Stora investeringar i Korsholm höjer kommunens attraktionskraft

Korsholm gör som bäst sin största investering genom tiderna – ett nytt skolcampus. Kommunens stora satsningar på allt från utbildning till fritid och företagsområden höjer attraktionskraften.

Hur lockar man bäst ny arbetskraft, nya invånare och ny verksamhet till en kommun och till en region?

Korsholms kommuns svar på den frågan är att skapa bra förutsättningar och ökad attraktionskraft. En del av det jobbet i sin tur kräver investeringar och även riktigt stora satsningar.

– Skolcampuset som nu byggs i Smedsby är Korsholms kommuns största investering någonsin, säger Mikael Alaviitala, utvecklingsdirektör på Korsholms kommun.

Chans skapa effektivare helhet

korsholmsbildningscampus, smedsby skolcampus

Den stora investeringen i ett skolcampus bottnar i att många av byggnaderna på det nuvarande skolområdet härstammar från 1970-talet och börjar ha gjort sitt. I stället för att renovera väljer kommunen att satsa ordentligt och stort i nya byggnader.

– Det här ger oss en chans att planera ett bättre och mera funktionellt campusområde med gemensamma utrymmen, säger Mikael Alaviitala.

Prislappen på investeringen för skolcampuset överstiger 40 miljoner euro men kan alltså med fog beskrivas som en satsning på framtiden.

Mikael Alaviitala säger att bra utbildningsmöjligheter och en trygg skolmiljö rimligtvis är något som spelar roll för att locka barnfamiljer och andra inflyttare till kommunen.

Boende och jobb behövs också

Matias Båsk, Mikael Alaviitala, Johanna Långskog, Korsholm, Mustasaari.
Matias Båsk, Mikael Alaviitala, Johanna Långskog.

För en kommuns attraktionskraft spelar möjligheter till boende och jobb också stora roller. Även detta syns i Korsholms kommuns nya satsningar. Bland annat i Smedsby delgeneralplan skapas det rum för flera nya höghus som kan förverkligas i den takt som efterfrågan kräver.

Bara några kilometer från skolcampuset händer det mycket på företagscentret Fågelberget. Fågelberget har redan växt fram som ett av Österbottens största industriområden och fortsätter växa i betydelse.

Pionjär på cirkulär ekonomi

På Fågelberget finns i dag många olika typer av verksamheter. Goda vägförbindelser och läget nära både Stormossen och Westenergy skapar möjligheter. Matias Båsk, näringslivschef på Korsholm kommun, berättar att kommunen var pionjär när det gäller cirkulär ekonomi och fortfarande jobbar för att ligga i framkant.

På Fågelberget har det därför öronmärkts tomter till den här typen av verksamhet. I planerna finns till och med ett gemensamt informationscenter, där företagen som jobbar med cirkulär ekonomi kommer att få visa upp sitt kunnande.

Fågelberget, drönarbild

Fritiden har också betydelse

Matias Båsk säger att det inte bara är i Smedsby-området som utvecklingen går snabbt framåt. Kommunen har till exempel också gjort investeringar i batteriområdet, en satsning som på sikt med rätt etableringar kan få enorma ringar på vattnet.

Johanna Långskog, kommunens näringslivskoordinator, passar på att lyfta fritidens betydelse för kommunens attraktionskraft. Korsholm har under en längre tid redan investerat i idrottsanläggningar och snart finns det också en ny simhall i kommunen. Det sistnämnda är ett projekt som genomförs i samarbete med privata krafter och tar form vid Hotel Vallonia.

Att projekten kan genomföras i nära samarbete med företag är kanske också lite speciellt med kommunen. Både Alaviitala, Båsk och Långskog säger att Korsholm tagit aktiva beslut om att utvecklingen gärna får ske i samarbete med företag, att det privata och det offentliga på många områden kan komplettera varandra.

LÄS OCKSÅ:

Scandic Trans vill bli en nyckelspelare inom både transport och logistik – expanderar med ny terminal i Korsholm

Lämna ett svar