Aktian pääekonomisti Lasse Corin: ”Suomella on paljon opittavaa Pohjanmaalta”

Lasse Corin, Aktia
Lasse Corin.

Raskas lainsäädäntö ja mutkikas sääntöviidakko nostetaan usein syiksi sille, miksi Suomi ei saa polkaistua talouttaan kunnolla käyntiin. Aktian pääekonomisti Lasse Corin huomauttaa kuitenkin, että samat lait pätevät myös Pohjanmaalla, ja silti siellä nähdään toistuvia onnistumisia.

Maamme taloudessa riittää tällä hetkellä pohdittavaa. Kuten Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoo, on esimerkiksi rakennusalalla tuulista ja lomautukset lisääntyvät.

– Kuluttajat ovat varovaisia ja työmarkkinat heikot, jatkaa Corin, joka vieraili Vaasassa tapaamassa pankin asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

Samaan aikaan niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin kamppailevat korkomenojen kanssa, jotka parhaillaan ovat korkealla tasolla, ainakin jos vertaa hiljattaiseen nollakorkoon.

Kolikon kaksi puolta

Negatiivisista näkymistä huolimatta myös valonpilkahduksia on havaittavissa. Kaiken kaikkiaan kotitaloudet lyhentävät lainojaan kuten ennenkin ja kokonaisvelkataakka jopa kutistuu (riippuen toki mittaustavasta). Lasse Corinin mukaan useimmat asiantuntijat ovat myös yksimielisiä siitä, että korkojen lasku tulee jatkumaan.

– Korkosijoituksista on tullut haluttuja, ja myös lyhyen koron rahastoista on mahdollista saada hyvää tuottoa, Corin sanoo.

Korkosijoituksista on tullut haluttuja.

”Oppia Pohjanmaasta”

Lasse Corin, Aktia
Lasse Corin.

Corinin mukaan raskasta lainsäädäntöä ja mutkikkaita sääntöjä on totuttu pitämään syypäänä siihen, miksi Suomessa ei saada kasvua aikaiseksi eikä maan rakenteellisia ongelmia onnistuta ratkaisemaan.

– Tähän vedotaan, mutta samanaikaisesti Pohjanmaalla työttömyysaste on matala ja työllisyys korkea, Corin huomauttaa.

– Pohjanmaalla on samat lait ja samat säännöt, mutta silti täällä on monessa asiassa onnistuttu, hän jatkaa.

Toinen alue, jossa Pohjanmaa Corinin mukaan voisi toimia suunnannäyttäjänä, on kuntien ja elinkeinoelämän välinen yhteistyö.

”Menolippu päättäjille”

Lasse Corin ei osaa sanoa, mitä kaikkea Pohjanmaan menestyksen takana piilee.

– Arvelen kuitenkin, että sillä on tekemistä alueen kulttuurin kanssa. Ihmisillä on tahtoa yrittää ja uskallusta ottaa riskejä, Corin tuumii.

Hän jatkaa, että olisi taatusti kannattavaa perustaa työryhmä selvittämään menestyksen taustalla olevia syitä.

Corin kertoi näkemyksistään Vaasassa, mutta puheissa ei silti ole kyse pelkästä paikallisen yleisön kosiskelusta. Kauppalehden Markkinaraadissa Corin nimittäin ehdotti hiljattain, että kaikille Suomen päättäjille tulisi ostaa yksisuuntainen lippu Pohjanmaalle. Takaisin saisi tulla vasta kun on opittu, miten tuottavuus saadaan nousuun.

LUE MYÖS:

Aktian asiantuntijat: Ajattele pitkäjänteisesti ja tee kestävä suunnitelma

Vastaa