Tryckluft värdefull resurs som felaktigt uppfattas vara gratis – NY-JAs nya tjänst sparar pengar genom att hitta läckor

Kenneth Turpeinen, Nyja, Ny-ja
Kenneth Turpeinen.

Tryckluft används inom så gott som alla industrier. Luften är gratis men uppfattningen att det inte kostar mycket om det pyser lite i skarvarna blir snabbt dyr.

Det österbottniska företaget NY-JA är experter på ventilation och sotning. Från det är steget inte långt till andra typer av luftsystem, som bygger på tryckluft, vakuum och pneumatik, som är mycket viktiga för nästan all typ av industri.

– Tryckluft anses vara billig men är i verkligheten en mycket dyr resurs inom industrin, säger Kenneth Turpeinen, vd för NY-JA.

Produktionen av tryckluft är en ineffektiv process. Kenneth Turpeinen säger att det inte är ovanligt att det bara är 5-6 procent av den tillförda energin som resulterar i användbar tryckluft.

Läcksökning med ultraljud

NY-JA Sotnings och fastighetsservice har investerat i modern utrustning som möjliggör läcksökning med ultraljud. Det är ett område där teknologin under den senaste tiden gått framåt i stormsteg.

Med NY-JAs nya läcksökningssystem går det snabbt att hitta läckorna. Rapporteringen sköts sedan också snabbt och smidigt. Systemet är ISO 9001-certifierat och rapporteringen enligt ISO 50001, vilket är viktigt för många industrier.

Med utrustningen som NY-JA använder går det lätt att upptäcka läckor.
Med utrustningen som NY-JA använder går det lätt att upptäcka läckor.

Så funkar det i praktiken

Uppdragsgivaren beställer tjänsten och en av NY-JAs experter besöker industrianläggningen. Med utrustning, som för en lekman påminner om polisernas fartpistoler, scannar experten luftledningarna, kompressorn och verktygen som hör till systemet för att detektera eventuella läckor.

– Hur länge arbetet tar beror på hur stor anläggning det är frågan om och hur lätt det går att komma åt ledningarna, säger Kenneth Turpeinen.

Ofta är luftledningarna synliga men det händer att de också är dolda på till exempel mellantak, vilket gör att systemen tar lite längre tid att gå igenom. Å andra sidan finns det kanske på svåråtkomliga ställen ännu större möjlighet att upptäcka stora läckor som ingen noterat tidigare.

Direkt svar på eurobelopp som kan sparas

Med utrustningen som NY-JA använder går det till och med att i realtid se vad eventuella läckor kostar uppdragsgivaren. All data sammanfattas sedan i en rapport.

Uppdragsgivaren får själv ta ställning till om det löns att åtgärda läckorna eller inte, och kan till exempel använda sina egna montörer till jobbet. Ibland kan det handla om att byta ut kopplingar som kostar ett par euro för att uppnå stora besparingar.

Rapporten innehåller till exempel storleken på alla läckor i liter per minut samt besparingspotentialen i euro per år. Ett exempel är att en läcka som är 1 millimeter stor med ett tryck på 8 bar kan kosta 900 euro per år. Om samma läcka med samma bar är 3 millimeter kan det redan kosta över 7500 euro per år.

– I snitt har det beräknats att tryckluftssystem i industrianläggningar läcker 20-30 procent av förbrukningen, säger Kenneth Turpeinen.

I snitt har det beräknats att tryckluftssystem i industrianläggningar läcker 20-30 procent av förbrukningen.

Bra för både plånbok och miljö

Inbesparingarna behöver inte ens begränsas till kostnaderna som läcker. På många ställen har det nämligen fungerat så att det skaffats större kompressorer i takt med att tryckluften inte längre ”räckt till”.

– Men det kan hända att det inte behövs någon ny och större kompressor om läckor tätas, säger Kenneth Turpeinen.

Att livslängden på den gamla utrustningen ökar är också bra för miljön. Att läckorna i sig tätas har stor miljöpåverkan. Rapporten som NY-JA producerar visar även svart på vitt hur mycket tätningen av varje enskild läcka kommer att ge i inbesparingar av CO2-utsläpp i ton per år.

En viktig bieffekt är att arbetsmiljön förbättras när ljudet från läckorna minskar. Pipande och schåsande ljud är störande och skillnaden när de försvinner kan vara märkbar.

Hittar läckor i olika typer av system

Eftersom tryckluft används i så många olika sammanhang är potentialen för det nya läcksökningssystemet stor. Kenneth Turpeinen kastar även fram en tankeställare när han nämner att tryckluft också är basen för långtradares luftbromsar.

– Läckage i bromsarnas tryckluftssystem leder till ökad bränsleförbrukning, så även där finns det pengar och miljö att spara, säger han.

Kontaktuppgifter till NY-JA hittas på företagets webbplats, nyja.fi.

 

LÄS OCKSÅ:

Så går en ventilationsrengöring till – VI följde med när NY-JAs experter tog hand om ett egnahemshus

Lämna ett svar