5G mahdollistaa palveluja aivan uudella tasolla

Niklas Granholm.

TÄMÄN ARTIKKELISARJAN NYKYPÄIVÄN JA TULEVAISUUDEN TÄRKEIMMISTÄ ILMIÖISTÄ JA TEKNOLOGIOISTA MAHDOLLISTIVAT:

5G:stä puhutaan paljon, mutta mistä on oikeastaan kyse? Kuka tarvitsee sitä ja miksi?

5G tarkoittaa viidennen sukupolven mobiiliverkkoa. 5G erottuu edelläkävijöistään varsinkin palveluiden kohdalla. Se mahdollistaa aivan toisenlaisen palveluvalikoiman kuin kaikki edelliset sukupolvet yhteensä.

– Se mahdollistaa hyvin nopeat internetyhteydet, jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G parhaimmillaan, sanoo Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm.

Niklas Granholm.

Granholmin mukaan nämä nopeat yhteydet tulevat myös niille alueille, jossa 4G ei nykyään toimi. Uudessa verkossa tiedonsiirrosta tulee siltikin noin kymmenen kertaa nopeampi tämänhetkiseen verrattuna.

Yksityishenkilöille nopeus on hyödyksi esimerkiksi pelaamisessa tai teräväpiirtovideon katsomisessa. 5G on hyvä vaihtoehto myös kotitalouksissa, joissa usein monet laitteet ovat samanaikaisesti yhteydessä verkkoon.

Nettiä käyttävät muutkin kuin ihmiset

Nykyään useat laitteet ovat yhteydessä verkkoon. Ne viestittelevät keskenään ja kanssamme – esimerkiksi kamera, joka samanaikaisesti valvoo liikennevaloja ja toimittaa käyttäjälle kuvia.

Tästä käytetään joskus käsitettä ”Esineiden Internet” (engl. IoT, Internet of Things). 5G:n suuri etu on juuri se, että se mahdollistaa massiivisen mutta nopean verkon.

Kaikki kulkee sitä kohti, että verkkoyhteydessä olevia laitteita on yhä enemmän. Kehitystä ajaa erilaisten antureitten halpeneminen, niiden akkujen parantuminen ja uudet tekniikat, joiden avulla pystyy helpommin ymmärtämään monimutkaisia prosesseja aivan eri tavoin kuin ennen. Mutta tämä vaatii voimakkaan tukiverkon ylläpitämään kaiken. Tämä on 5G:n rooli.

Turvalliset ja vakaat yhteydet

5G:tä pidetään niin turvallisena ja vakaana, että verkkoa kuvataan ensimmäiseksi mobiilitekniikaksi, joka mahdollistaa kriittisen datan turvallisen siirron hyvin pienellä viiveellä.

Niklas Granholmin mukaan 5G kokonaisuudessaan muodostaa ympäristön digitalisoinnille ja luo mahdollisuuksia aivan uudella tasolla.

5G kokonaisuudessaan muodostaa ympäristön digitalisoinnille.

Digitalisoinnin ohella 5G tarjoaa edellytykset myös automatisoinnille ja robotisoinnille. Kyse voi olla esimerkiksi logistiikkaketjujen automatisoinnista tai satama-alueiden robotisoinnista.

5G mahdollistaa myös yksityisverkkojen muodostamista, josta esimerkiksi satama-alueetkin voivat hyötyä. Tulevaisuuden 5G-verkossa toimii niin sanottu ”slicing” eli viipalointi, jonka avulla varataan osa verkosta tiettyä käyttöä varten. Tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että turvattu osa verkosta ei ikinä ylikuormitu.

Lisää käyttötarkoituksia on tulossa

Elisa yrityksenä pohtii paraikaa eri käyttötarkoituksia, joissa 5G-tekniikasta olisi hyötyä.

Niklas Granholm.

Mahdollisuudet vaikuttavat rajattomilta. Pasilassa testataan esimerkiksi ”Valtra-hyttiä”, jossa on VR-lasit. Istumalla hyttiin ja laittamalla suojalasit päälle pystyy ihan oikeasti ohjaamaan Turussa olevaa traktoria. Muita yhtä innovatiivista esimerkkiä löytyy opetuksen ja terveydenhoidon puolelta.

