Idrottslag stöds när tränare går webbkurs om psykiskt välbefinnande – LokalTapiola Österbottens kampanj hjälper unga

Alexandra Hellstén, Lauri Laaksonen, Matilda Hassel, LokalTapiola Österbotten, LähiTapiola Pohjanmaa
Alexandra Hellstén, Lauri Laaksonen, Matilda Hassel.

Österbottniska idrottslag erbjuds en chans att slå två flugor i samma smäll. LokalTapiola Österbottens nya kampanj stöder både ungas välbefinnande och juniorlagens ekonomi.

Undersökningar visar att allt flera unga mår dåligt. LokalTapiola Österbotten har under en lång tid jobbat med MIELI Psykisk hälsa Österbotten r.f. för att försöka vända trenden.

– I år har vi tagit det regionala samarbetet till nästa nivå, i samspel med föreningens nationella takorganisation MIELI rf, säger Lauri Laaksonen, hållbarhets- och kommunikationschef på LokalTapiola Österbotten.

Når ut via idrottslag

Fysiskt välmående är kopplat till psykiskt välbefinnande. Den organiserade verksamheten kring junioridrotten har nu också blivit en kanal för att nå ut med budskap om hur det går att jobba med det psykiska välbefinnandet.

– I Österbotten har vi en stark föreningskultur med många juniorer aktiverade, säger Lauri Laaksonen.

I Österbotten har vi en stark föreningskultur med många juniorer aktiverade.

Webbkurs erbjuds

MIELI rf har skapat en cirka 30 minuter lång gratis webbkurs som passar alla tränare till juniorlag. Webbkursen rekommenderas också för andra personer som deltar i idrottsföreningsverksamhet bland barn och unga.

Webbkursen erbjuder metoder som kan användas i träningsverksamheten för att stöda och stärka det psykiska välbefinnandet hos unga idrottare.

Idrottslag stöds med pengar

Alexandra Hellstén, Lauri Laaksonen, Matilda Hassel. LokalTapiola Österbotten, LähiTapiola Pohjanmaa
Alexandra Hellstén, Lauri Laaksonen, Matilda Hassel.

LokalTapiola Österbottens verksamhetsområde sträcker sig från Kristinestad i söder till Karleby i norr. På området får tränare och andra i motsvarande positioner i juniorlagen en morot att gå webbkursen. Om de gör det kan deras lag söka om att få en donation från LokalTapiola Österbottens dispositionsfond.

Donationerna är mellan 200 och 800 euro, beroende på lagens storlek. Idrottsföreningar med flera juniorlag kan få flera donationer.

Stort intresse

Cirka 220 ansökningar har redan kommit in och sammanlagt närmare 120 000 euro har betalats ut till österbottniska lag.

– Bland de som fått pengar finns lag som sportar med allt från konståkning, judo och boboll till fotboll och ishockey, säger Matilda Hassel, marknadsföringskoordinator på LokalTapiola Österbotten.

Den första ansökningsomgången är slutförd men deadline för den andra kommer redan vecka 19.

– Vissa sporter är säsongsbetonade så därför är det bra att det finns fyra ansökningsomgångar utspridda under året, säger Alexandra Hellstén, även hon marknadsföringskoordinator.

Här hittar du information om nätkursen. Här kan österbottniska idrottslag söka om stöd.

 

LÄS OCKSÅ:

LokalTapiola Österbotten ger en julklapp på 50 000 euro – Pengarna används för att stöda barns psykiska välmående i regionen

Lämna ett svar