Aktias nya strategiska partnerskap öppnar upp möjligheter – Banken vill växa särskilt bland små och medelstora företag

Kuvassa vasemmalta: Peter Ström (Head of International Branches & Partnerships, Swedbank), Tiia Kytönen (General Manager, Swedbank Finland), Bo Bengtsson (Head of Corporates & Institutions, Swedbank), Juha Hammarén (Aktian toimitusjohtaja), Anu Vainio (Aktian yritysliiketoiminnan johtaja) ja Anssi Huhta (Aktian pankkiliiketoiminnan johtaja ja toimitusjohtajan sijainen)
Peter Ström (Swedbank), Tiia Kytönen (Swedbank Finland), Bo Bengtsson (Swedbank), Juha Hammarén (Aktia), Anu Vainio (Aktia), Anssi Huhta (Aktia).

Aktia och Swedbank har avtalat om ett strategiskt partnerskap. De två bankernas olika långsiktiga mål på den finländska marknaden gör att de kan komplettera varandra.

Aktia och Swedbank undertecknade nyligen ett avtal om ett strategiskt partnerskap för att samarbeta på den finländska marknaden. Bankerna har samarbetat tidigare och det nya avtalet ses som ett naturligt steg framåt.

– Det är frågan om ett strategiskt partnerskap, alltså inget ägararrangemang utan ett samarbete som möjliggör att båda bankerna kan betjäna sina kunder ännu bättre, säger Anu Vainio, direktör för Aktias företagskunder.

Genom avtalet flyttar Aktia fram sina positioner när det gäller små och medelstora företag. Swedbank i Finland vill å andra sidan frigöra resurser för att kunna fokusera på större företag och institutioner.

Swedbanks företagskunder välkomnas till Aktia

Swedbank planerar avveckla sina cash management-tjänster och betaltjänster i Finland samt en del andra tjänster som riktar till sig små och medelstora företag. Swedbanks företagskunder i Finland välkomnas till Aktia.

Swedbanks företagskunder kommer i ett brev att få mer information om den egna bankens planer. Samtidigt kommer Aktia att rikta sig till dem med ett erbjudande om vad de kan stå till tjänst med.

– Det är sedan upp till de enskilda kunderna att bestämma vad de vill göra, säger Anu Vainio.

Väljer kunderna att byta till Aktia innebär det tillgång till ett bredare utbud. Aktia har till exempel investerat i leasing- och factoringplattformar som kan komma till nytta.

Aktias nuvarande kunder också vinnare

Aktias nuvarande kunder tjänar också på det fördjupade samarbetet. Aktias företagskunder får till exempel tillgång till Swedbanks internationella nätverk. Det här kan vara bra för expanderande företag som söker kompanjoner i övriga Norden.

– Tillsammans kommer vi att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att använda de omfattande tjänster som vår betrodda partner erbjuder, säger Anssi Huhta, Aktias direktör med ansvar för bankverksamheten och ställföreträdare för vd.

Efterfrågan finns också där, Anu Vainio berättar att flera av Aktias kunder tog kontakt direkt då avtalet blev känt, bland annat för att de söker en pålitlig bankpartner i Sverige.

Peter Ström (Swedbank), Bo Bengtsson (Swedbank), Juha Hammarén (Aktia), Anssi Huhta (Aktia).
Peter Ström (Swedbank), Bo Bengtsson (Swedbank), Juha Hammarén (Aktia), Anssi Huhta (Aktia).

Gemensamma värderingar

Swedbanks Bo Bengtsson, chef för Företag & Institutioner, säger att Swedbank och Aktia kompletterar varandra både på sättet hur de möter sina kunder och i de produkter som tillhandahålls.

Anu Vainio instämmer och uppger att Aktia är mycket nöjda över att Swedbank valt dem som samarbetspartner.

– Vi delar många gemensamma värderingar, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ:

Aktias chefsekonom Lasse Corin: ”Finland har mycket att lära sig av Österbotten”

Lämna ett svar