OK Indrivnings Jennie Flink om kostnader för företagsindrivning: ”Branschens rykte blir bättre av klara spelregler”

Jennie Flink.

Vasaföretaget OK Indrivning satsar på tillväxt med ny vd. Den nya vd:n Jennie Flink kämpar samtidigt för att förändra hela branschen.

Ekonomin och konsumtionssamhället växer. Utvecklingen medför att indrivningen blir en allt viktigare funktion. Samtidigt är indrivning något som många fortfarande uppfattar som hemskt och skrämmande, vilket i sig är oroväckande, säger Jennie Flink, som i helgen tar över vd-posten på OK Indrivning.

– Branschen har en hård bild utåt men vi ser det som att vi hjälper enskilda individer att hitta lösningar som passar, säger Jennie Flink.

Indrivning är ofta ett av de första stegen när någon får problem med betalningsförmågan. Ju tidigare det går att få hjälp desto större är chansen att lösa problemen utan att skapa en skuldspiral.

Flink säger att kundbetjäningen, speciellt de första kontakterna, är helt avgörande i deras verksamhet.

– Hur människor bemöts spelar en ännu större roll när de är i en position där de helst inte skulle vara, säger Flink, och drar en parallell till ett sjukhusbesök.

Vill förändra branschen

OK Indrivning tillhör företagen som länge velat förändra synen på indrivningsbranschen. Jennie Flink, som redan jobbat 17 år inom företaget, har samma tankesätt som sina företrädare, dit för övrigt hennes framlidne far, Kaj Ollila, en av grundarna, kan räknas.

I Flinks recept för förändring ingår att skapa mera insyn i branschen. Mera insyn kunde ge en bättre bild utåt vad verksamheten riktigt handlar om, menar hon.

– Vet man mera så kanske fördomarna minskar, säger Flink.

Vet man mera så kanske fördomarna minskar.

Jennie Flink.

Idéer hur insynen rent praktiskt kunde gå till finns det ingen brist på. Flink pratar till exempel om att utveckla en utomstående auditering, något organ som i ännu större utsträckning går igenom allas verksamhet och ser till att spelregler följs.

Flink tycker också att det borde finnas bättre riktlinjer om vad god kreditgivningssed verkligen är, ett område där flera andra länder kommit längre. Jennie Flink jobbar också aktivt för förändringarna på olika förtroendeposter inom branschen.

Hon förespråkar införandet av ett positivt kreditregister, en sak som är på gång men verkar ta ytterligare fem år att införa. En annan sak Flink ser fram emot är klarare spelregler när det gäller indrivning av företagskrediter.

– Det skulle vara bra för branschens rykte, säger Flink.

Indrivningen på konsumentsidan är redan reglerad när det gäller kostnaderna. På företagssidan specificeras inte maxkostnader för indrivning utan lagstiftningen konstaterar bara att kostnaderna ska vara ”skäliga”, en formulering alla kan ha olika åsikter om.

Samtidigt kan man komma ihåg att företagsindrivning kan vara svårare, det kan vara komplicerade strukturer och röra sig om stora belopp.

– Vi efterfrågar klara men flexibla spelregler på det här området, säger Flink.

Stor i Vasa

OK Indrivning är en stor arbetsgivare i Vasa. Av företagets 138 anställda hittas hela 110 i Vasa.

– Vi är jättestolta över Vasakontoret, vi har jobbat mycket med att utveckla arbetsplatsen, säger Flink, som själv också är bördig och bosatt i Vasaregionen.

Arbetet har gett resultat, bolaget utnämndes ifjol till och med till årets arbetsgivare av den lokala Juniorhandelskammaren.

I OK Indrivnings strategi ingår nu att fortsätta växa med Vasa som huvudbas. Förutom i Vasa har bolaget kontor i Helsingfors och i Tammerfors.

LÄS OCKSÅ:

Vasaföretaget OK Indrivning får ny vd – Jennie Flink kräver stor förändring av branschen

Lämna ett svar