Marja-Riitta Vest: ”Luodaan yhdessä Vaasasta globaalisti kiinnostava Smart City 2030”

Marja-Riitta Vest

Kirjoittaja Marja-Riitta Vest toimii Vaasan ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopäällikkönä.

Kuuntelin aurinkoisena iltana taannoin mielenkiintoista YLE Areenan uutta podcast-sarjaa ”Ihmisen tuunattu tulevaisuus”. Vieraana oli Sitran tulevaisuusguru Mikko Dufva. Megatrendien ja hiljaisten signaalien opusten anti ovat jo tuttuja meistä monelle. Ajatuksia herättikin Dufvan toteamus siitä, että elämme nyt postnormaaleja aikoja ja on tärkeää havahtua toden teolla toimintaympäristömme merkittävään muutokseen.

Ihan lähitulevaisuudessa ei ole varsinaista tasapainon aikaa tulossa. Ihmiskunta ei ole koskaan ennen ole ollut samanlaisessa tilanteessa ilmaston lämpenemisen myötä. Korona muistutti meitä pitkästä aikaan pandemian laajoista yhteiskunnallista vaikutuksista. Lisänä on vielä globaalin turvallisuusympäristön muutos moninaisinen vaikutuksineen.

Ihan lähitulevaisuudessa ei ole varsinaista tasapainon aikaa tulossa.

Tässä postnormaalissa ajassa kohtaamme yhä useammin entistä kompleksisempia haasteita, joiden ratkaisemiseen tarvitsemme monialaista asiantuntijuutta ja yhteistyötä. Kestävä kehitys, vastuullisuus sekä digitaalisuus heijastuvat kaikessa tekemisessämme. Kokonaisturvallisuuden ymmärryksen merkitys on noussut arvoon arvaamattomaan, sillä juuri siviiliyhteiskunnan, kansalaistemme, hyvinvointi ja turvallisuus muodostavat yhteiskuntarauhan perustan.

Tämä yllätyksellinen aika haastaa niin nuorten, perheiden, ikääntyneiden kuin työyhteisöjen hyvinvointia. Yhteiskunnan eriarvoistuminen on Venäjän hyökkäyssodan moninaisten vaikutusten, muun muassa inflaation, myötä väistämättä kasvamassa.

Synkkä tulevaisuudenkuva? Ehkä, jos valitsee pessimismin

Marja-Riitta Vest
Marja-Riitta Vest

Kuten Dufvakin olen kuitenkin itse optimistinen tulevan suhteen. Meidän on opittava elämään tässäkin uudessa epävarmuuksien ajassa, varauduttava ja haettava yhdessä ratkaisuja ja juuri murrosajassa siintäviä mahdollisuuksia, jotka taasen auttavat meitä sopeutumaan ja elämään uudessa ajassa.

Juuri nyt pohjoismaisten arvojemme merkitys korostuu luoden yhteenkuuluvuutta ja luottamusta tulevaan. Juuri nyt on aika kuunnella ja kuulla toinen toistamme.

Puhumme ekosysteemeistä, kokonaisuuksien ymmärtämisen tärkeydestä, systeemisestä kehittämisestä ja verkostojen vallan kasvusta. Yhteisöllisyys on nostamassa päätään. Alamme ymmärtää entistä paremmin osallistamisen merkityksen uuden luomisessa ja kehittämisessä.

YoungTalk22 haastaa konkreettisiin toimiin

YoungTalk22Kaikki nämä teemat ovat läsnä myös tämän vuoden Wasa Future Festivalissa ja YoungTalk22-tapahtumassa. Megatrendeistä väestön ikääntyminen näkyy jo selkeästi, työllisyysasteemme on korkea ja kilpailemme jo osaavista henkilöistä.

Tulevaisuuden näkymät ajassa ovat erittäin hyvät: vahvuutemme ovat erityisesti energia-alalla, laajemmin automatisoituvassa teollisuudessa, yhä enemmän myös palveluissa; kaiken kaikkiaan systeemisessä kehittämisessä eri toimialoja ja osaamista yhdistäen.

