LokalTapiola Österbottens experter: ”Reseförsäkring och välutrustad bil ger goda förutsättningar för säker semester”

Simon Backlund, Fanny Fagerström, Matilda Hassel, LokalTapiola Österbotten
Simon Backlund, Fanny Fagerström, Matilda Hassel.

Tryggare Österbotten

En reseförsäkring rekommenderas till nästan alla som planerar resa längre än 50 kilometer i sommar. Görs resandet med den egna bilen löns det också att se över bilen och säkerhetsutrustningen innan resan.

LokalTapiola Österbottens experter får ofta frågor om vem som behöver en reseförsäkring. Svaret brukar inkludera de flesta eftersom det är frågan om en mångsidig och förmånlig försäkring.

– En reseförsäkring rekommenderas till nästan alla som planerar resa längre än 50 kilometer, säger Fanny Fagerström, tjänstechef på personkundssidan.

Undantagen kan inkludera barn och barnbarn under 18 år som ofta täcks in av förälderns eller far/morförälderns reseförsäkringar.

Behövs vid olyckor och sjukdom

Reseförsäkringarna behövs till exempel vid olycksfall på resan eller om den försäkrade blir sjuk och behöver vård. Försäkringen kan komma till nytta redan innan resan eftersom det ofta finns ett annuleringsskydd kopplat till den.

– För att annuleringsskyddet ska gälla behöver försäkringen ändå ha tagits minst tre dagar innan resan, säger Fanny Fagerström.

För resenärer som är ute i sista stund kan det vara bra att känna till att LokalTapiolas reseförsäkringar även kan köpas online.

Matilda Hassel, Simon Backlund, Fanny Fagerström, Lähitapiola Pohjanmaa
Matilda Hassel, Simon Backlund, Fanny Fagerström.

Hjälp finns att få

Experterna får också många frågor om vad man ska göra om olyckan eller sjukdomen väl slår till på resan. Handlar det om en resa utomlands, går det alltid att börja med att ringa företagets nödtjänstnummer, +358 8000 4531, som svarar dygnet runt sju dagar i veckan. Reser man däremot inom landet, kan man också enkelt kontakta företagets samarbetspartners inom vården och samtidigt söka om ersättning via LokalTapiolas nättjänst.

– På nödtjänstnumret går det ändå att få råd och hjälp i akuta situationer, oberoende om man reser i hemlandet eller utomlands, säger Fanny Fagerström.

Simon Backlund, tjänstechef på fordonsskadesidan, säger att samma nödtjänstnummer gäller även när det är frågan om resor i den egna bilen, som till exempel stannat på vägen eller varit med om en bilolycka.

– Bilförsäkringen och reseförsäkringen kompletterar varandra, säger Simon Backlund.

Bilförsäkringen och reseförsäkringen kompletterar varandra.

Förbered bilresan

Innan en längre bilresa är en bra idé att se till att all service på bilen är gjord, tipsar Simon Backlund.

– Man bör beakta att även på verkstäderna är det semestertider så det kan vara längre köer än normalt om något händer ute på vägen, säger han.

Simon Backlund och Matilda Hassel, marknadsföringskoordinator, påminner även om att gå igenom bilens säkerhetsutrustning innan resan. Saker det löns att ha med inkluderar förstahjälpväska, reflexvästar, varningstriangel och telefonladdare (en som fungerar i bilen och med en laddningsbank som också ska packas med).

– Sedan är det bara att njuta av resan och ta det lugnt och pausa när ni ser något fint, säger Matilda Hassel.

LÄS OCKSÅ:

LokalTapiola Österbottens experter: “Rätt förberedelser ökar tryggheten på sommarstugan och till sjöss”

Lämna ett svar