Aktias chefsekonom Lasse Corin: ”Finland har mycket att lära sig av Österbotten”

Lasse Corin, Aktia
Lasse Corin.

Tung lagstiftning och knepiga regelverk utpekas ofta som orsaker till varför Finland inte lyckas få igång sin ekonomi. Aktias chefsekonom Lasse Corin lyfter fram att samma lagar gäller i Österbotten som ändå lyckas.

Det finns gott om saker i den finländska ekonomin att grotta ner sig i som bäst. Aktias chefsekonom Lasse Corin säger att till exempel byggsektorn är i blåsväder och att permitteringarna ökar.

– Konsumenterna är försiktiga och arbetsmarknaden svag, fortsätter Lasse Corin, som är i Vasa för att träffa bankens kunder och samarbetspartners.

Både privatpersoner och företag kämpar samtidigt med ränteutgifter som, i alla fall jämfört med nollräntan för inte så länge sedan, nu ligger på höga nivåer.

Två sidor av myntet

De negativa utsikterna till trots finns även ljusglimtar. Hushållen i stort amorterar sina lån som tidigare och den totala skuldmängden (beroende på hur man mäter förstås) minskar till och med. Lasse Corin säger att de flesta experterna också är överens om att räntorna fortsätter vara på väg neråt.

– Ränteplaceringar har blivit eftertraktade och det går att få bra avkastning även på fonder som placerar i korta räntor, säger Lasse Corin.

Ränteplaceringar har blivit eftertraktade.

”Lär av Österbotten”

Lasse Corin, Aktia
Lasse Corin.

Lasse Corin lyfter fram att tung lagstiftning och knepiga regelverk ofta utpekas som orsaker till varför Finland inte lyckas skapa tillväxt och lösa sina strukturella problem.

– Så sägs det men samtidigt har Österbotten en mycket låg arbetslöshet och en hög sysselsättningsgrad, säger Corin.

– I Österbotten finns samma lagstiftning och samma regelverk men det lyckas bra ändå, säger han.

Lasse Corin pekar därtill på ett bra samarbete mellan kommuner och näringsliv som ett annat område där Österbotten kan visa vägen.

”Köp enkelbiljett till beslutsfattarna”

Lasse Corin säger att han inte vet vilka alla hemligheter som Österbotten bygger sina framgångar på.

– Min gissning är att det handlar om kultur, om villighet att försöka och om att våga ta risker, säger Corin.

Lasse Corin säger att det skulle vara välanvända pengar att skapa en arbetsgrupp som tar reda på vilka orsakerna till framgångarna verkligen är.

Lasse Corins uttalanden gjordes i Vasa men det är ändå inte bara lokalt publikfrieri det handlar om. I Kauppalehtis Markkinaraati gick Corin nyligen till och med så långt att han föreslog att alla beslutsfattare i Finland borde köpa en enkel biljett till Österbotten och inte komma hem förrän de lärt sig hur produktiviteten ökar.

LÄS OCKSÅ:

Aktias experter: Tänk långsiktigt och gör en plan som håller

Lämna ett svar