Etha Wind aloittaa aurinkopuistojen konsultoinnin – ”Haluamme vahvistaa rooliamme”

Marko Ekman
Marko Ekman

Tuulivoiman projektikehityskonsulttiyhtiö Etha Wind arvioi, että aurinkopuistot ovat jo melkein kannattavia Suomessakin. Siksi yhtiö alkaa konsultoida myös aurinkovoimapuistojen kehityshankkeita.

Etha Wind on ollut useamman vuoden voimakkaassa myötätuulessa. Yhtiön liikevaihto on kasvanut vuosittain noin 30 prosenttia ja yhtiön kehittämiä tuulipuistoja on pystytetty eri puolille Suomea.

Yhtiö puhuu itsestään Suomen suurimpana tuulivoimakonsulttina. Se ei ole löysää markkinointipuhetta.

– Meidän henkilöstömäärä noin tuplaantui vuoden aikana ja nykyisin meitä on 22, kertoo yhtiön liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Ekman.

Nyt Etha Wind aikoo lisätä vauhtia, kun yhtiö alkaa neuvoa asiakkaitaan myös aurinkovoiman kehittämisessä.

– Haluamme vahvistaa rooliamme yhtenä tärkeimpänä pelurina uusiutuvien hankkeiden kehittämisessä.

Kiinnostus kasvanut nopeasti

Kiinnostus aurinkovoimaa kohtaan on kasvanut nopeasti. Ekman kertoo, että alkuvuonna yhtiössä keskusteltiin aurinkovoimasta.

– Päätimme silloin seurata tilannetta. Nyt on mennyt muutama kuukausi ja tilanne on muuttunut täysin. Rahoittajat ovat kiinnostuneet ja maanomistajat ottavat meihin yhteyttä.

Tilanteen muutti kaksi asiaa. Venäjä aloitti sodan Ukrainassa, jonka jälkeen Euroopan maat ovat alkaneet nopeasti pyrkiä eroon venäläisestä energiasta.

Toinen syy on teknologian nopea kehitys.

– Tällä hetkellä aurinkopuistot eivät ole Suomessa selkeästi kannattavia. Näköpiirissä kuitenkin on, että pian ne ovat.

Ekman muistuttaa, että nyt aloitetut aurinkovoimahankkeet voidaan saada aikaisintaan tuotantoon noin parin vuoden päästä. Silloin aurinkopaneelien teknologia on nykyistä tehokkaampaa.

Siksi sijoittajat arvioivat, että aurinkovoimapuistoja kannattaa Suomeenkin rakentaa.

Näköpiirissä on, että aurinkopuistot ovat pian Suomessa selkeästi kannattavia.

Aurinkovoima tasapainottaa

Suomessa aurinkovoiman tuottavuutta rajoittavat pimeät talvikuukaudet. Aurinkosähkön tuottava aika on kuitenkin suhteellisen pitkä, maaliskuusta lokakuulle.

Ekman kertoo, että aurinkovoimalla voi olla tärkeä rooli tuulivoiman täydentäjänä.

– Aurinkovoima voi tasapainottaa sähköverkkoa. Silloin kun ei tuule, niin silloin aurinko toivottavasti paistaa. Saamme siis tasaisemmin uusiutuvaa sähköä.

Ekman arvioikin, että Suomeen pystytetään jatkossa puistoja, joissa on sekä tuulimyllyjä että aurinkopaneeleita. Paneeleita voidaan asentaa myös nykyisten tuulivoimapuistojen yhteyteen.

– Tähän kaikkeen meillä on osaamista.

Haussa uusia osaajia

Koska Etha Wind on aloittamassa uuden liiketoiminta-alueen, on yhtiö myös palkkaamassa kaksi uutta ammattilaista: aurinkoprojektipäällikön ja vanhemman insinöörin.

– Meillä pääsisi niin sanotusti valmiiseen pöytään, sillä meillä on jo suurehkoja hankeaihioita.

Mikäli yhtiön suunnitelmat aurinkoenergian projekteista saavat tuulta alleen – tai  auringonpaistetta voimaksi – eivät rekrytoinnit todennäköisesti jää tähän.

– Tavoitteena on, että viiden vuoden päästä olemme vuosittain mukana usean aurinkopuistohankkeen kehittämisessä.

Projektikehityksen tiimipäällikkö Jukka Rönnlund ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Ekman

Nykyinen osaaminen auttaa

Ekman kertoo, että yhtiön laajentaminen aurinkovoiman puolelle on luonteva askel. Yhtiö voi nimittäin hyödyntää aurinkopuistojen suunnitteluun olemassa olevaa osaamista tuulivoimapuistoista.

Aurinkopuistojen rakentamiseen vaaditaan nimittäin samalla tavalla ymmärrystä kuntien kaavoitusprosesseista sekä osaamista ympäristövaikutusten arvioinnista ja kannattavuuslaskelmien tekemisestä.

Monella tavalla vaatimukset ovat kuitenkin tuulipuistoihin verrattuna vähäisemmät.

– Näkyvyyshaitta on pienempi eikä melu- ja välkehaittojen arviointia tarvitse samalla tavalla tehdä.

Myöskään yhtä raskaita perustuksia ei tarvitse rakentaa tai miettiä erikoiskuljetuksia.

Tällä hetkellä Ekman pitää lupaavimpina paikkoina aurinkovoimapuistoille sellaisia käytöstä poistuneita tai poistuvia turvesoita, joiden lähellä kulkevat sähkölinjat.

Ruskean ja pöllyävän turvesuomaiseman tilalle voi siis tulla pitkiä rivistöjä aurinkopaneeleita. Siihen näkyyn tiivistyy paljon siitä, mistä energiamurroksessa on kyse.

 

LUE MYÖS:

”Ympäristöystävällinen ja halpa energia on insinöörin unelma” – Etha Wind viihtyy energiaklusterin keskellä

Aurinkovoimalat kovassa kasvussa Vaasan Sähköverkon alueella

Vastaa