Mycket hög nivå på förslagen om vad ”Vasas katakomber” borde användas till – En vinnare är utsedd

Sture Udd

Månadens läsarutmaning är avgjord. Österbottningarnas enorma men verklighetsförankrade kreativitet gjorde det mycket svårt att plocka en vinnare.

Förra månadens och vår första läsarutmaning någonsin satte verkligen fart på österbottningarna. Utmaningen gick ut på att blåsa liv i ”Vasas katakomber”. Det är frågan om en anrik bortglömd stenkällare i Bockska hörnet i Dragnäsbäck, cirka tusen kvadratmeter stor med sex meters takhöjd.

Över 30 personer bidrog med förslag, nästan alla av mycket hög kvalitet och genomförbara.

– Att välja en vinnare är svårt, nästan omöjligt, då det fanns så många guldkorn och goda idéer, säger Sture Udd, entreprenören bakom bolaget som för cirka ett år sedan köpte fastighetsmassan på området där källaren finns.

Att välja en vinnare är svårt, nästan omöjligt.

Väldigt kreativa förslag

Vägg av stora huggna stenblock

Flera läsare föreslog liknande saker men ofta med personlig touch. Skyddsrum och lager, som till exempel för spillvärme, fanns bland flera förslag. Lagring av livsmedel kom det flera idéer om, speciellt kött och ost var populära, men även odling av svamp och grönsaker föreslogs.

Aktivitetscenter, nattklubb, eventlokal, ungdomsgård, övningsplats för band, bastu, representationsutrymmen, vinkällare, datspels- eller teaterplats och till och med ”escape-room” fanns bland idéerna.

Vinnare utsedd

Olavi Laitalas förslag har utsetts till vinnare av ett presentkort till Bock’s restaurang för 100 euro. Olavi Laitala kom inte bara med ett utan med en hel rad av välmotiverade förslag.

Några av Laitalas förslag föreslogs även av andra men hans batteri av idéer premieras denna gång. Laitala visar sig dessutom ha en bakgrund som erfaren byggmästare så det fanns mycket substans bakom tankarna.

Bland Laitalas förslag fanns svampodling, parkeringshall, garage, skjutbana, gym, vinterförvaring av båtar och bilar och befolkningsskydd.

Det händer nu

Sture Udd säger att alla inkomna förslag ska smältas och studeras. Som bäst samlas mer data in för att kunna ta ett beslut om källarens framtid, till exempel följs temperaturen i källaren för att få veta om den under riktigt kalla månader kan krypa ner till noll, vilket den inte gjort hittills.

Efter att detta och annan data samlats in kommer man att ta beslut om vad som ska göras med källaren. Åtminstone ett rejält interaktivt museum planeras.

– Kanske som modell för hur gamla tider kan inspirera till nytänk, initiativ och investeringar i dagens värld, säger Sture Udd.

Har ert företag eller er organisation något ni vill få feedback på? Kontakta peter.stolpe@vaasainsider.fi, så kanske ni också kan utmana världens smartaste läsare.

 

SÅ HÄR BÖRJADE DET HELA:

Vasas “katakomber” får nytt liv – Du kan påverka vad de används till

Lämna ett svar