NEPower kehittää aurinkovoimaa Korsnäsissä

Matti Autio, NEPower
Matti Autio.

Vaasalainen NEPower-yritys on rakentanut aurinkopuiston Korsnäsiin. Puistoa käytetään parhaillaan uusien aurinkoenergiaratkaisujen kehittämiseen ja tuotekehitykseen.

Nordic Electro Power, tutummin NEPower, rakensi viime syksynä Korsnäsiin aurinkopuiston. Voimala on mitoitettu siten, että siellä voidaan sujuvasti testata uusia ratkaisuja vauhdikkaasti kehittyvän alan tarpeisiin.

–Voimme skaalata hyvin toimivat ratkaisut isompiin puistoihin, kun ryhdymme rakentamaan niitä, kertoo NEPowerilla hankkeesta vastaava pääsuunnittelija Matti Autio.

Pieni mutta tehokas

NEPower

Uusi aurinkopuisto on kooltaan noin puoli hehtaaria ja varustettu 606 paneelilla. Pienestä koostaan huolimatta puisto tuottaa vuosittain noin 300 000 kilowattituntia, mikä vastaa 16 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

– Kyseessä on tietynlainen pilottivoimala, jossa opettelemme parhaita ratkaisuja aurinkovoimalan rakentamiseen. Testaamme siellä esimerkiksi erilaisia telineitä, Autio kertoo.

Akkuratkaisut pian testissä

Paikallinen jakeluverkkoyhtiö ostaa pilottivoimalassa tuotetun energian pörssihintaan. Kaikkea energiaa ei kuitenkaan tarvitse siirtää verkkoon heti, sillä osa energiasta voidaan siirtää akkuvarastoon, jollaisen rakentamista suunnitellaan myös Korsnäsiin.

– Energian varastoinnilla voidaan kompensoida sähkön tuotantopiikkejä, kertoo NEPowerin toimitusjohtaja Mika Alatalo.

Voimakkaasti kasvava ala

Nepower

Uusiutuva energia on juuri nyt kovaa huutoa – ja aurinkoenergia Suomessa sen osa-alueista hurjimmassa kasvussa. Matti Autio kertoo, että aurinkovoiman kapasiteetti kasvaa tällä hetkellä noin 50 prosentin vuosivauhtia.

– Voidaan todeta, että NEPowerilla riittää työsarkaa aurinkoenergian parissa jatkossakin, hän kertoo.

Avoinna asiakkaille

Oman aurinkovoimalan rakentamisesta kiinnostuneilla asiakkailla on mahdollisuus vierailla puistossa. Siellä he pääsevät näkemään, miten aurinkopuisto toimii käytännössä, minkä lisäksi he saavat konkreettisemman käsityksen tulevasta investoinnista.

– Ei kestänyt kauaa, ennen kuin ensimmäinen asiakas löysi tiensä vastavalmistuneeseen puistoon, Mika Alatalo kertoo.

Lisätietoa ja Nordic Electro Powerin yhteystiedot löytyvät osoitteesta nepower.fi.

LUE MYÖS:

Stefan Råback: “Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi”

 

Vastaa