Alueemme on tapahtumarikas, aidosti kansainvälinen ja monikulttuurinen. Menestyäksemme tarvitsemme ennen kaikkea uusia osaajia ja ajassa oikeaa osaamista. Kansallisena tavoitteena onkin lisätä merkittävästi kansainvälisten opiskelijoiden määrää lähivuosina, niin myös meillä Vaasassa.

Mutta miten luomme Vaasasta ja laajemmin alueestamme kiinnostavamman täällä jo opiskeleville nuorille ja globaalisti houkuttavan paikan uusille fiksuille nuorille 2030 tässä yllätyksellisessä ajassa? Miten tuomme vahvuuksiamme esiin ja mitä ovat ne konkreettiset toimet, jota jo teemme? Mitä meidän tulisi koordinoidusti yhdessä vielä vahvemmin tehdä?

Sen tiedämme tutkimustenkin perusteella, että parhaiten menestyneitä niin kutsuttuja Smart Cityjä yhdistää kansalaisten osallistaminen kaupunkikehitykseen ja yleensä suunnitteluun varhaisessa vaiheessa. YoungTalk22-tapahtumassa, tulevaisuussitseillä, haastammekin itseämme ja ajatteluamme niin inspiroivien puheenvuorojen kuin teemakeskustelujen myötä ”out of the box” -ajatteluun.

Puhe ei kuitenkaan riitä, vaan puheiden on johdettava tekoihin, vielä vahvemmin yhdessä.

Puheiden on johdettava tekoihin, vielä vahvemmin yhdessä.

Dufvaan palatakseni hän kiteytti tulevaisuustyön kolmeen sanaan: haasta, kuvittele ja toimi. Meidän on haastettava nykyisiä toimintamalleja, kuviteltava vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja toimittava sellaisen tulevaisuuden eteen, jossa haluaisimme jatkossa itse ja lastemme elävän. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta onnistuminen vaatii johtajuutta ja aitoa yhteiskehittämistä, avoimuutta, rohkeutta ja uudistamisen mahdollistamista kaikilla tasoilla.

Vaasan tavoite on olla hiilineutraali, kestävä ja vastuullinen kaupunki 202x. Tavoite on rohkea ja tässä uudessa yllätyksellisessä ajassa on juuri oikea. On haastettava nykyisyyttä ja tehtävä määrätietoista työtä valitsemamme tulevaisuuden eteen. Jos ja kun tässä yhdessä onnistumme, olemme ehkä löytämässä ”viisasten kiven”, jolla alueemme on pitovoimainen ja vetovoimainen, niin kansallisesti kuin globaalisti fiksuja nuoria kiinnostava paikka 2030.

Sinua tarvitaan!

Tule siis mukaan vaikuttamaan Wasa Future Festivalille ja YoungTalk22 tapahtumaan 9.8.2022. Ohjelman löydät tämän linkin takaa ja ilmoittautuminen on jo käynnissä.

Tilaisuuden järjestävät muun muassa Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan kaupungin koordinoimana Wasa YoungTalk Team, VASEK, Pohjanmaan liitto, Vaasan yliopisto, Gambit, Vamia, E2 tutkimus, VAMOK, Vaasan yliopiston ylioppilaskunta, Åbo Akademis Studentkår i Vasa, Svenska Handelshögskolans Studentkår i Vasa, Justus ry, Vaasan nuorisovaltuusto, Novium, Talent Coastline Employment-hanke sekä Vaasan yrittäjät ry.

Yhteistyötahoina laajassa verkostossa mukana ovat muun muassa Åbo Akademi, EnergyVaasa, VisitVaasa, Yrkesakademin i Vasa, Novia, Pohjanmaan ELY-keskus, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät ry, Platonic Partnership, Tommi Mäki/Nordic Live Productions ja Nuori Yrittäjyys ry.

 

LUE MYÖS:

Marja-Riitta Vest: ”Hallo Vaasa, YoungTalk 2022 lähestyy”

Vastaa