Hitsaamoiden raja-arvoja tarkistetaan – ”Työturvallisuuden lisäkustannukset katetaan energiansäästöillä”

Novus Airtower FT 20 000

Energypartnerin ratkaisut parantavat hitsaamoiden työturvallisuutta ja säästävät energiaa. Koneiden jälleenmyynnistä, asennuksesta ja huollosta vastaa pohjalainen NY-JA Nuohous- ja kiinteistöhuolto.

EU:ssa laaditaan parhaillaan uusia raja-arvoja esimerkiksi hitsaamoissa syntyville karsinogeenisille aineille. Kaikilla mailla ei tällä hetkellä ole käytössä minkäänlaisia raja-arvoja.

– Euroopan komissiossa on vihdoinkin havahduttu asian tärkeyteen, toteaa Hans Brunila, ruotsalaisen Svetskommissionen Grupp Ag32 -työryhmän jäsen.

Euroopan komissiossa on vihdoinkin havahduttu asian tärkeyteen.

Vaikuttaa koko toimialaan

Hans Brunila.
Hans Brunila.

Svetskommissionen Grupp AG32 -työryhmä koostuu tutkijoista sekä eri oppilaitosten ja useiden suuryritysten edustajista.

Työryhmän tehtävänä on mm. toimia konsultoivana asiantuntijana. Jäsenet pysyttelevät ajan tasalla toimialan tapahtumista.

Hans Brunila kertoo, että työryhmää on äskettäin pyydetty kertomaan mielipiteensä siitä, miten tietyille vaarallisille aineille altistuvia työntekijöitä koskevat eurooppalaiset raja-arvot vaikuttaisivat hitsausteollisuuteen.

Ongelmaan on jo tekninen ratkaisu

Hans Brunilan mukaan vahvistetut raja-arvot olisivat askel oikeaan suuntaan. Hän kertoo, että tekniikkaa, jota tarvitaan ongelmien ratkaisemiseksi hitsaushalleissa, on jo saatavilla.

Hänen edustamansa Energypartner AB tarjoaa suodatusteknologialla varustettuja moderneja itsepuhdistuvia järjestelmiä, jotka suodattavat hallien ilmasta epäpuhtaudet ilman lämpöhäviöitä.

– Työturvallisuuden parantamisesta aiheutuvat lisäkustannukset katetaan teknologiamme tuomilla energiansäästöillä, kertoo Brunila, yrityksen myyntijohtaja ja tuotantoinsinööri.

Siirrettäviä koneita

Energypartnerin ilmanpuhdistusjärjestelmä koostuu hallin lattialle asetettavista siirrettävistä koneista. Korkeiden energiahintojen vuoksi järjestelmään tehty investointi maksaa itsensä nyt todella nopeasti takaisin.

Koneiden kehittyneen suodatusteknologian ansiosta itsepuhdistavien suodatinten vaihtoväli on jopa 2–3 vuotta. Tekniikasta kiinnostuneille voidaan mainita, että siirrettävän järjestelmän kapasiteetti on jopa 20 000 m3/h ja suodattimilla on IFA W3 -sertifikaatti.

Paikallisia asiantuntijoita

NY-JA Nuohous ja kiinteistöhuolto Oy on ilmanvaihtoalalla pitkään toiminut perheyritys. Pohjalainen yritys myy Energypartnerin järjestelmiä ja huolehtii myös niiden asentamisesta ja huollosta.

NY-JA tekee tarvittaessa myös mittaukset ja laskelmat, joiden perusteella selvitetään kussakin hallissa tarvittavien koneiden koko.

Paljon potentiaalia

Kenneth Turpeinen, NY-JA
Kenneth Turpeinen.

NY-JA:n toimitusjohtaja Kenneth Turpeinen näkee Energypartnerin ratkaisuissa paljon potentiaalia. Hyväksi havaituilla ratkaisuilla on jo monia referenssikohteita niin Suomessa, Ruotsissa kuin myös muualla maailmassa.

Kenneth Turpeinen kertoo, että monissa hitsaamoissa ollaan sitä mieltä, että hitsaussavun aiheuttamat ongelmat on saatu hallintaan, mikä kuitenkaan ei aina pidä täysin paikkaansa.

Hänen mukaansa monet hitsaussavua puhdistavat vanhaa tekniikkaa käyttävät koneet sijaitsevat korkealla katonrajassa. Suodattimet pitäisi vaihtaa usein, mutta koska koneiden sijainti on hankala, huolto saattaa hyvinkin jäädä tekemättä.

– Isoissa halleissa hitsaussavu nousee lisäksi vain tietylle korkeudelle, minkä jälkeen se laskeutuu taas alas, joten osa savusta voi jäädä puhdistamatta, Kenneth Turpeinen toteaa.

Hyväksi koko toimialalle

NY-JA tekee tänä vuonna suuria investointeja voidakseen tarjota teollisuudelle kestäviä ratkaisuja. Kenneth Turpeinen kertoo Energypartnerin koneiden olevan mainio esimerkki erinomaisesti muotoillusta ratkaisusta: energiaa ja rahaa säästävää tekniikkaa, joka samalla parantaa työntekijöiden terveyttä.

Turpeisen mielestä sisäilmaan ja työympäristöön tehdyistä panostuksista on hyötyä koko toimialan imagolle ja tulevaisuudelle, ja ne voivat myös osaltaan houkutella lisää nuoria hitsausalan koulutuksiin.

 

LUE MYÖS:

Blickar vänds mot ventilation när energipriser skenar – “Det går att spara pengar men fel åtgärder kan bli dyra”

Vastaa