Lagercrantz Group hakee hyviä yrityksiä, jotka hyötyisivät uudenlaisesta omistusrakenteesta

Marcus Käld.

Onko tullut aika tehdä sukupolven- tai omistajanvaihdos? Tai tarvitseeko yritys vahvistusta, mutta halutaan toiminnan jatkuvan entisellään samalla nimellä ja henkilöstöllä? Tätä Lagercrantz Group tarjoaa, ja maksun saa suoraan käteen.

Lagercrantz Group AB erottuu muista yrityksiä ostavien yhtiöiden joukosta. Konserniin kuuluu nykyään 60 teknologiayritystä usealta eri toimialalta, ja tavoitteena on tehdä kuudesta kahdeksaan yritysostoa vuodessa.

Pohjanmaa on jo osa toiminta-aluetta, ja viimeisin paikallinen yritysosto oli vasta joulukuussa.

– Etsimme hyvin hoidettuja yrityksiä, jotka hyötyisivät uudesta omistusrakenteesta ja lisävoimista, joiden avulla kehittää todistettavasti menestyvää liiketoimintamallia, sanoo Lagercrantz Groupin liiketoimintajohtaja Marcus Käld.

Etsimme hyvin hoidettuja yrityksiä, jotka hyötyisivät uudesta omistusrakenteesta ja lisävoimista

Markus Käld on itse vaasalainen ja syntyisin Kruunupyystä, joten hän tuntee Pohjanmaan elinkeinoelämän perinpohjaisesti. Lagercrantz Groupin pääkonttori on Ruotsissa ja se on listattuna Tukholman pörssissä.

Haluaa oikeasti kaiken jatkuvan kuten ennenkin

Lagercrantz Groupia on kiinnostut hyvin toimivien yritysten ostosta. Konsernissa tuetaan siis sitä, että ostettu yritys jatkaa toimintansa entiseen malliin myös oston jälkeen.

Marcus Käld.

– Ei ole järkevää korjata sitä, mikä ei ole rikki, Marcus Käld sanoo.

Siksi on myös enemmän sääntö kuin poikkeus, että uudet konserniyritykset säilyttävät nimensä, henkilökuntansa ja toimintansa.

– Emme pakota synergioita, vaan korkeintain ehdotamme, että yritykset konsernin sisällä ostavat toisiltaan tuotteita ja palveluksia, kun niitä on tarjolla, Käld sanoo.

Konsernin tuovaa lisäarvoa

Marcus Käldin mukaan Lagercrantz Group tuo tytäryhtiöilleen paitsi käteistä kassaan myös uskottavuutta, laajaa osaamista ja verkostointia.

– Meillä on yli 100 vuoden takaa näytettä, että liiketoimintamallimme todellakin toimii joka säällä, Käld sanoo.

Konkreettinen esimerkki vakiintuneiden verkostojen hyödystä on kansainvälistyminen. Askel ulkomaan toimiston avaamiseen on huomattavasti pienempi, jos sisaryhtiö toimii jo siellä.

Lagercrantz Group on aina enemmistöomistaja ja osallistuu aktiivisesti hallitustyöskentelyyn, vaikuttaen pääsääntöisesti sitä kautta tytäryhtiöiden kehitykseen.

Tietotekniikka ei ole ainoa tekniikka

Lagercrantz Groupia kutsutaan teknologiakonserniksi, koska kaikki tytäryhtiöt tavalla tai toisella työskentelevät teknisten ratkaisujen parissa. Tekniikan ala on kuitenkin hyvin laaja, joten tuotteita ja palveluita on todella monenlaisia. Teollisuusharjat, poistumisvalaistus, kaislaleikkurit ja jopa helikopterialustojen suojalaitteet ovat vain pari esimerkkiä.

Tytäryhtiöt ovat kaikki vahvoja toimijoita omissa markkinaraoissaan tai omilla markkina-alueillaan, ja ne myyvät pääasiassa tuotteita tai palveluita muille yrityksille.

Suomessa konserni omistaa tällä hetkellä seitsemän yritystä, mukaan lukien EFC Finland Mustasaaressa, joka toimittaa johdinsarjoja teollisuudelle. Kaapeleita valmistetaan myös Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa, joten konsernilla on vahva asema kyseisellä markkina-alueella.

Marcus Käld.

Viimeisin yritysosto näillä main oli joulukuussa, kun Lagercrantz Group osti kaustislaisen Esari Oy:n Wedecolta ja toimitusjohtaja Ari Raumalta. Esari vahvisti Lagercrantzin asemaa laitesuojien valmistajana, koska konsernilla on jo aiemmin ollut vastaavaa liiketoimintaa Ruotsissa.

– Meillä ei myöskään ole irtautumisstrategiaa, vaan ostamme yrityksen tavoitellen sen kehitystä, ei eteenpäin myymistä, Marcus Käld sanoo.

LUE MYÖS:

Pohjanmaan yrityskaupat käyvät vilkkaana – Omistajanvaihdoksiin avuksi uudet oppaat

Vastaa