LokalTapiola Österbottens experter: ”Hösten är en bra tid att vara lite extra försiktig i trafiken”

Simon Backlund, Marja Holm - LokalTapiola Österbotten LähiTapiola Pohjanmaa
Simon Backlund, Marja Holm.

Tryggare Österbotten

LokalTapiola Österbotten logo Lähitapiola Pohjanmaa

Mörker, halka och älgar i farten tillhör höstens risker i trafiken. LokalTapiola Österbottens experter tipsar om några saker vi kan göra för att minska risken att råka ut för olyckor.

Trafiksäkerhet handlar om att ta situationer, väder och andra i trafiken i beaktande. Det här är förstås viktigt året runt, men speciellt på hösten är riskerna för vissa typer av olyckor högre.

– Det är bra att komma ihåg att älgar har ett mycket bra kamouflage, de är nästan samma färg som asfalt, säger Marja Holm, tjänsterådgivare på LokalTapiola Österbotten.

Marja Holm är en av LokalTapiola Österbottens experter som sköter kundkontakter bland annat när det gäller just skador som uppstått i trafiken.

Risk för älgkrockar

I oktober till december är risken för älgkrockar som störst. Bilister som rör sig ute i trafiken på morgnar och kvällar rekommenderas att ta det speciellt försiktigt.

– Det löns att vara extra uppmärksam och tänka på situationshastigheten, säger Simon Backlund, LokalTapiola Österbottens tjänstechef på skadesidan och specialist på fordonsskador.

Stora skador på bilar

En älgkrock resulterar nästan alltid i stora skador på bil och älg. Medelkostnaden för skador på en bil efter en älgkrock uppgår till cirka 4000 euro.

– Det är inte heller ovanligt att bilar inte går att reparera utan måste lösas in för skrotning, säger Simon Backlund.

Personbilar har med åren blivit säkrare så personskador kan lyckligtvis ofta undvikas.

– Men ju hårdare hastigheter, desto hårdare smällare och kortare tid att reagera, säger Backlund.

Så förebygga

Simon Backlund, Marja Holm - LokalTapiola Österbotten
Simon Backlund, Marja Holm.

Det kan alltså vara en bra idé att köra långsammare och minimera körning under risktider. Experterna föreslår också att, om bara möjligt, kanske jobba distans och stanna hemma under dagar då blixthalkan är framme.

Ett generellt råd är att regelbundet kolla in skicket på bilens däck. Den som ännu kör med sommardäck kan notera att lagen säger att sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter medan säkerhetsrekommendationen är ännu högre, minst 4 millimeter.

”Ingen bra idé att gå där ribban är lägst”

Simon Backlund rekommenderar att, speciellt under denna tid då temperaturen växlar och det kan vara halt, inte nöja sig med det minsta millimetermåttet på däcken. Det gäller också att byta till vinterdäck i tid.

– När däcken ska bytas beror på vädret, men åtminstone från november till slutet av mars säger lagen att vinterdäck ska användas om föret så kräver, säger Simon Backlund.

På vinterdäck kräver lagen ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Backlund rekommenderar ändå att det gärna kunde vara minst 4-5 millimeter.

– Åldern på däcken spelar också en roll, vilket många glömmer bort, säger Backlund.

Mörkret är en faktor

Mörker är en faktor som ökar risken för olyckor i trafiken. Det rekommenderas att se till att bilens lampor och utrustning fungerar.

– För fotgängare och cyklister rekommenderas reflex och reflexvästar, det här behövs även i tätorter fast det är bra gatubelysning, säger Marja Holm.

Marja Holm rekommenderar att alltid ha med säkerhetsutrustning i bilen. Ifall det händer något på en mörk väg så man måste lämna bilen är en reflexväst guld värd.

Försäkringsskydd enligt behov

Det finns olika typer av trafikförsäkringar, både lagstadgade och frivilliga. LokalTapiola Österbottens experter rekommenderar alla att se till skyddet är på den nivå som behövs.

LokalTapiola Österbotten erbjuder till exempel försäkringar där det ingår en nödtjänst, dit man kan ringa dygnet runt för att få hjälp med till exempel bärgning efter en olycka. De mest omfattande försäkringarna har ett väldigt täckande skydd.

Stenskott och hyrbilar

Stenskott och sprickor på vindrutor är vanliga och kostnaderna för dem kan också täckas av försäkringar. Simon Backlund säger att det är en säkerhetsaspekt att ha vindrutan i gott skick.

– Detta inte bara för siktens skull utan också för att vindrutan är en bärande del av bilens konstruktion, säger Simon Backlund.

Om bilen är viktig för att få vardagen att löpa rekommenderar Marja Holm en sådan försäkring där det ingår tillgång till hyrbil under tiden då den egna bilen repareras.

– Komponentbristen i världen har gjort att en del reparationer tagit längre, vilket också ökar behovet av att ha tillgång till en ersättande bil, säger Marja Holm.

 

LÄS OCKSÅ:

Varje hem behöver hemförsäkring – ”Gäller att optimera skyddet så det passar livssituationen”

Lämna ett svar