Blickar vänds mot ventilation när energipriser skenar – “Det går att spara pengar men fel åtgärder kan bli dyra”

Tobias Björkgren, Jonas Pörtfors. NY-JA
Tobias Björkgren, Jonas Pörtfors.

Det går att spara pengar och energi när det gäller ventilation men att stänga av den helt är en usel idé, säger Kenneth Turpeinen, vd för NY-JA Sotnings och fastighetsservice.

El- och energipriser skenar i väg. Ute i många stugor funderas det på både vedeldning och ventilation som del av lösningen för att få ekonomin att gå ihop i vinter.

Kenneth Turpeinen, NY-JA
Kenneth Turpeinen.

Kenneth Turpeinen, vd för NY-JA Sotnings och fastighetsservice, säger att det också går att spara pengar genom att göra rätt saker när det gäller just dessa två områden. Båda är områden som deras familjeföretag jobbat med under tiotals år.

– Men att, som det emellanåt framförs i debatten, helt stänga av ventilationen är ändå en förkastlig idé och kan snabbt bli dyrt, säger Kenneth Turpeinen.

Därför en dålig idé stänga av

Att stänga av ventilation i egnahemshus, på skolor och i offentliga byggnader när de står tomma lockar eftersom det omedelbart sparar lite pengar.

Kenneth Turpeinen varnar ändå för att de långsiktiga kostnaderna för att göra det kan bli enorma. Moderna fastigheter är byggda för att ventilationen alltid ska vara påslagen och är den inte det uppstår direkt risk för fuktbelastning på byggnadskonstruktioner.

– All fukt ska bort från huset på något vis och förs den inte bort via ventilationen så går den in i konstruktionen, säger Kenneth Turpeinen.

Att reparera byggnader efter dylika missar är bara en del av kostnaderna som uppstår. Risken är också stor att människor som vistas där utvecklar olika typer av hälsoproblem.

– Även när systemen ska startas upp igen efter en paus finns det risk för att partiklar och mikrober blåses ut i inomhusluften, säger Kenneth Turpeinen.

– Redan på 1980-talet visade forskning att mikrober började växa i ventilationsfilter efter åtta timmars avslagen ventilation, säger han.

Okej, det var en dålig idé, men vad kan vi göra för att spara pengar?

Kenneth Turpeinen säger att det går att behovsstyra ventilation men att det krävs moderna system för att uppnå stora fördelar. Det finns till exempel koldioxidmätare och fuktgivare, även för egnahemshus, som kan mäta verkligt behov och se till ventilationen anpassas därefter.

– Det finns moderna, smarta system som automatiskt sparar energi, säger Kenneth Turpeinen.

För byggnader som har gamla ventilationssystem, inte minst höghus med toppventilatorer, kan det ofta sparas väldigt mycket energi genom att byta till något modernare.

Nya energieffektiva fläktar ger ett helt annat energiavtryck än gamla slitna apparater.

Men de av oss som har lite äldre system, men inte en tanke på att byta?

– Underhållet är a och o, välfungerande anläggningar får bättre effekt och längre livstid, säger Kenneth Turpeinen.

Alla system behöver servas, justeras och optimeras regelbundet.

– Kör man på för hög hastighet går det mycket energi till spillo och är den för låg så finns det risk för fuktskador på sikt, säger Turpeinen.

Kör man på för hög hastighet går det mycket energi till spillo.

Service sparar pengar

Är fläktar smutsiga eller kanaler tilltäppta syns det på elräkningen. Vill det sig illa kan oservade system snurra på full fart utan att åstadkomma den luftväxling som behövs för att byggnaden och människorna i den ska må bra.

Ventilationsrengöring, service, filterbyten och att se till att luftväxlingen är optimal är exempel på tjänster som NY-JA erbjuder. En grundlig ventilationsrengöring rekommenderas att göras åtminstone med 7-10-års mellanrum för hus med maskinell ventilation.

Hårt tryck på sotning

NY-JA erbjuder även sotningstjänster. Kenneth Turpeinen säger att det märks på efterfrågan att många vill spara energi, som el och olja, genom att börja elda med ved.

Att många väljer att ta sina eldstäder i bruk leder till att NY-JA:s sotningssida under en höst aldrig har upplevt lika hög efterfrågan som nu.

– Det löns att boka snabbt så hinner vi ännu komma ut i november eller december, möjligtvis snabbare om man råkar ha tur och bo i ett område där vi som bäst jobbar, säger Kenneth Turpeinen.

NY-JA tar emot uppdrag

Den som vill beställa en sotning eller ventilationstjänster gör det lättast på www.nyja.fi, där det finns kontaktuppgifter till företaget.

 

LÄS OCKSÅ:

Så går en ventilationsrengöring till – VI följde med när NY-JAs experter tog hand om ett egnahemshus

Vastaa