käld.

Är generationsskifte eller ägarbyte aktuellt? Kanske fortsätta med större muskler men med samma verksamhet, med samma namn och med samma personal? Det är i alla fall vad Lagercrantz Group erbjuder – och de betalar kontant.

Lagercrantz Group AB utmärker sig bland företagen som köper andra företag. Koncernen består i dag av 60 olika bolag, företag i många branscher som alla fokuserar på att skapa mervärde i sina respektive nischer.

Målet är att växa med minst sex till åtta bolag per år. Koncernen är redan närvarande i Österbotten, varav ett företagsköp så sent som i december.

– Vi söker efter välskötta företag som vill ha en ny ägarstruktur och mera muskler att utveckla en bevisligen lyckad affärsmodell, säger Marcus Käld, affärsområdeschef på Lagercrantz Group.

Vi söker efter välskötta företag som vill ha en ny ägarstruktur.

Att Marcus Käld är Vasabo, och uppväxt i Kronoby, medverkar till att han själv är väldigt insatt i det österbottniska näringslivet. Lagercrantz Group har huvudsätet i Sverige och är noterat på Stockholmsbörsen.

Vill på riktigt att allt fortsätter som förut

Lagercrantz Group är bara intresserade av att köpa välfungerande företag. Gruppen låter därför gärna så mycket som bara är möjligt att fortsätta som förut även efter köpet.

– Det är ingen poäng med att fixa det som inte är sönder, säger Marcus Käld.

Marcus Käld.

Därför är det också mera regel än undantag att nya företag inom Lagercrantz Group fortsätter under sina tidigare namn, med tidigare personal och samma verksamhet.

– Vi forcerar inte synergier, har vi egna bolag som erbjuder produkter eller tjänster så är rådet förstås att gärna köpa av dem, men inte ens det tvingar vi fram, säger Marcus Käld.

Vad tillför ni då, förutom pengar?

– Vi hjälper till med styrka och trovärdighet och genom våra etablerade nätverk och vår breda kunskap, säger Käld.

– Vi har en över 100-årig historia på att affärsmodellen faktiskt fungerar, i alla väder, säger han.

Ett konkret exempel när nätverket kan komma till nytta är vid internationalisering. Steget till att öppna ett kontor utomlands blir betydligt mindre om ett systerbolag redan är etablerat där.

Lagercrantz Group är alltid majoritetsägare i bolagen och går aktivt in i styrelsearbetet och påverkar framförallt den vägen.

Teknik är så mycket mera än it

Lagercrantz Group kallas för en teknikgrupp, vilket innebär att alla bolag i koncernen på ett eller annat sätt jobbar med tekniska lösningar. Teknik är även i det här fallet ett mycket vitt begrepp.

Den gemensamma faktorn bland bolagen är att de är starka aktörer i sina egna nischer eller på sina egna marknadsområden. I allmänhet är det också alltid frågan om företag som säljer produkter eller tjänster till andra företag.

Marcus Käld.

Inom gruppen samsas ett spektrum från tillverkare av vägborstar till tillverkare av utrymningsbelysning, vassklippningsmaskiner och till och med skyddsutrustning för helikopterplattformar offshore.

I Finland äger koncernen för närvarande sju bolag, bland dem kablagetillverkaren EFC Finland i Korsholm. Kablage tillverkas dessutom i Sverige, Danmark och Estland vilket innebär att koncernen har en stark ställning inom det segmentet.

Senaste företagsaffären här i trakterna skedde i december, då Lagercrantz Group köpte Esari Oy i Kaustby av Wedeco och vd Ari Rauma. Eftersom gruppen sedan tidigare har en liknande verksamhet i Sverige så stärktes därmed klustret kring elskåp.

– Vi har heller ingen exit-strategi, köper vi ett företag så är tanken alltid att vi ska behålla det och utveckla det, inte sälja det vidare, säger Marcus Käld.

LÄS OCKSÅ:

Kjell Skoglund: ”Läge att locka nordborna till Finland”

 

Lämna ett svar