Vasas “katakomber” får nytt liv – Du kan påverka vad de används till

Sture Udd

”Ingen kommer någonsin att bygga något motsvarande mera”, säger entreprenören Sture Udd. ”Men nu finns de redan där, och frågan är vad vi kan och ska göra med dem.”

På Gerbyvägen 18 finns något spännande under marken. Under fastigheten, som ligger mitt emot djurkliniken, finns en anrik källare som nästan glömts bort.

– I nuläget kallar vi platsen för ”katakomberna” och vet inte riktigt vad vi ska göra av den, säger Sture Udd, entreprenören bakom bolaget som för cirka ett år sedan köpte fastighetsmassan på området.

I de här ”katakomberna” finns det lyckligtvis inga människor begravda. Det som finns där är i stället lokalhistoria av sällan skådade mått.

Överraskande stor helhet

En förstagångsbesökare till ”katakomberna” slås direkt av storleken på källaren, för den är verkligen massiv i flera bemärkelser.

Det är frågan om fyra stora salar, fyra mindre salar samt en ingång. Mest förvånande är kanske takhöjden i källaren, hela sex meter.

Kanske tusen kvadratmeter

Totalt är det uppskattningsvis cirka 1000 kvadratmeter under jord det är frågan om.

– Antagligen kan man ändå bara använda 700-800 kvadratmeter av det, säger Sture Udd.

Orsaken till att allt kanske inte kan användas är till exempel att där också finns stora gjutna betongcisterner, som använts i öltillverkning.

Vägg av stora huggna stenblock

Sten på sten

Stora snygga huggna stenar täcker källarens ytterväggar. Stenblocken är i storleksklasssen 1 meter gånger 0,5 meter gånger 0,5 meter. Ytterväggarna utgörs sannolikt av tre stenblock bredvid varandra, så det är knepigt att ens räkna hur många block det är frågan om.

– Kring 10 000 stenar är en grov uppskattning, säger Sture Udd.

Den jämna temperaturen som miljön har skapat har varit perfekt för öltillverkning enligt gamla metoder. Ingen värmekälla finns där för tillfället.

Bock’s bryggeri, som vi i dag känner det, finns tvärs över gatan från ”katakomberna”. Bock’s har satsat i modern utrustning och har inte behov av vare sig lokalerna eller utrustningen.

Kring 10 000 stenar är en grov uppskattning.

Vad göra med ”katakomberna”?

Vaasa & Botnia Insider tror sig ha de smartaste läsarna i hela världen. VI startar därför nu en månatlig läsarutmaning, där företag och organisationer kan be våra läsare om feedback och lösningar på aktuella problem och frågeställningar.

”Katakomberna” i Dragnäsbäck blir den första läsarutmaningen. Vad borde det bli för verksamhet där?

Vad kunde ”katakomberna” användas till? Vad behövs? Vad skulle vara vettigt? Inget är bestämt ännu och det finns alla möjligheter att påverka.

Har du någon bra idé? Vaasa Insider samlar ihop alla idéer och för dem vidare. Den bästa idéen belönas med ett presentkort för 100 euro till Bock’s restaurang.

Har ert företag eller er organisation något ni vill få feedback på? Kontakta peter.stolpe@vaasainsider.fi, så kanske ni också kan utmana världens smartaste läsare.

 

SÅ HÄR BÖRJADE DET HELA:

Tomt och byggnader för en miljon euro byter ägare i Dragnäsbäck – Nya ägaren Sture Udd: ”Dags att börja rusta upp området”

Lämna ett svar