LokalTapiola Österbottens experter: ”Res ingenstans utan en reseförsäkring”

Mats Ingman, Annika Huima. LokalTapiola, Lähitapiola
Mats Ingman, Annika Huima.

När coronapandemin slog till sparade många in på sina reseförsäkringar. Senast nu, när samhället har öppnat upp igen, är det hög tid att se till att även reseförsäkringsskyddet är på rätt nivå.

Tjänsterådgivare Annika Huima och försäljningsdirektör Mats Ingman har tillsammans över 30 års arbetserfarenhet på LokalTapiola Österbotten. Experterna har ett enkelt men viktigt budskap att komma med, som är särskilt aktuellt i sportlovstider.

– Res ingenstans utan en reseförsäkring, säger Annika Huima.

– Om någonting händer på resan är det bra att ha LokalTapiolas reseförsäkring med sig, säger Mats Ingman.

Förmånlig försäkring som även ersätter höga kostnader

Mats Ingman, LokalTapiola Österbotten
Mats Ingman.

Priset för en fortlöpande reseförsäkring påverkas av många olika faktorer. För en ung människa kan försäkringen vara så förmånlig som 30 euro per år.

En bra reseförsäkring ersätter till exempel medicin- och sjukvårdskostnader, som speciellt i utlandet snabbt kan bli höga. Om det går riktigt tokigt ersätter reseförsäkringen även kostnaderna för transporten hem. Blir det frågan om ett ambulansflyg kan det nämligen bli riktigt dyrt.

– Sällan är det ändå frågan om sådana sjuktransporter, men när det egna barnet får akut öronvärk eller när febern börjar stiga utomlands vill man ha hjälp snabbt utan att behöva fundera på kostnader, säger Mats Ingman.

Hjälp både i hemlandet och utomlands

På många ställen utomlands kan det till och med vara knepigt att få vård över huvud taget om du inte kan intyga att du är försäkrad. Är du försäkrad hos LokalTapiola får du enkelt ett intyg genom att logga in i nättjänsten med dina bankkoder.

Den som har en reseförsäkring från LokalTapiola har även tillgång till en internationell larmtjänst som det går att ringa till dygnet runt.

– Därifrån får man snabbt svar på frågor som var närmaste läkarvård finns eller vilket sjukhus det löns att söka sig till, säger Mats Ingman.

För den som reser i Finland är det bra att veta att LokalTapiolas kunder också har tillgång till en mobilapplikation, HälsoHjälpen, där det snabbt går att få råd och hjälp. I appen får man snabbt kontakt med sjukskötare, som vid behov också kan konsultera läkare.

Annulleringsskydd ingår vanligen

Annika Huima. LokalTapiola
Annika Huima

Det finns olika typer av reseförsäkringar och det löns att kolla vad som ingår i det egna skyddet. Det som i folkmun kallas en reseförsäkring kan bestå av en resenärsförsäkring, alltså en försäkring som försäkrar människan, men också av en resgodsförsäkring, som försäkrar saker som är med på resan.

– En resgodsförsäkring kan vara bra till exempel om du ska på bröllop och väskan där du hade din klänning eller din kostym plötsligt saknas, säger Ingman.

Annika Huima säger att skyddet från en reseförsäkring ofta börjar redan innan resan ens är påbörjad, genom ett annulleringsskydd för bokade resor, till exempel i fall där en familjemedlem blivit sjuk.

Olyckor sker överallt

I LokalTapiolas reseförsäkringar räknas redan en färd på över 50 kilometer som en resa, undantaget till exempel sommarstugan eller studieorten.

Reseförsäkringen gäller vid både sjukdom som fått sin början under resan och olycksfall utomlands. När det kommer till olyckor påminner ändå Annika Huima om att de flesta olyckor sker i eller nära hemmet.

LokalTapiolas experter säger att det därför också kan vara en bra idé att även se över behovet av en olycksfallsförsäkring ifall den saknas.

Båda försäkringarna går att köpa online på LokalTapiolas webbplats lahitapiola.fi eller genom att ringa (06 534 2000) eller komma in till något av LokalTapiola Österbottens kontor.

 

LÄS OCKSÅ:

Lönsamt att måna om personalen – LokalTapiola Österbottens experter: ”Personalen är företagets viktigaste resurs”

Lämna ett svar