Lohkoketjut tulevat – oletko valmis?

Tämän artikkelisarjan nykypäivän ja tulevaisuuden tärkeimmistä ilmiöistä ja teknologioista mahdollistivat:

Muistatko vielä, miten suhtauduit internetiin 1990-luvun alkuaikoina? Monet ajattelivat, että ihan kiva juttu, mutta mihin sitä voi käyttää. Vähän sama tilanne on nyt lohkoketjuteknologian kanssa.

Internetin alkuaikoina moni ammattilainenkin väheksyi uuden tietoverkon merkitystä. Oulun yliopiston Martti Ahtisaari Instituutin johtaja Veikko Seppänen, joka on tehnyt pitkän uran tietotekniikan ja liiketoiminnan tutkimuksen ja kehittämisen parissa, tunnusti hiljattain Tekniikka ja Talous –lehdessä, ettei osannut aluksi kuvitella internetin hyödyntämistapoja.

Veikko Seppänen.

– Tuntui ettei netillä tee mitään, vaikka ensimmäisten selainten myötä nähtiin, että se on tulollaan. Ei ymmärretty netin merkitystä, hän kertoo haastattelussa.

Historia kuitenkin kertoo, kuinka internet yleistyi ja sen merkitys kasvoi. Tänään tulemme tuskin toimeen ilman nettiä, oli kyse sitten töistä tai vapaa-ajasta. Etätyön tekeminen onnistuu verkon välityksellä, lasten harrastuskuljetukset sovitaan netissä, ja sieltä löytyvät sopivat reseptit illallista varten.

Osaamisen puute jarruttaa lohkoketjujen yleistymistä

Digitalisaation ammattilaiset uskovat, että lohkoketjuteknologia on digiajan seuraava suuri teknologia-aalto PC:n, internetin ja mobiililaitteiden jälkeen. Noin 10 vuotta sitten virtuaalivaluutta Bitcoinia varten kehitetty lohkoketju on hiljalleen omaksuttu käyttöön myös muualla kuin kryptovaluutoissa.

Lohkoketjut tarjoavat mahdollisuuksia monissa erilaisissa sovelluksissa ja liiketoimintaympäristöissä esimerkiksi laki-, rahoitus- ja energia-alalla, logistiikassa sekä myös esimerkiksi matkailussa, asuntokaupassa ja pelialalla. Niiden roolin uskotaan kasvavan myös monilla koko yhteiskuntaa laajasti koskevilla alueilla, kuten esimerkiksi tietoliikenteessä, hallinnossa, verotuksessa sekä hyvinvoinnissa ja terveydenhuollossa.

Lohkoketjuteknologiaan liitetään monia positiivisia asioita kuten turvallisuus, väärinkäytösten rajaaminen, oikeudenmukaisuus, välikäsien poistuminen, luottamuksen lisääminen, paperibyrokratian purkaminen. Siitä huolimatta lohkoketjujen käytön yleistyminen etenee hitaasti monella alalla. Yksi keskeinen syy tähän on osaajien puute.

Koska osaajia on harvassa ja kotimaisen koulutuksen tarjonta on lähes olematonta, neljä suomalaista korkeakoulua ovat aloittaneet hankkeen, jossa kehitetään lohkoketjukoulutusta sekä opiskelijoille että räätälöitäväksi yrityksille. Tässä koulutushankkeessa ovat mukana Vaasan, Oulun ja Lapin yliopistot sekä Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Lohkoketjuteknologia taipuu moneen

Lohkoketjun kautta toisilleen vieraat toimijat – yritykset, viranomaiset, yksityiset ihmiset – voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Tietokannat jaetaan osapuolten kesken niin, että tiedot voi todentaa monesta lähteestä. Tämä vähentää erilaisia välikäsiä ja tietokantoja voidaan ylläpitää ilman erillistä hallinnoivaa tahoa.

Kukin osapuoli voi nähdä lohkoketjun sisällön, transaktiot tallentuvat todistettavasti, turvallisesti ja tieto on jäljitettävissä. Koska lohkoketjun transaktioiden tietokanta on hajautettu useaan eri paikkaan, sitä on erittäin vaikea väärentää.

Koska lohkoketjun transaktioiden tietokanta on hajautettu useaan eri paikkaan, sitä on erittäin vaikea väärentää.

Finanssialalla lohkoketjuteknologian käyttö alkaa olla jo vakiintunutta, esimerkiksi suosiotaan nostavissa vertaislainapalveluissa käytetään sitä. Myös ulkomaankaupan rahoitukseen on kehitetty sovelluksia, jotka perustuvat lohkoketjujen mahdollistamiin älysopimuksiin. Näihin perustuu myös Suomessa kehitetty digitaalisen asuntokaupan alusta DIAS, joka mahdollistaa asuntokaupan eri vaiheiden toteutuksen kokonaan digitaalisesti.

Edelläkävijöitä tarvitaan

Teollisessa toiminnassa lohkoketjut eivät ole vielä tehneet lopullista läpimurtoaan. Se johtuu osittain siitä, että teknologian käyttöönotto edellyttää asiantuntemusta ja uutta strategista ajattelua. Toimialalla tarvitaan myös edelläkävijöitä, jotka osoittavat omalla toiminnallaan uuden teknologian hyödyt.

Logistiikan ja toimitusketjujen seurannassa lohkoketjujen käyttö kuitenkin kasvaa. Kansainvälinen ICT-alan tutkimus- ja konsulttiyhtiö Gartner arvioi, että vuoteen 2023 mennessä seurataan jo noin kahden biljoonan USA:n dollarin arvoisten tavaraerien liikkumista lohkoketjujen avulla.

– Lohkoketjuihin perustuvat sovellukset sopivat hyvin myös esimerkiksi kaluston hallintaan, kunnossapitoon tai kestävän kehityksen mukaiseen alkuperän tai päästöjen seurantaan, luettelee lohkoketjujen teknistä toteutusta projektien ja toimitusketjujen toteuttamisessa tutkinut Vaasan yliopiston tuotantotalouden professori Petri Helo.

Petri Helo. Foto/Kuva: Riikka Kalmi

Monessa pohjalaisessa teollisuusyrityksessä seurataan tällä hetkellä, miten lohkoketjuteknologia etenee omalla toimialalla. Teknologian läpimurto voi lopulta tapahtua yllättävän nopeasti – vähän samaan tapaan kuin koronapandemia siirsi koko kansakunnan etätyöhön ja –opetukseen viime keväänä. Tekninen ja toiminnallinen valmius on hyvä olla olemassa, sillä tarve lohkoketjuosaamisella voi tulla eteen hyvin äkkiä.

LUE MYÖS:

Uudet teknologiat muuttavat mediamaisemaa – Vaasan yliopiston tutkimus tukee journalismia murrokseen sopeutumisessa

Vastaa