Vasa springer mot en plats som löp- och eventstad – Bock’s Run och Vaasa Run kompletterar varandra

Jannica Granbacka.

”Hälsa och välmående är hetare än någonsin”, säger Jannica Granbacka. Årets version av Bock’s Run är både ett familjeevent och en chans för företag och föreningar att visa upp sig.

Bock’s run ordnas i år lördagen den 18 september. Bock’s Run, som nu ordnas för fjärde gången, är en löptävling, ett familjeevent och ett välmåendeevenemang.

– Det är en chans för Vasabor, för hela regionen och för alla andra att röra på sig och göra något roligt tillsammans, säger Jannnica Granbacka, som håller i trådarna för eventet.

Jannica Granbacka.

Sträckorna som erbjuds är 10- och 5-kilometer samt för ungdomar 2,5- och 1-kilometer. Därtill finns Kids Run, som är ännu kortare.

Tidtagning erbjuds på de längre sträckorna, för de som vill. Mångsidigheten och lekfullheten i eventet gör ändå att det i de här loppen inte alls är ovanligt att se deltagare som stavgår eller skuffar barnvagnar.

– Det finns något som passar hela familjen, säger Jannica Granbacka.

Lagtävlingar

I år erbjuds även lagtävlingar, med 5 personers lag. Deltagarna i det momentet får både en personlig tid och en lagtid.

Jannica Granbacka säger att det är en bra möjlighet för företag och organisationer att kämpa tillsammans, ett perfekt läge att starta upp hösten.

– Det kan bli en bra ”tyky”-dag, en rolig grej där det samtidigt går att föra fram egna varumärken genom hur laget klär sig, säger hon.

Mera än ett löp

Jannica Granbacka.

Bock’s Run och Vaasa Run, ett systerevent som ordnas i början av sommaren, finns under samma paraply. Vasa Idrottssällskap rf, VIS, är huvudarrangör för båda arrangemangen.

– Bock’s Run och Vaasa Run kompletterar varandra, säger Jannica Granbacka.

Vaasa Run lockade 500 löpare senast medan Bock’s Run dragit 200-300 löpare tidigare år. Granbacka säger att deltagarmängderna tyder på att hälsa och välmående uppfattas som viktigare än någonsin.

– Genom evenemangen visar vi samtidigt att Vasa är en stad där det händer, säger Granbacka.

Båda evenemangen handlar enligt henne mest om känsla, om ”feelis”. Målet är att skapa en gemenskapskänsla, ett sammanhang och en orsak att träffas, dessutom utomhus, i en konstig tid.

– Det går att springa eller gå i alla lopp, för oss är det viktigt med en låg tröskel.

Till Bock’s Run går det att anmäla sig på förhand eller på plats. Förhandsanmälningen öppnar snart och hittas på VIS webbplats. Att vara med på 5- och 10-kilometer kostar 25 euro per deltagare medan ungdomarnas sträckor kostar 10 euro och Kids Run är gratis.

Föreningar välkomnas

På torget i Bock’s i Dragnäsbäck, alltså bakom bryggeriet, ordnas under löpdagen ett föreningsevenemang. Dit är alla föreningar välkomna att visa upp sig och berätta om sin verksamhet.

I fjol var till exempel VPS, Vasa Sport och Wasa Unique med. Jannica Granbacka säger att de bjuder in alla föreningar, att alla är välkomna.

– För de som vill vara med är det bara att ta kontakt, för en förening kostar det ingenting att vara med, det är viktigt att alla barn och unga hittar en passion de brinner för.

Det är viktigt att alla barn och unga hittar en passion de brinner för.

I år samarbetar Bock’s Run med Wasa Stars just för att stöda barn och unga att ha en hobby. En euro per deltagare i Bock’s Run går direkt till Wasa Stars viktiga verksamhet.

– Vi kommer också att introducera en helt annan välgörenhetskampanj på eventet, som vi hoppas får genomslagskraft, säger Granbacka.

 

LÄS OCKSÅ:

Wasa Starsin avustukset haettavissa – jaettava summa lähes tuplaantui

Lämna ett svar