Circular Design Day kutsuu Pietarsaareen – Kiertotalous tutuksi alan tapahtumassa

Mira Valkjärvi, Michelle Björkholm, Centria, Concordia
Mira Valkjärvi, Michelle Björkholm.

Pietarsaaressa pian järjestettävä Circular Design Day esittelee kävijöille kiertotaloutta niin kansainvälisten asiantuntijoiden kuin paikallisten ja valtakunnallisesti tunnettujen edelläkävijäyritysten näkökulmasta.

Pietarsaaren seutu on viime vuosina profiloitunut vahvasti kiertotalouden ja kestävyyden osaamisalueena. Tämä kehityssuunta näkyy selkeästi myös Pietarsaaressa 11. toukokuuta järjestettävässä Circular Design Day -tapahtumassa.

– Circular Design Day on suunnattu kaikille kiertotaloudesta ja kiertotalouden mukaisesta suunnittelusta kiinnostuneille, kertoo Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian projektipäällikkö Michelle Björkholm.

Tapahtuman taustalla on DeCiDe- eli Developing Circular Design -hanke.

Tuo uusia mahdollisuuksia

Yksi kiertotaloutta hyödyntävien menetelmien suurimmista eduista on se, että ne edellyttävät usein yhteistyötä. Sitä kautta niin yrityksille kuin muillekin toimijoille avautuu uusia mahdollisuuksia vaikkapa kustannussäästöjen tai kehitystä tukevien yhteistyöhankkeiden muodossa.

Kiertotaloudessa on kyse kestävämpien ja kannattavampien tuotteiden ja palveluiden luomisesta ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia vähentämällä.

– Vastuullisuus ja kestävyys ovat asioita, jotka luodaan yhdessä, sanoo ammattikorkeakoulu Centrian projektipäällikkö Mira Valkjärvi.

Michelle Björkholm, Mira Valkjärvi, Centria, Concordia.
Michelle Björkholm, Mira Valkjärvi.

Kansainvälisiä huippupuhujia

Vojtech Vosecky.
Vojtech Vosecky.

Tapahtuman pääpuhuja Vojtech Vosecky on kansainvälisesti tunnustettu kiertotalouden asiantuntija. Häntä on kuultu mm. viimeisimmän maailmanlaajuisen ilmastokonferenssin puhujana ja esimerkiksi LinkedIn on nostanut hänet yhdeksi Euroopan johtavista kiertotalouden puolestapuhujista.

– Olemme äärimmäisen iloisia siitä, että saimme Vojtechin mukaan. Hän on kiertotalouden ehdoton huippunimi, Michelle Björkholm sanoo.

Välttämätön muutos

Vojtech Vosecky tuo tapahtumaan tuoreinta EU-tason tietämystä kiertotaloudesta. Hän puhuu muun muassa siitä, miksi kiertotalouden mukainen muutos on välttämätön yrityksille.

Tayfun Avdan. Ikea
Tayfun Avdan.

Huonekalujätti Ikeaa edustava Tayfun Avdan puolestaan valottaa yleisölle, mitä siirtymään liittyvät vaatimukset ja mahdollisuudet käytännössä merkitsevät yhdelle maailman tunnetuimmista yrityksistä.

Puheenvuorossaan Avdan kertoo, millaisiin toimiin Ikealla on ryhdytty kestävyyden edistämiseksi. Lisäksi omia näkemyksiään kiertotaloudesta saapuvat kertomaan The Loop Factoryn ja Walkin edustajat.

Pohjanmaan ylpeydet esiin

Maria Smeds Engström. Mirka
Maria Smeds Engström.

Monet Pohjanmaan omista yrityksistä ovat edelläkävijöitä kestävyysajattelussa ja sen soveltamisessa käytännön työhön. Näitä osaajia on tapahtuman ohjelmassa haluttu nostaa esiin.

Mirkan Maria Smeds Engström on paikalla kertomassa hionta- ja pintakäsittelytuotteisiin erikoistuneen yrityksen lanseeraamasta uudesta ekosysteemistä. Annastina Liedes, joka edustaa tekstiilihuoltoratkaisuja tarjoavaa Cleworia, puhuu tapahtumassa yrityksen kiertotalouden mukaisesta liiketoimintamallista.

Elä niin kuin opetat

Tapahtuma järjestetään Pietarsaaren vanhan paloaseman juhlasalin tiloissa. Asema on kunnostettu ja herännyt uuteen eloon erilaisten tapahtumien järjestämispaikkana.

Yhtä aikaa Circular Design Day -tapahtuman kanssa asemalla järjestetään myös hävikkikarnevaali, jossa esitellään eri yritysten tarjoamia ylijäämämateriaaleja. Lisäksi kävijöillä on mahdollisuus tutustua ammattikorkeakoulu Novian opiskelijoiden omaan projektinäyttelyyn.

Paikan päälle tutustumaan

Circular Design Day -tapahtumaa ei suoratoisteta, joten kiinnostuneiden kannattaa tulla paikan päälle seuraamaan ohjelmaa. Osallistuminen on maksutonta, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.
Tapahtuman kieli on englanti. Tapahtuman yhteydessä palkitaan myös Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys.

Tapahtuman järjestää Pohjanmaan liiton ja Euroopan kehitysrahaston rahoittama Developing Circular Design -hanke. Hanke on toteutettu Pietarsaaren alueen kehitysyhtiö Concordian, ammattikorkeakoulu Novian ja ammattikorkeakoulu Centrian yhteistyönä.

Circular Design Day poster - 11th May | Jakobstad

LUE MYÖS:

EnergyWeek: The next five years are crucial for the circular economy

Vastaa