Mikael Botnen Diamant, första keynotespeakern på Sustainable Branding Days i dag, sätter namn på en ny framväxande megatrend: ”Hållbarisering”. Jakobstadsregionen fångar bollen.
Globalisering, urbanisering och digitalisering är starka fenomen och för många bekanta megatrender. Hållbarhetsexperten Mikael Botnen Diamant menar att det ändå finns en megatrend som till och med är starkare än digitalisering.
– Vi kallar det hållbarisering och det drivs framåt av både lagar, människor och företag, säger Mikael Botnen Diamant, hållbarhetstalare, -författare och -utbildare.
– Ingen kan gömma sig för den, det kommer press från både konkurrenter, kunder, investerare och konsumenter, säger Botnen Diamant.

Mikael Botnen Diamant menar att många företag redan känner pressen och att den garanterat är på kommande till de som inte gör det. Han säger att det ändå inte löns att vänta på det – utan att det är dags att börja agera genast.
Jakobstadsregionen i framkant
Mikael Botnen Diamant är den första huvudtalaren på Sustainable Branding Days. Det är frågan om Jakobstadsregionens högprofilsevent som pågår i dagarna tre.
Eventet vill bidra till att hålla regionen och dess företag i framkant just i hållbarhetfrågor, där mycket redan görs i regionen.
Mikel Botnen Diamant menar att det löns att fundera på hur vi tror världen ser ut om 3-5 år, och anpassa våra hållbarhetsstrategier efter det.
Andra megatrender till stöd

Morten Jastrup, från Nordic Sustainability, är andra huvudtalaren på eventet i Jakobstad. Jastrup och hans kolleger har identifierat sex stycken megatrender som förutspås bli eller redan är enormt viktiga när det gäller hållbarhetsarbete ur företagens synvinklar.
Morten Jastrup menar att det heller inte bara går att kika på vad konkurrenterna gör och försöka göra det fem procent bättre.
– Det är bättre att fundera på egna mål först, var vi vill vara år 2035-2040 och fundera ut hur vi kan navigera framåt, säger han.
Klimatförändringen är redan här
Den första megatrenden som Morten Jastrup sätter fingret på är att klimatförändringen inte är något diffust som är på kommande långt in i framtiden. Han menar att den redan är här.
– Klimatförändringen påverkar redan till exempel leveranskedjor och utsläppsrättspriser, säger han.
Den andra megatrenden är att biodiversitet förutspås vara nästa stora grej. Med det menar han att biologisk mångfald kommer att lyftas fram som något allt viktigare.
– Orsaken till att biodiversiteten just nu får lite uppmärksamhet är bara att det är komplext att mäta, säger han.
Redan inom 2-3 år tror Jastrup ändå det händer mycket och att mätverktygen utvecklas.
Resurserna tryter
Den tredje megatrenden som nämns i sammanhanget är att bristen på resurser väntas öka.
– Redan nu märker många att det är dyrare och svårare att få tag i vissa råvaror, säger Morten Jastrup.
Den fjärde megatrenden är att lagstiftningen väntas visa vägen.
– EU pressar på och USA och Kina väntas följa efter när det gäller olika typer av regelverk.
EU pressar på och USA och Kina väntas följa efter.
Den femte megatrenden är att rapporteringen kring hållbarhetsfrågor väntas bli mera strukturerad. Morten Jastrup tror att den till och med kommer att bli lika omfattande som den finansiella rapporteringen.
Den sjätte och sista megatrenden handlar om den sociala rättviseaspekten. Med det menas till exempel att företagen kommer att känna press att ta ställning till hållbarhetsfrågor på helt andra sätt än tidigare.
– Det kommer inte längre att räcka med att säga att business och politik är skilda saker, säger Jastrup och nämner till exempel MeToo-rörelsen och Black Lives Matter som färska exempel där företag tar ställning.
Fortsätter på onsdag

Sustainable Branding Days ordnas av Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia i samarbete med Yrkeshögskolorna Novia och Centria.
Programmet fortsätter på onsdag (11 maj) med bland andra huvudtalarna Poyan Karimi och Gustav Stenbeck.
Eventet ordnas på Pörkenäs lägergård men livestreamas också. Mera information här.
LÄS OCKSÅ:
Stort hållbarhetsevent i Jakobstad återkommer – Sustainable Branding Days vassare än tidigare