NEPower utvecklar solkraft i Korsnäs

Matti Autio, NEPower
Matti Autio.

Vasaföretaget NEPower har byggt en solcellspark i Korsnäs. Parken används som bäst för utveckling av nya solenergilösningar och produktutveckling.

Nordic Electro Power, även bekant som NEPower, byggde en solcellspark i Korsnäs förra hösten. Anläggningen är dimensionerad så att det smidigt ska gå att testa nya lösningar i en bransch som utvecklas mycket snabbt.

– De välfungerande lösningarna kan vi sedan skala upp till större parker när vi börjar bygga dem, säger Matti Autio som är ansvarig huvudkonstruktör för projektet på NEPower.

Liten men effektiv

NEPower

Den nya solparken är ungefär en halv hektar stor och utrustad med 606 paneler. Trots att parken är liten producerar den årligen cirka 300 000 kilowattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen av cirka 16 eluppvärmda bostadshus.

– Det är en slags pilotanläggning där vi lär oss de bästa lösningarna för att bygga solkraftverk, vi testar till exempel olika stativsystem där, säger Matti Autio.

Batterilösningar testas snart

Det lokala distributionsnätbolaget köper testparkens producerade energi till börspris. All energi behöver ändå inte överföras till nätet omedelbart. En del av energin kan lagras i batterier och en sådan lagring planeras också i Korsnäs.

– Energilagring gör det möjligt att kompensera för produktionshöjdpunkter, säger Mika Alatalo, vd för NEPower.

Kraftigt växande sektor

Nepower

Förnybar energi är hetare än någonsin och solenergi är en av de snabbast växande sektorerna inom detta område i Finland. Matti Autio säger att solenergikapaciteten för tillfället ökar med cirka 50 procent varje år.

– Vi kan konstatera att NEPower lär vara sysselsatt med solenergi även i framtiden, säger han.

Öppet för kunder

Kunder som är intresserade av att bygga sitt eget solkraftverk har också möjlighet att besöka parken. På plats kan kunden se hur solparken fungerar i praktiken och få en mer konkret bild av den framtida investeringen.

– När parken var färdigställd tog det inte länge innan den första kunden var på besök, säger Mika Alatalo.

Mera information och kontaktuppgifter till Nordic Electro Power hittas på webbplatsen nepower.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Stefan Råback: ”Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi”

Lämna ett svar