Svetsverkstäders tillåtna gränsvärden ses över – ”Ett ökat arbetarskydd kan betalas av energibesparingar”

Novus Airtower FT 20 000

Energypartners lösningar förbättrar arbetarskyddet vid svetsverkstäder och betalar tillbaka sig genom energibesparingar. Österbottniska NY-JA Sotnings och fastighetsservice förmedlar, installerar och underhåller maskinerna.

Det rör på sig inom EU när det gäller vilka gränsvärden, exempelvis för carcinogener, som är tillåtna inne i till exempel svetsverkstäder. Som det ser ut i nuläget saknar flera länder till och med helt gränsvärden.

– Äntligen har EU-kommissionen vaknat i detta viktiga ärende, säger Hans Brunila, medlem i Svenska Svetskommissionen Grupp AG32.

Äntligen har EU-kommissionen vaknat i detta viktiga ärende.

Hela branschen kan påverkas

Hans Brunila.
Hans Brunila.

Svenska Svetskommissionen Grupp AG32 är en arbetsgrupp med representanter från forskningsvärlden och skolorna men även från många storföretag.

Arbetsgruppen har bland annat en konsulterande roll. Medlemmarna ser till att hålla sig uppdaterade om vad som är på gång i branschen.

Hans Brunila säger att det till arbetsgruppen nu kommit en konkret förfrågan om att ge feedback på vilka effekter europeiska gränsvärden för arbetstagare som utsätts för vissa farliga ämnen, inklusive svetsrök, skulle ha på svetsindustrin.

Teknologin att lösa problemen finns redan

Hans Brunila säger att fastslagna gränsvärden skulle vara en välkommen utveckling. Han säger att teknologin för att göra något åt problemen inne i svetshallarna redan finns tillgänglig.

Energypartner AB, företaget han själv representerar, erbjuder moderna självrengörande system med filterteknologi. Grundtanken med deras teknologi är att rena den varma och smutsiga luften i verkstäderna utan att tappa värmen som finns i luften.

– Genom vår teknologi kan ett ökat arbetarskydd betalas av energibesparingar, säger Brunila, försäljningsdirektör och produktingenjör.

Flyttbara maskiner

Energypartners maskiner som renar luften är mobila system som ställs på hallgolvet. På grund av de höga energipriserna är återbetalningstiderna för systemen nu speciellt korta.

Filterteknologin i maskinerna har kommit så långt att filtren, som är självrengörande, kan hålla 2-3 år innan de behöver bytas. För teknikintresserade kan nämnas att det är mobila system upp till 20 000 m3/h som har filters med IFA W3 certifiering.

Lokala experter till tjänst

NY-JA Sotnings och fastighetsservice är ett familjeföretag med lång erfarenhet av ventilationsbranschen. Det österbottniska företaget fungerar som konsult till Energypartner, förmedlar deras lösningar och står även för installation och underhåll.

NY-JA står även till tjänst för att göra de mätningar och beräkningar som behövs för att veta vilken maskinstorlek som är optimal för en specifik hall.

Stor potential

Kenneth Turpeinen, NY-JA
Kenneth Turpeinen.

Kenneth Turpeinen, vd för NY-JA, ser stor potential i Energypartners lösningar. Han säger det är beprövade lösningar som redan har många referenser, både i Finland, i Sverige och i övriga världen.

Kenneth Turpeinen säger att om man i dag frågar svetsverkstäder om de har sin svetsrök under kontroll, så svarar de nog ”ja”, men att det i många fall kan ses som en sanning med modifikation.

Turpeinen menar att många av de gamla apparaterna som finns för att rena svetsrök befinner sig högt upp i taken och drivs av gammal teknologi. Filtren borde bytas ofta, men eftersom apparaterna är svåråtkomliga så är risken stor att det slarvas med underhållet.

– I stora hallar hör det också till saken att svetsröken bara stiger till en viss nivå innan den faller ner igen, så det är inte säkert att allt ens når maskinerna, säger Kenneth Turpeinen.

Bra för hela branschen

NY-JA som företag gör i år en kraftig satsning på att kunna erbjuda hållbara lösningar till industrin. Kenneth Turpeinen säger att Energypartners maskiner är ett fint exempel på hur bra lösningar ska utformas, alltså teknik som sparar energi och pengar medan det samtidigt förbättrar hälsoläget för de anställda.

Turpeinen framhåller att satsningar på inomhusluft och miljö dessutom är bra för hela branschens image och framtid, inte minst för att få flera ungdomar att intressera sig för svetsyrket och dess utbildningar.

 

LÄS OCKSÅ:

Blickar vänds mot ventilation när energipriser skenar – “Det går att spara pengar men fel åtgärder kan bli dyra”

Lämna ett svar