Vaasan kaupunki tiennäyttäjänä tulevaisuuden suunnittelussa – ”Nyt on hetki yhdistää voimat”

KUVA: Vaasan kaupunki / Mikael Matikainen

Kaupunkien suunnittelussa katse on koko ajan eteenpäin. Wasa Future Festivalissa paneelissa puhuneen Vaasan kaavoitusjohtajan Päivi Korkealaakson mukaan kaupunkisuunnittelussa on mietittävä niin tilastoja kuin kuunneltava yhteiskunnan heikkoja signaaleja.

– Suunnittelussa katsotaan myös aikaa taaksepäin, jotta voidaan peilata siihen, mitä on jo saatu aikaiseksi.

Syksyn myötä Vaasan kaupunkisuunnittelussa tapahtuu paljon.

– Uuden valtuuston myötä tulee uusi strategia ja visio, ja meillä lähtee uusi yleiskaava käyntiin. Mitä on asuminen, miten liikutaan ja miten energiaa tuotetaan – nämä ovat meillä kaupunkisuunnittelussa sitä konkretiaa, sanoo Korkealaakso.

Tämä on sellainen pala, ettei liikaa voi tehdä.

Tulevaisuuden pohdinnan keskiössä on myös se, mihin meidän tulee varautua.

– Myös lapset ja nuoret halutaan mukaan visioimaan kaupunkikehitystä esimerkiksi koulujen kautta. Tänäkin päivänä yhteistyötä jo tehdään, mutta tämä on sellainen pala, ettei liikaa voi tehdä.

Tilaa kulttuurille ja kohtaamiselle

Vaasan kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges kiittelee nuorten osallistumista Wasa Future Festivaaliin ja keskiviikon Young Talkin Ravilaakso-työpajaan.

– Saimme hyviä ideoita siihen, mikä nuoria kiinnostaa ja millainen on se ympäristö, jossa nuoret viihtyvät ja tekevät kulttuuria.

Schulte-Tiggesin mukaan kaupunkisuunnittelu on perinteisesti hyvin konservatiivista, ja koko ala tarvitsee muutosta tapaan suunnitella.

– On tärkeää saada aikaan järjestelmä, jossa syntyy monimuotoisia tiloja todellisiin tarpeisiin. Tilaa tarvitaan myös kohtaamiselle ja kulttuurille.

Tilaa tarvitaan myös kohtaamiselle.

Kokeneen kaavoitusarkkitehdin mukaan kaupungissa tulee olla paikkoja, joissa saa vain olla ja joissa voi myös itse luoda kulttuuria.

– Nyt suomalainen kaupunkisuunnittelu on sellaista, että meillä on kokonaisia alueita, joihin ei synny tilaa, joka olisi suunniteltu vain siihen, että siellä esimerkiksi soitetaan musiikkia. Meidän tulee nähdä myös niiden paikkojen arvo, joissa ihmiset kohtaavat.

Hetki yhdistää voimat

Schulte-Tigges näkee, että nämä ovat konkreettisia asioita, joita tulisi saman tien tehdä.

– Taas kerran puhutaan rahasta, mutta kun riittävän moni sanoo, että nämä pitää tehdä, niitä saadaan tehtyä.

Mitä on tehtävä ennen ensi vuoden Wasa Future Festivaleja?

– Ollaan aktiivisia. Meillä on paljon väkeä tekemään, ja jo nyt käytäväkeskusteluissa on saatu projekteja alulle ja liikkeelle. Jokaisen pitää olla oikeasti mukana, eikä vain jäädä odottamaan, että jostain tulee joku ratkaisu.

– Tämä on se hetki yhdistää voimat. Kehitys on ihmisten välistä, uskotaan asioihin ja ryhdytään tekemään yhdessä, eikä odoteta ensi vuoteen.

LUE MYÖS:

”Maailmassa mikään ei muutu tekemättä” – Wasa Future Festivalin Young Talk toi nuorten äänen kuuluviin

Lämna ett svar