Arbetssökande, företag och samhälle vinner på Rekryteringsutbildning

Lotta Linden-Svarvar Norcar
Lotta Lindén-Svarvar är vd för Norcar som tillverkar minilastare. Företaget har testat Rekryteringsutbildning med gott resultat.

Rekryteringsutbildning är en möjlighet både för den som söker jobb och för företagen som behöver arbetskraft. Utbildningen sker ofta ute på en arbetsplats och skräddarsys för precis de färdigheter som behövs för jobbet.

Rose-Marie Lillmangs.
Rose-Marie Lillmangs.

Rekryteringsutbildning handlar om att skapa skräddarsydda utbildningar, ofta 1-3 månader långa. Utbildningen skräddarsys tillsammans med företaget som behöver personal och har alltid som mål att leda till en långvarig fast anställning.

Rose-Marie Lillmangs på Österbottens arbets- och näringsbyrå (TE-byrå) säger att Rekryteringsutbildningen passar nästan alla.

– Även de som inte vill sitta på skolbänken, de som varit borta ett tag från arbetslivet och de som vill byta bransch eller behöver uppdatera sina kunskaper, säger Rose-Marie Lillmangs, företagsrådgivare och sakkunnig när det gäller Rekryteringsutbildning.

Win-Win-Win

Win-Win-koncept är bekanta för många men när det gäller lyckad Rekryteringsutbildning är det till och med Win-Win-Win som gäller.

Företagen som är med vinner eftersom de får arbetskraft som verkligen kan utföra jobbet som behövs. Företagen vinner också på det för att de inte belastas med lönekostnader under utbildningsperioden.

Arbetstagarna vinner på det eftersom de får ett långvarigt heltidsjobb de trivs med, och förstås får lära sig rätt saker så de kan bli bra på sitt jobb.

Samhället som stort vinner också eftersom sysselsättningen, företagens produktivitet samt skatteintäkterna på lång sikt ökar.

Småföretagen välkomnas med

LOGO TE-palvelut | tjänster | servicesRekryteringsutbildning kan användas när det finns positioner som är svåra att fylla. Den kan också användas när en ny fabrik ska byggas eller verksamhet flyttas hit.

– Jag vill speciellt lyfta fram möjligheter till användning i mindre företag där det inte finns någon HR-avdelning som funderar på rekryteringsfrågor, säger Rose-Marie Lillmangs.

Norcar nöjda kunder

Norcars vd Lotta Lindén-Svarvar.
En fördel med Rekryteringsutbildning är att det går att ta vara på all den kompetens som redan finns ute på verkstadsgolven. I förgrunden Norcars vd Lotta Lindén-Svarvar.

Norcar i Nykarleby provade Rekryteringsutbildning för första gången för cirka 1,5 år sedan. Den gången var de ute efter en person för logistikuppgifter.

– En sak som vi speciellt gillade med Rekryteringsutbildningen är att de kunde sköta kontakter och annonser och ta emot ansökningarna, säger Lotta Lindén-Svarvar, vd för Norcar.

Norcar valde sedan ut de intressantaste kandidaterna för intervju och gjorde det slutliga valet. Norcar var nöjda med processen och hittade rätt efter två omgångar.

Kör hårt igen

Norcar växer kraftigt och ville därför prova Rekryteringsutbildning igen när behovet av montörer nyligen uppkom.

En ny framtida montör är redan vald till företaget och inleder snart sin Rekryteringsutbildning. Behovet av ett par montörer till väntas uppstå ännu under våren.

Tre-fyra månader räknar Norcar med att utbildningen kommer att ta. Främst sker den ute på arbetsplatsen men kan vid behov kompletteras även på andra håll.

– Det är ett väldigt flexibelt system och utbildningen påverkas av vad den som utbildas redan kan, säger Lotta Lindén-Svarvar.

– Finns det behov av mera kunskaper till exempel inom hydraulik kan det ordnas och kopplas till utbildningen, säger Lindén-Svarvar.

Norcar vill framåt

Nykarlebyföretaget Norcar utvecklar och tillverkar minilastare.
Nykarlebyföretaget Norcar utvecklar och tillverkar minilastare.

Norcar, som tillverkar minilastare, har kraftiga tillväxtmål. 30 procent tillväxt var målet ifjol, liksom även i år. Marknaden och försäljningen kan bära det ambitiösa målet medan siffrorna i praktiken sannolikt stannar på cirka hälften av målet.

