Ålandsbankens Vasakontor har bra fart på förmögenhetsförvaltningen – Bästa året för sjunde året i rad på gång

Joel Sunabacka.

”Det är lättare att vara bankir när det går bra”, säger Joel Sunabacka, bankdirektör i Vasa. ”Det är först när det går lite sämre som den verkliga styrkan i personlig service och sakkunskap kommer fram”, säger han.

Allt tyder på att det här blir det bästa året någonsin för Ålandsbankens Vasakontor. Lyckas det som planerat så blir det dessutom det bästa året för sjunde året i rad.

Det är ingen liten bedrift. Vasakontoret har nämligen växt sitt förvaltade kapital med 35-40 procent årligen under de senaste sju åren.

– Det har varit en otrolig fart på och det finns bara två orsaker till det, det är personalen och det är kunderna, säger Joel Sunabacka, bankdirektören i Vasa och bankens chef för tillväxt & utveckling på hela fastlandet.

Eldprov på gång

Joel Sunabacka säger att de sex åren före detta år varit ganska lätta på placeringsmarknaden. Motgångarna har inte varit så stora, Ålandsbankens aktie- och räntefonder har haft en bra utveckling och bankens bostads- och tomtfond har gått finfint.

– Vi är dessutom ett ungt kontor och många har sagt att det är enkelt när allt går bra, säger Sunabacka.

– Delvis stämmer det också, bankirernas främsta jobb när det går bra är att samla in kapital att förvalta, säger han.

Joel Sunabacka, Åsa Backman, Richard Bondén, Juha Ilmonen, Mia Nybacka.

Det unga Vasakontorets verkliga eldprov kom i februari-mars, när coronakrisen brakade fram. Sunabacka säger att personalen jobbat stenhårt tidigare men att han aldrig förut sett en sådan arbetsmoral som kom fram under krisen.

– Alla drog på sig arbetshalarna, yrkesstoltheten lyste och personalen tog personligt ansvar för att deras kunder inte skulle förlora delar av sina hårt förtjänade pengar, säger Sunabacka.

Att det just är personliga kunder det är frågan om, snarare än endast bankens kunder, märktes tydligt, enligt Sunabacka.

– Frågar man till exempel Åsas (Backman) eller Richards (Bondén) kunder vad som är bäst med banken säger de Åsa eller Richard, säger han.

Rädsla och möjligheter

Under den värsta krisen var personalen på Private Banking-sidan därför fortlöpande i kontakt med kunderna. På en enda vecka kunde det bli flera mejl och telefonsamtal, bara för att försäkra sig om att allt var bra med en enskild kund.

Sunabacka säger att två typer av kundreaktioner varit vanliga under perioden, antingen var man rädd eller så såg man nya möjligheter.

– För de som var rädda var vår uppgift att förklara läget och skapa lugn, säger han.

För de som var rädda var vår uppgift att förklara läget och skapa lugn.

För kunderna som såg möjligheter och var villiga att ta beräknade risker skapades till exempel köpprogram.

– Om du har pengar i kassan är det på många områden ett bättre köpläge nu än det var i januari.

Ny produkt skapades

Ålandsbanken har traditionellt haft en bra tajming när det gäller skapandet av nya produkter. Detsamma gäller nu också en ny fond som lanserades i maj.

Banken gick då ut med en småbolagsfond som placerar i de minsta börsnoterade företagen i Norden. De mindre bolagen är ofta inte lika välanalyserade som de större företagen vilket ger nya möjligheter.

– Här kan vi skapa ett mervärde, många av våra kunder har redan god kännedom om de lite större bolagens situation, säger Sunabacka.

Fonden har fått en rivstart och har redan, i skrivande stund, gått upp över 30 procent sedan starten. Mervärdet finns där eftersom det är rejält mera än jämförelseindex.

Fonden har också tagits väl emot av de österbottniska kunderna. Bara Vasakontoret har tagit in över 10 miljoner euro till fonden på några få månader.

Viktigt ha roligt på jobbet

En viktig del av Vasakontorets framgångsrecept är att de har roligt på kontoret, menar Sunabacka. Varje anställds födelsedag firas stort och uppmärksammas internt. Samma sak gäller också uppnådda delmål och allt annat värt att fira.

Joel Sunabacka tror att stämningen speglar av sig på arbetet. Han tror att kunderna uppskattar rådgivare som trivs med sina jobb och har en sprudlande arbetsglädje.

– Själv vill jag också jobba på en rolig arbetsplats, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Ålandsbanken gör rekordresultat – Vasakontorets tillväxt bättre än koncernen – Förmögenhetsförvaltning och Private Banking orsaken

Lämna ett svar