Korsholmföretaget VILPE får årets nationella företagarpris – Grundaren Eero Saikkonen: ”Helt otroligt, vilken fin ära”

Vilpes grundare Eero Saikkonen och Timo Anttila, teknisk direktör, tog emot priset på scen.
Vilpes grundare Eero Saikkonen och Timo Anttila, teknisk direktör, tog emot priset på scen.

VILPE tar hem ett av de mest prestigefyllda företagsprisen i hela Finland. Att det är ett Korsholmsföretag som utmärker sig tyder även på att kommunens arbete för att bli företagsvänligast i Finland bär frukt.

Eero Saikkonen
Eero Saikkonen.

VILPE har i kväll tilldelats det nationella företagarpriset. VILPEs grundare Eero Saikkonen fick ta emot utmärkelsen på de Nationella företagardagarna i Tammerfors.

– Att vi får det här priset är någonting som jag aldrig ens kunnat föreställa mig, säger Eero Saikkonen.

– Det är nog den största äran som ett företag i Finland kan få, säger han till Vaasa Insider, som är på plats i Tammerfors för att rapportera om den historiska händelsen.

Stolt Korsholmföretag

Tuomas Saikkonen Vilpe
Tuomas Saikkonen var med på en videohälsning.

VILPE, som tillverkar ventilations- och takprodukter, var en av de första företagen som valde att bygga sin framtid på Fågelberget i Korsholm. För ett par år sedan lämnade företagets grundare Eero Saikkonen över jobbet som vd till sin son Tuomas Saikkonen.

Tuomas Saikkonen poängterar att priset som VILPE nu får är ett erkännande av företagets 47-åriga historia. Både far och son säger också att det är en teaminsats som ligger bakom.

– Hela organisationen har under de senaste åren nått framgång och lyckats växa, jag är mycket stolt över vårt gäng, säger Tuomas Saikkonen.

Det här är en teaminsats.

Bra samarbete med kommunen

Eero Saikkonen säger att VILPE har ett bra samarbete med Korsholms kommun. Ärenden till kommunen har bland annat gällt fabriken, som redan har byggts ut elva gånger.

Eero Saikkonen uppskattar speciellt kommunens uttalade strävan att bli den mest företagsvänliga kommunen i Finland.

Rurik Ahlberg överräcker en minnesgåva. Eero Saikkonen var märkbart rörd.

Kommunen gratulerar

Kommundirektör Rurik Ahlberg finns bland de första på plats för att gratulera vinnarföretaget. Rurik Ahlberg säger att det är med glädje och stolthet som de fått ta emot nyheten om utmärkelsen.

– Framförallt är det här en fin sak för VILPE, det är frågan om ett familjeföretag som jobbat hårt under lång tid för sina framgångar, säger Ahlberg.

För Korsholms kommun ser Ahlberg priset som en erkänsla för det långsiktiga jobbet som gjorts för att företag i alla storlekar ska trivas i kommunen.

– Det är fint att VILPE har valt att växa på orten, jag är glad över att kommunen har kunnat hjälpa bolaget att växa, genom bland annat markplanering, säger han.

Stig Beijar, långvarig ordförande för kommunens näringslivsråd, instämmer i gratulationerna och beskriver VILPE som ett fenomenalt företag.

”Kommunen behöver framgångsrika företag som VILPE”

Även Korsholms näringslivschef Matias Båsk gläds över att årets företagarpris går till VILPE, som alltså har både huvudkontor och produktion på Fågelberget i Smedsby.

– Kommunen behöver och är glad över framgångsrika företag som VILPE, säger Matias Båsk.

Från kommunens sida uppger man sig också vara tacksam över att VILPEs representanter aktivt deltar i kommunens företagsevenemang och berättar för andra företag om sin verksamhet och sina framtidsplaner.

– Det hoppas vi att VILPE fortsätter med för det uppskattas av andra företag, säger Båsk.

Stig Beijar, Maria Norrlin-Asplund, Eero Saikkonen, Tomas Bäck & Rurik Ahlberg.
Stig Beijar, Maria Norrlin-Asplund, Eero Saikkonen, Tomas Bäck & Rurik Ahlberg.

Kust-Österbottens Företagare förde fram vinnarföretaget

Kust-Österbottens Företagare (KÖF) nominerade VILPE till det nationella företagarpriset. Mikael Fredman, ordförande för KÖF och även förtroendevald i Korsholm, säger att VILPE ifjol lyftes fram som årets företag i Kust-Österbotten men att de också ville föra fram VILPE nationellt.

– VILPE är ett fint företag som investerat mycket, satsat stort på export och även skapat många arbetsplatser i Korsholm, säger Mikael Fredman.

 

LÄS OCKSÅ:

Vilpe firar 45-års jubileum stort – ”Intelligenta produkter kommer att förändra branschen”

Korsholm värdesätter sina företagare och hjälper dem gärna – ”Det ska vara så låg tröskel som möjligt att ta kontakt”

Lämna ett svar