– 5G:tä tarvitaan esimerkiksi, kun halutaan piirtää kolmiulotteisia malleja rakennuksista reaaliajassa hyvällä laadulla ilman viiveitä, sanoo Niklas Granholm.

Näin pitkällä Elisa on

Suomen 5G-verkko on yksi laajimpia Euroopassa. Elisan verkko kattaa jo 60 kaupunkia ja tavoittaa 1,8 miljoonaa asukasta.

Alueellisesti Elisan 5G-verkko kattaa Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan. 5G-tekniikka on rakennettu 4G-verkon päälle. Jos puhelimesi ja liittymäsi tukee 5G:tä, käytät 5G-verkkoa siellä, missä sitä on tarjolla. Jos liikut 5G-verkon ulkopuolelle, liittymäsi siirtyy automaattisesti 4G-verkkoon.

Niklas Granholm suosittelee tällä hetkellä 5G:tä kaikille uuden teknologian ystäville ja edelläkävijöille. Se sopii myös niille yksityishenkilöille, joiden työ tai harrastus vaatii hyvin nopeaa nettiyhteyttä, sekä perheille, joilla on monta laitetta, jotka ovat samanaikaisesti yhteydessä verkkoon.

Yrityksille helikopteriperspektiivi

Granholmin mukaan yritysten kannattaa tutkia omia tarpeitaan laajasta näkökulmasta, ja tutkia lähemmin mitä mahdollisuuksia uusi tekniikka voi tarjota. 5G on tärkeä työkalu matkalla kohti digitalisaatiota, ja on hyvä ajatus alkaa pienimuotoiset kokeilut mahdollisimman nopeasti.

– Yrityksille digitalisaatiosta on yleisesti ottaen suuri hyöty, mutta ensisijaisesti on syytä kartoittaa nykytilanne, omat työkalut ja mihin tekniikka voi viedä, sanoo Granholm.

– On hyvä ajatus asettaa itselleen korkeat tavoitteet, niin voimme sitten yhdessä miettiä, mihin tekniikkaa voi hyödyntää, hän sanoo.

__

Granholmin muistilappu – Näin on helppo ymmärtää edellisten sukupolvien mobiiliverkkoja:

1 – Ensimmäisen sukupolven aikana pystyttiin pääosin soittamaan ensimmäiset langattomat puhelut. ”NMT” kuulostaa varmaankin tutulta sitä aikaa eläneille.

2 – Toisen sukupolven isoin juttu oli tekstiviestit. 2G on tutumpi nimeltään ”GSM”.

3 – Kolmannessa sukupolvessa nettiyhteydet tulivat matkapuhelimiin.

4 – Neljännes sukupolvi, joka pääsi vauhtiin 2010-luvun alussa, paransi nettiyhteyksiä. Siten videokuvan lähettäminen mobiiliverkossa tuli mahdolliseksi.

5 – Viidettä sukupolvea kehitetään parhaillaan. Se lupaa meille yhä paremmat ja nopeammat palvelut ennennäkemättömällä tasolla.

__

Näkymätön mutta tarpeellinen tekniikka

5G on jotain abstraktista, ja sitä voi olla vaikea ymmärtää. Vaasan yliopiston viestintätieteiden professori Tanja Sihvonen sanoo, että uusi ja etenkin näkymätön tekniikka herättää perinteisesti epäluuloa ihmisissä.

Tanja Sihvonen.

Sihvonen mainitsee esimerkiksi mikroaaltouunin jaröntgenkuvauksen, joista meillä nykyään on tosi paljon hyötyä. Kun nämä tekniikat tulivat markkinoille, niitä vastustettiin kuitenkin. Skeptisyys oli jopa niin laajaa, että jotkut yrittivät pysäyttää kehityksen.

Me hyödynnämme ja tarvitsemme viestintätekniikkaa joka päivä. Tanja Sihvonen huomauttaa, että koronakriisi on osoittanut erityisen selkeästi viestintätekniikan merkityksen.

– Suuri osa viestinnästämme on ollut virtuaalista, ja siksi on entistä tärkeämpää, että näitä tukevat järjestelmät toimivat ja että niitä kehitetään, hän sanoo.

LUE MYÖS:

Lohkoketjut tulevat – oletko valmis?

Vastaa