Aurinkokarhu haluaa olla Suomen paras aurinkovoiman kehittäjä

Andreas Renfält ja Lotten Sjöberg

Viime vuonna perustetulla Aurinkokarhulla on tavoitteena luvittaa ja rakentaa 1 000 megawatin edestä aurinkovoimaa muutaman vuoden sisään. Ala käy Suomessa kuumana ja parhaita käytäntöjä vielä etsitään.

Koronavirus pakotti yrittäjä Andreas Renfältin vuoteenomaksi viime vuoden tammikuussa. Samalla syttyi palo vauhdittaa aurinkovoimaa.

– Jouduin olemaan 14 päivää kotona. Silloin ehdin miettiä ja päätin lähteä edistämään aurinkovoiman kehittämistä, Renfält sanoo.

Renfält on pitkän linjan yrittäjä. Vuonna 2001 hän aloitti turveyrittäjänä. Sen jälkeen hän on ollut mukana maanrakennusbisneksessä, lämpölaitosten kehittäjänä ja logistiikkayrityksen johdossa.

Neljä vuotta sitten Renfältin johtamassa Keskis Torvissa tehtiin päätös lopettaa energiaturpeen tuotanto, kun kysyntä ja hinnat sukelsivat. Pari vuotta sitten hän pohti, että turvesuot olisivat hyvää aluetta aurinkopuistolle.

Koronan sairastamisen jälkeen Renfält aloitti yhtiökumppaninsa Tom Sarinin kanssa viemään ideaa eteenpäin. Pian mukaan tuli tuulivoimakonsulttiyhtiö Etha Windin perustaja Staffan Asplund, joka lähti Aurinkokarhuun osakkaaksi.

Haluamme tehdä aurinkopuistoja kestävästi ja kustannustehokkaasti.

Tavoitteena Suomen paras

Vaikka Renfältilla on muitakin yrityksiä vedettävänä, Aurinkokarhun tavoite on korkealla.

– Meidän tavoite on olla paras hankekehittäjä tässä maassa. Haluamme tehdä aurinkopuistoja kestävästi ja kustannustehokkaasti.

Renfält kertoo, että isoista aurinkovoimahankkeista on Suomessa vielä vähän kokemusta. Tämä näkyy siinä, että kaikkea ei ole mietitty loppuun asti.

Renfält kertoo, että kun he perustivat viime vuonna Aurinkokarhun, tarkoitus oli ostaa konsulttipalveluja eri yrityksistä. Pian he kuitenkin huomasivat, että kaikkia palveluita ei voinut ostaa.

Siksi Aurinkokarhussa päätettiin rakentaa oma asiantunteva organisaatio. Yhteistyötä tehdään kuitenkin edelleen esimerkiksi Etha Windin kanssa.

Huomiota kustannustehokkuuteen

Renfält kertoo, että esimerkiksi paneelien tuoton optimoiminen ei ole vielä aurinkopuistojen kohdalla tarpeeksi hyvää.

– Minulle on sanottu, että paneelit on niin halpoja, että ei kannata miettiä asiaa niin tarkkaan.

Renfältille tämä ei riitä. Koska Aurinkokarhulla on muutaman vuoden sisään tarkoituksena rakentaa jopa yli 100 megawatin aurinkopuistoja, jokainen pieni yksityiskohta pitää olla mietitty loppuun asti. Näin koko ketju saadaan niin kustannustehokakkaaksi kuin mahdollista.

Renfält on esimerkiksi selvittänyt tarkkaan miten aurinkopuistoja optimoidaan ja miten paneelit ja telineet kannattaa asentaa, jotta ne tuottavat mahdollisimman paljon.

Kestävyys monella tavalla

Andreas Renfält ja Lotten Sjöberg

Toinen Renfältin puheissa toistuva sana on kestävyys. Kun sähköä tuotetaan auringolla, on se hiilineutraalia. Tai ainakin melkein.

Renfält muistuttaa, että kun tehdään isoja aurinkopuistoja, joiden elinikä on 35 vuotta, pitää kasvillisuutta välillä leikata. Muuten paikalle kasvaa puita, jotka alkavat varjostaa paneeleita.

Yksinkertainen vaihtoehto on käydä tasaisin väliajoin leikkaamassa kasvillisuus jollain koneella.

– Jos sen sijaan pystyisi yhdistämään aurinkopuistot maanviljelyyn tai vaikka lampaiden laiduntamiseen, lopputulos olisi kestävämpi.

Aurinkokarhun hallintopäällikkö Lotten Sjöberg kertoo, että tällä hetkellä yhtiö tarkastelee millä tavalla muissa maissa tätä asiaa on mietitty ja ratkaistu. Näiden kokemusten pohjalta Aurinkokarhussa pohditaan kuhunkin aurinkopuistoon sopivia ratkaisuja.

Tavoitteet korkealla

Aurinkokarhulla on tällä hetkellä kolme luvitettua pilottiprojektia, joiden yhteisteho on noin seitsemän megawattia. Ensimmäinen aurinkopuisto rakennetaan Vöyrille. Sen jälkeen luvassa ovat Uudenkaarlepyyn ja Kruunupyyn hankkeet.

Renfält kertoo, että nämä hankkeet ovat vasta alkua. Työn alla on jo lähes 1 000 megawatin edestä hankkeita eri puolilta Suomea. Tavoitteena on, että vuonna 2027 tuotannossa olisi 1 000 megawatin edestä aurinkovoimaa.

Uutta on koko ajan suunnitteilla. Renfält kertoo, että Aurinkokarhu aikoo kehittää aurinkopuistojen yhteyteen energiavarastoja, joilla varmistetaan tasaisempaa tuottoa.

Suunnitelmissa on aurinkopuistojen hankekehittämisen lisäksi konsultoida erilaisia yrityksiä heidän tarpeisiin mitoitetun aurinkosähkön tuottamisesta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tehtaan katolle rakennettavan aurinkosähköjärjestelmän suunnittelua ja toimittamista.

Vauhti on kovaa

Aurinkokarhussa on tällä hetkellä neljä työntekijää ja viidennen rekrytointi on käynnissä.

– Eikä se rekrytoiminen jää siihen. Meidän strategiana on, että vuonna 2025 meillä on kahdeksan omaa työntekijää.

Renfält kertoo, että ihan tarkkaan hän ei halua määritellä millaisia osaajia he aikovat palkata. Työnkuvat muotoutuvat sen mukaan millaista osaamista kukin uusi työntekijä tuo taloon.

Ala on joka tapauksessa niin uusi, että täysin valmiita osaajia on vaikea löytää.

Omaankin työkuormaan Renfält toivoo rekrytointien tuovan helpotusta.

– Ei minulla ollut tarkoitus, että tekisin tämän yhtiön kanssa näin paljon töitä. Tämä bisnes lähti lentoon, niin oli pakko järjestää muut yhtiöni niin, että ehdin kehittää tätä eteenpäin. Tahtoohan tässä tulla pitkiä päiviä, sanoo Renfält.

 

LUE MYÖS:

Etha Wind aloittaa aurinkopuistojen konsultoinnin – ”Haluamme vahvistaa rooliamme”

Vastaa