Vasaföretaget Starsview erbjuder drönare som en service – Multitronic Pros nya dotterbolag gör datainsamling effektivare

Multitronic Pro, Robert Granholm, Starsview, Toni Hannuksela, drönare
Robert Granholm, Toni Hannuksela.

Inspektioner och övervakning med drönare kan göra många arbetsuppgifter effektivare. Att ha egna drönare, egna piloter och hänga med i utvecklingen kan ändå vara övermäktigt för enskilda företag. ”Ring oss, så sköter vi jobbet”, säger Starsviews nya vd Toni Hannuksela.

It-företaget Multitronic Pro har länge sålt drönare och erbjudit olika typer av inspektioner med drönare. Drönarinspektionerna har växt och knoppades i somras av till ett helt eget dotterbolag, Starsview.

– Det finns stora möjligheter på området och utvecklingen går mycket snabbt framåt, säger Robert Granholm, vd för Multitronic Pro.

Datainsamling viktigt

Kärnan i Starsviews verksamhet handlar om datainsamling genom inspektioner och övervakning med drönare, alltså obemannade luftfarkoster. Starsviews experter kan sköta om allt eller anlitas för att hjälpa andra företag bygga sin egen kompetens, med utveckling och konsultering på området.

Toni Hannuksela har utsetts till vd för det nya Vasaföretaget. Toni Hannuksela kommer närmast från en lång karriär på OK Indrivning, där han bland annat jobbat på utvecklingssidan och som kundchef.

– På Starsview har jag fått ett drömjobb där jag får kombinera mitt intresse för business med ett lika brinnande intresse för drönare och ny teknologi, säger han.

Starsview, Toni Hannuksela, drönare
Toni Hannuksela.

Hjälper industrin

Starsview erbjuder många olika typer av drönartjänster. Fokus ligger på industrin som kan behöva allt från takinspektioner till övervakning av anläggningar.

Störst potential ser företaget kanske i energisektorn, där bland annat vind- och solkraftverk samt elnät har ett kontinuerligt behov av inspektioner.

När det gäller inspektering av vindkraftverk kan teknologin spara mycket pengar, effektivera jobbet och göra det säkrare. Efterfrågan finns också där – Starsview har till exempel nyligen tagit hem en affär i Sverige, ett projekt där 330 turbingranskningar ska utföras.

Uppdragsgivaren behöver ingen på plats

Starsviews personal och piloter som flyger drönarna har förutom de certifikat och utbildningar som behövs för drönarna även utbildning för att själva stänga ner och starta upp vindkraftverk. Grundliga inspektioner, som med drönare kan ta 25 minuter för ett kraftverk av normal storlek, kräver inte ens att uppdragsgivaren har någon egen personal på plats.

När drönarna väl tagit sina bilder går programvara med artificiell intelligens igenom dem och söker efter avvikelser. En rapport skapas som kan levereras rakt in leverantörernas egna serviceprogram.

– Datasäkerhet är mycket viktigt och här har vi hela Multitronic Pros breda erfarenhet till hjälp, säger Hannuksela.

Övervakning kan skötas automatiskt

För de grundliga vindkraftsinspektionerna behöver Starsviews egen personal vara på plats ute på fältet. Helt ny teknologi möjliggör ändå att vissa typer av övervakning med drönare kan ske helt automatiskt.

Starsview, drönare

Hannuksela tar igen ett vindkraftsområde som exempel. Bara det finns 220 volt ström där kan ny teknologi i stor grad sköta övervakningen. I praktiken medför det att Starsview hämtar dit en drygt 100 kilogram tung låda, som likt en blomma kan öppna och stänga sig själv. Den här blomman innehåller en drönare som efter programmering också kan sköta sig själv.

Den här nya typen av drönare minskar behovet av uppdragsgivarens personal på plats. I praktiken ökar säkerheten samtidigt som det behövs färre fysiska besök för att kolla att allt är okej med området. Drönaren kan också vara snabbare på plats än människor efter till exempel åskväder.

Starsview, Toni Hannuksela, drönare
Toni Hannuksela berättar om hur Starviews drönare fungerar.

Effektiv övervakning exempelvis i hamnar

Inom övervakningssammanhang erbjuder drönare som sköter sig själva många fördelar, exempelvis hamnar är ställen där dessa kan komma till stor nytta. Drönarna kan exempelvis rapportera om isläget, följa med fartyg som kommer in eller kolla läget på lastningsområden.

Starsview planerar som bäst ett tillfälle där samarbetspartners och andra intressenter får bekanta sig med den nya teknologin. Bolaget har just också lanserat en webbplats, www.starsview.fi, där det går att läsa mera om företagets tjänster.

 

LÄS OCKSÅ:

Energiklustret i Vasa är redo för den gröna omställningen – färska siffror visar att EnergyVaasa fortsätter växa

Lämna ett svar