Hitachi Energy satsar 180 miljoner dollar i nytt produktions- och teknologicampus i Vasaregionen

Matti Vaattovaara, Hitachi Energy Finland
Matti Vaattovaara.

Hitachi Energy satsar i nya toppmoderna kontors- och produktionslokaler i Vikby i Korsholm. Investeringen medför att 200 nya jobb skapas.

Hitachi Energy samlar sin personalstyrka i Vasaregionen i ett nytt toppmodernt campus. Det globala företagets dryga 500 anställda i Vasa är som bäst utspridda på flera olika ställen.

– Nu skapar vi ett nytt produktions- och teknologicampus där vi för första gången kan samlas under samma tak, säger Matti Vaattovaara, vd för Hitachi Energy Finland.

Snabb tidtabell

Det nya campuset byggs från noll med en snabb tidtabell. Platsen är industriområdet i Vikby i Korsholm, nära motorvägen och cirka 10 minuters bilfärd från Vasa.

Går allt som planerat startar markarbetet i höst. Det nya komplexet blir cirka 30 000 kvadratmeter stort och hela anläggningen kan stå klar redan 2027.

Illustration av det nya campuset. Bild: WasaGroup
Illustration av det nya campuset. Bild: WasaGroup

Dubblar kapaciteten

Förutom nya toppmoderna kontorslokaler innefattar satsningen produktions- och testningslinjer för transformatorproduktion.

– Det innebär att vår kapacitet för produktion av transformatorer i Finland dubblas, säger Matti Vaattovaara.

Hitachi Energy är redan världens största tillverkare av transformatorer. Till saken hör ändå att Vasafabriken, som utmärker sig med specialkunnande inom området, ifjol drabbades av en stor brand.

Branden till trots har företaget med tillfälliga arrangemang kunnat hålla igång produktion. Fabriken och verksamheten får ändå snart ett nytt hem i det nya campuset.

Vår kapacitet för produktion av transformatorer i Finland dubblas.

Betydande investering

Hitachi Energy räknar med att prislappen på hela den nya investeringen uppgår till cirka 180 miljoner dollar (motsvarande cirka 170 miljoner euro).

– Satsningen understryker företagets engagemang för innovationer, kvalitet och hållbar utveckling, säger Matti Vaattovaara.

Investeringen medför även att Hitachi Energy kommer att rekrytera cirka 200 anställda till i regionen. De här nyanställningarna sker stegvis i takt med att investeringen går framåt. För intresserade öppnar sig redan inom kort en ny läroavtalsmöjlighet i samarbete med Vamia.

Global aktör som tror på Vasaregionen

Hitachi Energy är ett globalt företag med cirka 40 000 anställda. I Finland har företaget verksamhet på sju olika orter och sammanlagt cirka 600 anställda.

Matti Vaattovaara säger att det aldrig var någon tvekan om att det var i Vasaregionen, där lejonparten av personalen finns, som den nya investeringen skulle göras.

Matti Vaattovaara säger att det i regionen finns specialkunnande och lyfter fram att företagets historia lokalt kan spåras tillbaka till Strömberg-tiden. Vaattovaara ser även att hela energiklustret skapar dragningskraft för att fortsätta locka hit duktiga experter.

– Den här investeringen blir en del av flera andra globala satsningar där Hitachi Energy flyttar fram positionerna för att stöda den gröna övergången, säger Vaattovaara.

LÄS OCKSÅ:

Hitachi Energy satsar i Vasa: ”Vi kommer att bygga upp fabriken”

Lämna ett svar