Arbetskraftsbrist är nämligen bara en av flaskhalsarna, ett minst lika stort problem är den globala komponentbristen som följt i coronans kölvatten.

– För oss är det en ny situation som vi inte varit med om tidigare, säger Lotta Lindén-Svarvar.

Botnia Marin kämpar med samma saker

Johan Carpelan, Robert Carpelan.
Johan Carpelan och Robert Carpelan säger att Botnia Marin växer och nyanställer.

Botnia Marin, med stark närvaro både i Malax och i Nykarleby, verkar i en helt annan bransch men kämpar med precis samma saker: arbetskrafts- och komponentbrist.

Företaget, som är känt för sina Targa-båtar, har också valt att prova Rekryteringsutbildningen för att lindra arbetskraftsbehovet.

– Hela branschen har bra fart på nu, intresset för båtar byggda med finländsk kvalitet är stort, säger Robert Carpelan, vd för Botnia Marin.

Lär sig ute på fabriksgolvet

Botnia Marin har cirka 260 anställda varav 230 jobbar ute på fabriksgolven. Företagets grundare Johan Carpelan säger att en stor del av personalen i fabrikerna har utbildats på plats.

– Våra förväntningar på Rekryteringsutbildningen är stora, vi har en god orderstock och behöver mera duktigt folk, säger Carpelan.

Med Rekryteringsutbildningen kan företagen dra nytta av den erfarenhet som redan finns inom företaget och vid behov komplettera med utomstående krafter.

Botnia Marin söker bra folk

Johan Carpelan, Robert Carpelan. Targa Botnia Marin
Botnia-Marin är välbekant för sina Targa-båtar. På bild Johan Carpelan och Robert Carpelan.

Botnia Marins behov av ny arbetskraft uppskattas till cirka 20 personer, lite beroende på vilken tidsperiod man ser på. Personal behövs till exempel till snickeri-, inrednings- och glasfiberjobb.

Arbetskraftsbehovet finns både vid fabriken i Nykarleby och i Malax.

20 företag söker som bäst personal

Cirka 20 företag söker som bäst arbetskraft via Rekryteringsutbildning, för en rad olika uppgifter i en rad olika branscher. Ofta handlar det om att hitta rätt attityder och rätt egenskaper, snarare än om att direkt matcha kunskaper.

Rose-Marie Lillmangs nämner som exempel när ett kundföretag sökte transportkoordinatorer. Bland pärlorna som det företaget hittade fanns en person med erfarenhet från åldringsvården, en lastbilschaufför och en servitör.

– Alla tre hade redan utvecklat det tankesätt som behövdes för det specifika jobbet innan Rekryteringsutbildningen ens startade, säger Lillmangs.

Utbildningen i sig är heller inget självändamål. Det viktiga är att hitta rätt person till rätt jobb.

– Det händer att företagen hittar rätt direkt och att ingen inskolning behövs och då kan arbetstagaren få lön direkt, säger hon.

Det händer att företagen hittar rätt direkt.

Så funkar det för arbetstagare

Nya Rekryteringsutbildningar kommer först ut på TE-byråns webbplats. Det löns alltså att fortlöpande följa med vad som händer på sajten, där annonserna kommer ut då det finns arbetsplatser och behov.

– Ett tips är att kolla in både Mellersta Österbotten och Österbotten för att se alla som har ansökningstid, säger Rose-Marie Lillmangs.

– Speciellt Jakobstadsborna missar många chanser om de inte kollar Mellersta Österbotten.

Lediga lokala och regionala Rekryteringsutbildningar hittas här när det är ansökningstid. TE-byrån håller i ansökningsprocesserna, men vilka som antas till utbildningarna bestäms i slutändan av företagen med rekryteringsbehoven.

Så funkar det för företagen

Företag som behöver hjälp med rekrytering kan ta direkt kontakt med Rose-Marie Lillmangs så berättar hon gärna mera. Lillmangs nås på telefonnummer 029 505 6106 eller på e-post rose-marie.lillmangs@te-toimisto.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Rose-Marie Lillmangs: ”Öppet brev till dig som blir fundersam när rubrikerna skriker om arbetskraftsbrist”

Vastaa