Circular Design Day bjuder in – Jakobstadsregionens stora event snart här

Mira Valkjärvi, Michelle Björkholm, Centria, Concordia
Mira Valkjärvi, Michelle Björkholm.

Circular Design Day ordnas snart i Jakobstad. Eventet bjuder på insikter från internationella experter samt lokala och nationella föregångare.

Jakobstadsregionen har profilerat sig starkt på cirkulär ekonomi och hållbarhet under de senaste åren. Det här märks tydligt i eventet Circular Design Day som ordnas i Jakobstad den 11 maj.

– Circular Design Day är ett event som passar alla som är intresserade av cirkulär ekonomi och cirkulär design, säger Michelle Björkholm, projektledare från Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia.

DeCiDe (Developing Circular Design)-projektet ligger bakom evenemangsarrangemanget.

Nya möjligheter öppnar sig

En tydlig fördel med cirkulära metoder är att de ofta inkluderar samarbete. Det innebär att det öppnar sig många nya möjligheter både för företag och andra aktörer. Det kan vara frågan om allt från ekonomiska inbesparingar till utvecklingssamarbeten.

Cirkulär design handlar i grunden om att skapa mer hållbara och lönsamma produkter och tjänster genom att minska de negativa effekterna på miljön.

– Ansvar och hållbarhet är något vi bär och skapar tillsammans, säger Mira Valkjärvi, projektledare vid Yrkeshögskolan Centria.

Michelle Björkholm, Mira Valkjärvi, Centria, Concordia.
Michelle Björkholm, Mira Valkjärvi.

Internationella topptalare

Vojtech Vosecky.
Vojtech Vosecky.

Eventets huvudtalare Vojtech Vosecky är internationellt erkänd inom cirkulär ekonomi. Vojtech Vosecky är bekant som talare till exempel från senaste toppklimatmöte. Han har även utmärkt sig på LinkedIn som ”Top Green Voice in Europe”.

– Vi är verkligen nöjda över att Vojtech är på väg hit, han är het inom cirkulär ekonomi, säger Michelle Björkholm.

Omställning nödvändig

Vojtech Vosecky kommer till eventet med färsk kunskap från EU-nivå om vad som är på gång inom hållbarhet. Han berättar till exempel om varför en cirkulär omställning är nödvändig för företag.

Tayfun Avdan. Ikea
Tayfun Avdan.

Talaren Tayfun Avdan kompletterar med insikter om vad kraven och möjligheterna i praktiken betyder för ett av näringslivets toppföretag.

Tayfun Avdan representerar möbeljätten Ikea och kan därmed ge en inblick i hur Ikea jobbar med hållbarhetsfrågor. Även aktörer från The Loop Factory och Walki är med på eventet och ger sin syn på cirkulär ekonomi.

Österbottniska pärlor visas upp

Maria Smeds Engström. Mirka
Maria Smeds Engström.

Många österbottniska företag är föregångare och har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Det här återspeglas i eventets program.

Mirkas Maria Smeds Engström är på plats för att berätta om ett nytt ekosystem som det österbottniska slipföretaget lanserat. Annastina Liedes från Clewor, starka bland annat inom textilier, är också där och berättar om deras cirkulära affärsmodell.

Lever som man lär

Eventet ordnas i det Gamla Brandkårshusets Festsal i Jakobstad. Den gamla stationen har blivit återanvänd och blommat upp som ett ställe att ordna tillställningar.

På stationen ordnas också en spillkarnerval, vilket skapar möjligheter för alla att konkret se vilka överloppsmaterial som andra företag kan erbjuda. Studerande från Novia ordnar samtidigt en projektutställning som besökare får ta del av.

Gäller att vara med

Circular Design Day kommer inte att streamas så det gäller för alla intresserade att vara med på plats. Det är gratis att delta men för det behövs en förhandsanmälning.

Språket på eventet är engelska. På tillfället delas även ut priset för årets jämställdhetsföretag i Österbotten.

Evenemanget arrangeras av projektet Developing Circular Design som finansieras av Österbottens Förbund och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet är ett samarbete mellan Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia, Yrkeshögskolan Novia och Yrkeshögskolan Centria.

LÄS OCKSÅ:

EnergyWeek: The next five years are crucial for the circular economy

Lämna ett svar