Vaasa Insider växer för sjätte året i rad – Miljösatsning präglar fjolåret

Peter Stolpe.
Peter Stolpe.

Vaasa Insiders bokslut och siffror för fjolåret börjar klarna. ”Ödmjukt tack till våra kunder, personal och samarbetspartners”, säger vd Peter Stolpe.

Vaasa Insiders omsättning växte lite under fjolåret. Det här visar bokslutssiffrorna som nu börjar klarna. Det här innebär att företagets försäljning växer för sjätte året i rad.

– Mycket tyder på att vi även lyckas få ett resultat som ligger nära noll, säger Peter Stolpe, vd och chefredaktör för Vaasa Insider.

– Jag brukar skämtsamt säga att vi har allt utom lönsamhet men den biten får vi fortsätta jobba med, säger Stolpe, som också är företagaren bakom bolaget.

Hållbarhet i fokus

Vaasa Insiders fjolår karakteriseras av en stor miljösatsning. Företaget utger Botnia Insider, en av Finlands största ekonomitidningar, som har genomgått och genomgår ett gediget miljöarbete.

Med hjälp av tre olika samarbetspartners, LYKKAN, UPC Consulting/UPC Print och Black Label Bytes, har det ifjol räknats ut vad papperstidningen har för miljöavtryck – både före och efter alla miljöåtgärder som gjorts.

Mindre än en ostskiva

Beräkningarna visar att om tidningen inte skulle ha gjort något extra miljöarbete, utan kört ett standardupplägg enligt industristandard, skulle klimatavtrycket uppgå till 41,8 gram koldioxidekvivalenter (CO2e) per tidning.

Med de åtgärder som gjorts har den siffran pressats kraftigt, per tidning ända ner till 23,7 gram CO2e. För att sätta det i relation till någonting annat kan nämnas att ett exemplar av företagets papperstidning nu har ett mindre klimatavtryck än en ostskiva.

Kontorssatsning

Under fjolåret satsade Vaasa Insiders redaktion på att skaffa ett eget nytt kontor på Wasa Innovation Center-området. Vaasa Insider blev då och är alltså nu underhyresgäster till Kvarkenrådet.

I praktiken blev det frågan om en flytt över gatan, för tidigare hade redaktionen jobbat i ett delat kontorsutrymme i Wasa Innovation Center.

– Vi har behållit nyckeln dit också så vi kan fortsätta utnyttja mötesplatsen, säger Stolpe.

Lyckade event och välgörenhet

Under fjolåret ordnade Vaasa Insider ett par stora event, ett i februari och ett i december.

”Insider Event: Sälj för Livet” handlade som namnet antyder om försäljning. Eventets överskott på 3475 euro donerades till välgörenhetsorganisationen Project Liv.

Fjolårets andra lyckade event blev ”Insider Event: Så lyckas du med prissättning”. Båda eventen möjliggjordes av sponsorer och samarbetspartners.

– Ett stort tack till bland andra LokalTapiola Österbotten, Kust-Österbottens Företagare, Logset, Multitronic Pro, Scandic Trans, Hartman, Vasa Andelsbank och Ebita Talouspalvelut, säger Stolpe.

Nätnärvaron växer

Vaasa Insider har under fjolåret kört hårt även när det gäller satsningar på nätet. Den tvåspråkiga ekonomisajten www.vaasainsider.fi, där allt startade, fortsätter flytta fram sina positioner. Detsamma gäller också företagets engelskspråkiga och internationella sajt www.vaasainternational.fi.

– Stort tack till alla som besöker våra sajter och sprider vidare innehållet på sociala medier, säger Stolpe.

Kunderna i nyckelposition

Peter Stolpe lyfter av hatten, bockar djupt och tackar alla kunder för det gångna året.

– Jag har sagt det många gånger men utan kunderna och deras förtroende så finns det inget företag och än mindre någon community, säger han.

Peter Stolpe säger att detsamma förstås också gäller för företagets samarbetspartners och personal.

– Kärnteamet är inte så stort men genom att vi jobbar nästan dygnet runt så har vi tillsammans lyckats få det att fungera, säger han.

Ny storsatsning på gång

Peter Stolpe säger att flera av företagets tjänster och produkter börjar vara finslipade men att bolaget ärligt talat gör lite för många saker. Under 2024 planerar Vaasa Insider att satsa ännu hårdare men på lite färre saker och med mera fokusering.

– Om ungefär en månad hoppas vi kunna gå ut med nästa nyhet, det blir något stort som stöder det vi redan jobbar med och som bidrar till att ena Österbotten, säger Peter Stolpe.

LÄS OCKSÅ:

Botnia Insiders klimatavtryck uträknat och nerpressat – Nya klimatåtgärder startar

Lämna ett svar