Vasa Andelsbanks fjolår blev bankens historiskt bästa år någonsin

Ulf Nylund Vasa Andelsbank Vaasa OP
Ulf Nylund.

Vasa Andelsbanks resultat för fjolåret mer än dubblades jämfört med året innan. ”Resultatet blev riktigt bra, det här är något av en en-gång-i-livet-händelse”, säger vd Ulf Nylund.

Vasa Andelsbank presenterar en rörelsevinst på 19,4 miljoner euro för fjolåret. Det är en ökning med 10,9 miljoner euro, eller drygt 128 procent mer jämfört med året innan.

– Den kraftiga ökningen beror till stor del på att räntorna stigit samtidigt som personalen gjort ett strålande jobb, säger Ulf Nylund, vd för Vasa Andelsbank.

Den kraftiga ökningen beror till stor del på att räntorna stigit samtidigt som personalen gjort ett strålande jobb.

Korsnäs Andelsbank fick nytt hem

En del av den positiva utvecklingen förklaras av införlivningen av Korsnäs Andelsbank, som under fjolåret blev en del av Vasa Andelsbank. Fast även med detta helt oräknat så växte bankens resultat rejält.

Vasa Andelsbank sysselsätter som bäst cirka 90 personer med kontor på 8 olika orter. Banken fortsätter växa och bara under den senaste tiden har 2-3 personer till rekryterats.

OP Gruppens topp redan nådd

Det har gått mycket bra för OP Gruppen under fjolåret. Ulf Nylund bedömer ändå att toppen för gruppen som helhet denna gång nåddes i slutet av oktober och att utvecklingen därefter saktat av.

– Vår egen kraftiga ökning av resultat var på många sätt frågan om en engångsföreteelse, säger Ulf Nylund.

Till saken hör även att efterfrågan på bolån och företagskrediter minskade ifjol med 20-25 procent för Vasa Andelsbank.

– Det märks klart att det är tuffare tider i samhället både för privatpersoner och företag, säger Nylund.

Ulf Nylund bedömer att prognosen i år för banken ser ”helt okej ut” men att mycket beror på hur räntorna och kundernas situationer utvecklas. Byggbranschen har redan gått sämre än många väntat sig och inflationen fortsätter gnaga, om än på rimligare nivåer.

– Osäkerheten framåt är som bäst större än för ett år sedan, säger Ulf Nylund.

Ägarkunder och samhälle vinner

Ulf Nylund, Vasa Andelsbank
Ulf Nylund.

När det går bra för Vasa Andelsbank hittas vinnarna bland ägarkunderna och ute i samhället. Redan inför 2023 beslöt banken att stöda sina ägarkunder med 30 procent mera bonus, en siffra som i år stiger till hela 40 procent.

Gratis öppning av värdeandelskonton, gratis aktieförvar samt möjlighet att placera i avkastningsandelar är andra förmåner som ägarkunderna får ta del av.

– Ett paket med dagliga banktjänster, som nätbank och kort, fortsätter vi också erbjuda gratis till ägarkunderna under 2024, säger Ulf Nylund.

Under fjolåret understödde Vasa Andelsbank även ett stort antal föreningar, idrotts- och kulturutövare, med sammanlagt cirka 100 000 euro. Andra typer av välgörande ändamål fick därtill understöd på ytterligare 60 000 euro.

LÄS OCKSÅ:

Grönt ljus för fusion – Korsnäs Andelsbank och Vasa Andelsbank går samman i höst

 

Lämna ett svar