Wasa Future Festival 2021 är över – här är våra bästa artiklar

Wasa Future Festival 11.-14.8.2021

Efter några intensiva dagar fullspäckade med visioner, nätverkande och hårda bud är Wasa Future Festival 2021 över. Vaasa Insider bevakade tankefyrverkeriet från Wasa Innovation Center.

Festivalens deltagare fick ta del av mycket networking, men tack vare utmärkt dokumentation kan vem som helst ta del av en stor del av innehållet. Livesändningarna är fortsättningsvis tillgängliga på Youtube för den som riktigt vill engagera sig, men våra artiklar sammanfattar de viktigaste punkterna.

Onsdag 11.8: EnergySampo

EnergySampo inledde onsdagens program med energi och hållbar utveckling på temat. Om du ännu inte vet vad energiklustrets stora samarbetsprojekt handlar om är detta ett bra ställe att börja.

EnergySampo visar sin styrka – Många aktörer behövs för att få ekonomi i system som kan göra el till väte och väte till el

Onsdag 11.8: Young Talk

”Vasa 2030 – en globalt intressant plats för smarta unga människor” löd målsättningen för YoungTalk, som var näst på agendan.

Se på Youtube: 4:03:29.

”Maailmassa mikään ei muutu tekemättä” – Wasa Future Festivalin Young Talk toi nuorten äänen kuuluviin

Torsdag 12.8: Om spetsteknologi och nytt ekonomiskt tänkande

Torsdagen var full av teknologisk och politisk vision, men fina ord räcker ingenstans utan aktion. Näringsminister Mika Lintilä, som utmanades med tuffa frågor, sammanfattade stämningen väl:

– På Wasa Future Festival pratas det inte bara utan här krävs förändring, vilket ni också lyckas åstadkomma.

Wasa Future Festival tänder verbala brandfacklor – Näringsministern bra på att jonglera elden

Torsdag 12.8: EnergySAMPO 2.0., miljardfond & Impact Investing

Festivalens andra EnergySAMPO-tillfälle tog steget längre: vilka konkreta åtgärder som ska få in miljardinvesteringar från utlandet till Vasa och Finland. Det är faktiskt inga långsiktiga drömmar, men det kräver långsiktigt jobb. Finland kan vara ”Nordens Schweiz”.

Se på Youtube: 5:40:30.

Wasa Future Festival: Ministern: ”Tid att agera, när skickar vi offerterna?”

Torsdag 12.8: Rurallife-Urbanlife. Nordic Business

En stor och välmeriterad panel diskuterade framtidens arbetsliv och banden inom Norden. Den brinnande frågan: ”Hur ska vi få hit folk och få dem att trivas och stanna?”

Se på Youtube: 8:01:55.

Wasa Future Festival: ”Framtidens arbetsliv kräver inkludering av unga och gamla samt utländsk arbetskraft”

Fredag 13.8: Smart City Vaasa

Stadsplanering låg i fokus då experter från Vasa stad, Innolab och Kust-Österbottens unga företagare målade upp Vasas potential som som smarta ungas stad 2030.

Se på Youtube: 3:34:55.

Kohti aitoa tulevaisuuden smart cityä – ”Jos rahaa ei ole, niin rahaa löytyy”

Efter festivalen diskuterade VI vidare med Vasa stads planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso och stadsarkitekt Olivier Schulte-Tigges om stadsplaneringens roll. Stadsplanering är mycket aktuellt nu i Vasa, och Vasabor ges också en möjlighet att påverka.

Vaasan kaupunki tiennäyttäjänä tulevaisuuden suunnittelussa – ”Nyt on hetki yhdistää voimat”

Lördag 14.8: Nordiskt samarbete

Lördagens första program fokuserade starkt på Kvarkenregionen och framställde en framtid med starka samarbeten och ett nordiskt batteribälte. GigaVaasas batteriområde är på god väg.

Wasa Future Festival: FREYR Batterys vd ”Skandinaviska batteribältet blir morgondagens Silicon Valley”

Internationella besökare

Wasa Future Festival lockade internationella besökare till Vasa – Estland: ”Vi tar hem informationen och ser om det finns affärsmöjligheter”

Höga förväntningar långt på förhand

Förberedelserna var i full gång redan i juni, då VI först intervjuade huvudarrangören Sture Udd om årets festival. Denna artikel publicerades 24.06.2021:

Wasa Future Festival sparkar igång äkta utveckling – Årets festival mer fullspäckad än någonsin tidigare

Närmare festivalen höll man givetvis ett öga på coronaläget, men lyckligtvis fick evenemanget grönt ljus. VI kom ikapp med Sture Udd var mitt inne i de sista förberedelserna:

Är du smartare än artificiell intelligens? Wasa Future Festival ifrågasätter och utvecklar samhället

Lämna ett svar