Tryggare Österbotten
”Det är viktigt att ha en hemförsäkring även för sommarstugan”, påminner LokalTapiola Österbottens experter. Det finns även en hel del vi själva kan göra för att förebygga skador både på land och till sjöss.
Båt- och sommarstugesäsongen drar igång. LokalTapiola Österbottens sakkunniga Paulina Sand och Annina Björkqvist påminner om att sommarstugan behöver en egen hemförsäkring. Fristående bastubyggnader ska också ha egna försäkringar.
– Sommarstugan behöver även en lösöresförsäkring, dit en stulen motorsåg i ett låst lider kan räknas eller SUP-brädor och kanoter upp till ett visst belopp, säger experterna.
Kolla båten innan sjösättningen
Paulina Sand säger att det löns att serva båten och kolla att allt från rep till säkerhetsutrustning är med innan den börjar användas.
– Det kan också vara en bra idé att besikta båten, beroende förstås på vilken typ av båt det är frågan om, säger Paulina Sand, representant för LokalTapiola Österbotten.
En morot för att besikta båten är att det därefter ofta går att få rabatt på LokalTapiolas båtförsäkringar. Detsamma gäller även om föraren har gått en skärgårdsskepparkurs.
Försäkring kan komma till nytta redan på land
Annina Björkqvist påminner om att en omfattande båtförsäkring kan komma till nytta redan på land. Hon berättar om en egen erfarenhet där vindrutan i båten gick sönder på land och kunde ersättas med försäkringen.
– En stenig skärgård ökar också behovet av en omfattande försäkring med risk för fler grundstötningar och allt vad det innebär, säger Annina Björkqvist, utvecklings- och förnyelseexpert på LokalTapiola Österbotten.
Paulina Sand lyfter fram att det inte ens behöver vara stenar och andra saker på botten som båten krockar med. Speciellt på våren flyter det omkring många objekt, som till exempel stockar, som ställer till det.
– Var extra försiktig på våren, då även remmare kan ha flyttat på sig.
En ansvarsförsäkring är också viktig. Den behövs till exempel om man kör på en kanotist eller en simmare som letat sig ut i farleden.
– Försäkringar behövs inte bara för sakskador utan vi ska komma ihåg människan som är viktigast, säger Paulina Sand.
Var extra försiktig på våren, då även remmare kan ha flyttat på sig.
Sotning och brandvarnare
Väl framme på sommarstugan löns det att kolla brandvarnarna. Annina Björkqvist påminner om att även kolla förstahjälputrustningens och eldstadens skick.
– Används sommarstugan året runt måste det sotas minst en gång varje år medan det är minst en gång var tredje år som annars gäller, säger Annina Björkqvist.
Experterna rekommenderar också att ladda ner 112-appen på den egna telefonen samt att skapa och placera ut en papperslapp med sommarstugans koordinater på.
LÄS OCKSÅ: