Paljon hienoja ehdotuksia annettiin ”Vaasan katakombien” käytölle – Voittaja on nimitetty

Sture Udd

Vaasa Insiderin ensimmäinen lukijahaaste on päättynyt. Pohjalaisten maanläheinen luovuus oli täydessä vauhdissa eikä voittajan valinta ollut helppoa.

Viime kuussa järjestetty ja kaikkien aikojen ensimmäinen lukijahaasteemme sai pohjalaiset todella innostumaan. Haasteena oli puhaltaa eloa ”Vaasan katakombeihin”. Kyse on kauan unohdetusta kivikellarista Vetokannaksen Pukinkulmalla, jossa tilaa on noin tuhat neliömetriä ja kattokorkeus kuusi metriä.

Yli 30 ehdotusta annettiin, joista lähes kaikki olivat erittäin laadukkaita ja toteuttamiskelpoisia.

– Voittajan valitseminen oli vaikeaa, lähes mahdotonta, sillä saimme sisään niin monta helmeä ja hyvää ideaa, kertoo yrittäjä Sture Udd, joka noin vuosi sitten osti kiinteistökokonaisuuden alueelta, jossa kellari sijaitsee.

Voittajan valitseminen oli vaikeaa, lähes mahdotonta.

Erittäin luovia ehdotuksia

Vägg av stora huggna stenblock

Useat lukijat ehdottivat samankaltaisia asioita, mutta usein omalla otteella. Tilan käyttö väestönsuojana tai jonkinlaisena varastona, esimerkiksi hukkalämmölle, esiintyi monessa ehdotuksessa. Ruoan varastointia ja kypsennystä ehdotettiin myös useaan otteeseen, varsinkin lihaan ja juustoon liittyen. Myös sienten ja vihannesten viljelyä ehdotettiin.

Aktiviteettikeskus, yökerho, tapahtumapaikka, nuorisotalo, bänditreenitila, sauna, edustustilat, viinikellari, tietokonepeli- tai teatteritila ja jopa pakohuone olivat ideoiden joukossa.

Voittaja valittu

Olavi Laitalan ehdotus julistettiin lopulta voittajaksi, palkintona 100 euron lahjakortti Bock’sin ravintolaan. Laitala ei ehdottanut vain yhtä asiaa vaan koko joukon hyvin perusteltuja ehdotuksia.

Näistä osa oli myös muiden ehdottamia asioita, mutta luova kokonaisuus vei tällä kertaa voiton. Laitila tunnustautui lisäksi kokeneena rakennusmestarina, ja tämä asiantuntemus loi uskottavan perustan hänen ajatuksilleen.

Laitila ehdotti muun muassa sieniviljelyä, parkkihallia, autotallia, ampumarataa, kuntosalia, veneiden ja autojen talvisäilytystä sekä väestönsuojaa.

Seuraava askel

Sture Udd sanoo, että hän aikoo sulattaa ja tutkia kaikkia esitettyjä ehdotuksia. Uddin yritys kerää parhaillaan enemmän tietoa esimerkiksi kellarin lämpötilan vaihtelusta. Tarkoitus on tutkia, voiko lämpötila kylminä kuukausina laskea nollan alle. Vielä näin ei ole tapahtunut.

Kaikkien tutkimusten päätyttyä voidaan lopulta tehdä päätös kellarin tulevaisuudesta. Suunnitteilla on ainakin laajamittainen interaktiivinen museo.

– Ehkä kuvaamaan sitä, miten vanhat ajat voivat innostaa uutta ajattelua, aloitteita ja investointeja nykymaailmassa, sanoo Sture Udd.

Tarvitseeko yrityksenne tai organisaationne palautetta jostain? Ottakaa yhteyttä meihin (peter.stolpe@vaasainsider.fi), niin ehkä tekin pääsette haastamaan maailman älykkäimmät lukijat.

 

TÄSTÄ KAIKKI ALKOI:

Vaasan “katakombeihin” halutaan puhaltaa uutta elämää – Vaikuta niiden käyttöön

Vastaa