”Maailmassa mikään ei muutu tekemättä” – Wasa Future Festivalin Young Talk toi nuorten äänen kuuluviin

Matias Mäkynen ja Jasmin Granholm tulivat Young Talkiin kuuntelemaan, mitä vaasalaisilla nuorilla oli sanottavaa. KUVA: Raija Koivisto

Wasa Future Festivalissa myös nuoret pääsevät mukaan kehittämään Vaasan seutua. Keskiviikkoiltana Wasa Innovation Centerissä järjestetty Young Talk kokosi nuoret ja asiantuntijat yhteen visioimaan, millaisessa kaupungissa he haluavat elää vuonna 2030.

Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Alina Östergård iloitsee siitä, että tapahtumaan oli saapunut lukuisia nuoria, joita kiinnostaa vaikuttaminen.

– Tällaiset tilaisuudet ovat mahtavia tapoja vaikuttaa yhteiskunnassa. Vaasassa meillä on aktiivinen nuorisovaltuusto, joka ajaa nuorten asioita eteenpäin. Myös Vaasan päättäjät kuuntelevat meitä nuoria ja auttavat meitä vaikuttamaan.

Nuori lukiolainen näkee, että Vaasa on jo globaali kaupunki, jollaisena sen tulee myös pysyä.

– Uskon, että Vaasa kymmenen vuoden päästä on entistä nuorekkaampi ja viihtyisämpi paikka asua. Meidän nuorten pitää myös yhdessä tehdä asioille jotain, koska mikään maailmassa ei muutu tekemättä, sanoo Östergård.

Nuoret ovat tulevaisuus.

Kansainvälisyys kantaa

Tapahtumaan osallistuneen Vaasan kasvatus- ja opetuslautakunnan tuoreen puheenjohtajan Jasmin Granholmin (sd.) mukaan nuoret ovat iso voimavara kaikessa päätöksenteossa.

– On hienoa nähdä nuoria täällä paikan päällä ja itse äänessä. Lautakunnassakin haluan luoda sellaista positiivista kulttuuria, että nuorisovaltuuston edustajakin uskaltaa kysyä ja ottaa nuorena asioihin rohkeasti kantaa.

Granholm näkee tulevaisuuden Vaasan kansainvälisenä ja innovatiivisena kaupunkina. Kansainvälisyys on ollut hänen omassakin elämässään kantava teema.

– Opiskelin kandini Englannissa, ja asuin pari vuotta Amerikassa. Vaasa on hyvin kansainvälinen kaupunki, ja siksi tänne oli myös hyvä tulla takaisin ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen.

Mahdollisuuksia vaikuttaa

Illan yllätyspuheenvuoron pitäneet Matias Mäkynen (sd.), parlamentaarisen TKI-ryhmän puheenjohtaja, ja Panu Laturi peräänkuuluttavat nuorten aloitteiden toteuttamistakuuta ja kolmikielisyyttä, yhteistyötä ja uskoa.

– Vaasalaiset tunnetaan Suomessa rohkeana porukkana, mutta meiltä puuttuu vielä varsinainen nuorten ääni, eikä Vaasasta ole rakentunut sellaista nuorten kaupunkia, joka se voisi olla. Meillä on valtavan hieno nuorten joukko, eikä ole mitään syytä sille, etteivät nuoret näkyisi vielä vahvemmin kaupunkikuvassa. Tällöin Vaasa alkaa oikeasti kasvamaan ja kukoistamaan, toteaa Mäkynen.

Vaasalaiset tunnetaan Suomessa rohkeina, mutta meiltä puuttuu vielä nuorten ääni.

Myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback pitää erittäin tärkeänä, että nuoret saavat mahdollisuuksia vaikuttaa.

– Nuoret ovat tulevaisuus. On hienoa, että koronan keskellä olemme pystyneet toteuttamaan tällaisen tapahtuman ja saaneet erityisesti nuoria mukaan, Råback sanoo.

Samaa mieltä on tapahtuman järjestelyihin osallistunut Platonic Partnershipin toimitusjohtaja Jussi Loukiainen.

– Kaikki saavat tulla mukaan vaikuttamaan ilman mitään rajoituksia. Nuorille tarvitaan lisää näitä tilaisuuksia, jotka vievät eteenpäin ja joissa avataan ovia vaikuttamiselle.

Kaupunki haltuun hackatoneilla

Illan aikana Vaasan kaupunki otettiin haltuun myös hackatoneilla. Nuoret ja paikallispäättäjät ideoivat kaupungin tulevaisuutta kolmessa teemassa: nuorille suunnatuissa kirjaston palveluissa, Vaasan entisen raviradan alueen kehityksessä sekä katsoen Vaasaa kansainvälisten ihmisten silmin.

Young Talkissa kuultiin kokemuksia Vaasasta myös kansainvälisten nuorten näkökulmasta.

Hackatonien mielenkiintoiset päätökset voi katsoa tapahtuman striimitallenteesta Youtubessa (alkaen kohdasta 6:19:00).

Young Talk järjestettiin yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa. Kokonaisuus oli samalla osa Vaasan ammattikorkeakoulun aktiivisesti uudistuvaa, osallistavaa ja yhteiskehittävää TKI-toimintaa.

LUE MYÖS:

”Vaasa ihanteellinen paikka akkutehtaalle” – FREYR Battery mukaan GigaVaasaan

Lämna ett svar