LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat: ”Syksyllä liikenteessä kannattaa olla erityisen varovainen”

Simon Backlund, Marja Holm - LokalTapiola Österbotten LähiTapiola Pohjanmaa
Simon Backlund, Marja Holm.

Turvallisempi Pohjanmaa

LokalTapiola Österbotten logo Lähitapiola Pohjanmaa

Pimeys, liukkaat kelit ja hirvivaarat kuuluvat syksyn liikenneriskeihin. LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat neuvovat, mitä kaikkea voi tehdä onnettomuusriskin vähentämiseksi.

Liikenneturvallisuudessa on kyse tilanteiden, sään ja muiden liikenteessä olevien huomioon ottamisesta. Tämä on tietysti tärkeää ympäri vuoden, mutta varsinkin syksyllä tietyntyyppisten onnettomuuksien riski on suurempi.

– On hyvä muistaa, että hirvet sulautuvat erittäin hyvin ympäristöön, sillä nehän ovat lähes asfaltinväreisiä, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja Marja Holm.

Marja Holm on yksi LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijoista, palveluneuvojana hän neuvoo asiakkaita myös liikenneonnettomuuksiin liittyen.

Hirvivaara

Hirvikolarin riski on suurimmillaan lokakuun ja joulukuun välisenä aikana. Varsinkin aamulla ja illalla liikennöivien autoilijoiden kehoitetaan olla varovaisia.

– Kannattaa olla erityisen tarkkaavainen ja miettiä tilannenopeutta, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan ajoneuvokorvauksen palvelupäällikkö Simon Backlund, joka on erikoistunut ajoneuvovahinkoihin.

Suuret vahingot

Hirvikolari aiheuttaa lähes aina suurta vahinkoa sekä ajoneuvolle että hirvelle. Hirvikolarin aiheuttamat ajoneuvovauriot ovat keskimäärin noin 4000 euron arvoisia.

– Ei ole myöskään harvinaista, että auto vaurioutuu korjauskelvottomaksi ja se on lunastettava romutettavaksi, Simon Backlund sanoo.

Henkilöautoista on tullut vuosien varrella turvallisempia, joten henkilövahingoilta vältytään onneksi useimmissa tapauksissa.

– Mutta mitä kovempi nopeus, sitä kovempi törmäys ja lyhyempi reagointiaika, Backlund sanoo.

Vahingon välttäminen

Simon Backlund, Marja Holm - LähiTapiola Pohjanmaa
Simon Backlund, Marja Holm.

Riskiaikana kannattaa siis ajaa hitaammin ja ylipäätänsä pyrkiä ajamaan vähemmän. Asiantuntijat suosittelevat myös, että pahimmilla jääkeleillä voi olla hyvä ottaa etätyöpäivä ja pysyä kotona, jos se on mahdollista.

Renkaiden säännöllinen tarkistaminen on toinen yleinen suositus. Kesärenkailla edelleen ajavan kannattaa ottaa huomioon, että lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulisi olla vähintään 1,6 millimetriä. Turvallisuussuositus on vielä korkeampi, vähintään 4 millimetriä.

”Ei kannata mennä siitä, missä aita on matalin”

Simon Backlund suosittelee, että varsinkin nyt, kun lämpötila vaihtelee ja liukas keli voi yllättää, autoilijan ei pitäisi tyytyä pienimpään urasyvyyteen. On myös tärkeää vaihtaa talvirenkaat ajoissa.

– Renkaiden vaihtamisajankohta riippuu säästä, mutta lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marras-maaliskuun aikana, jos keli sitä vaatii, Simon Backlund sanoo.

Talvirenkaissa laki edellyttää vähintään 3 millimetrin urasyvyyttä. Backlundin suosittelee kuitenkin vähintään 4-5 millimetrin urasyvyyttä.

– Myös renkaiden iällä on merkitystä, minkä moni unohtaa, Backlund sanoo.

Pimeys on riskitekijä

Pimeys lisää onnettomuusriskiä liikenteessä. Autoilijan kannattaa varmistaa, että kaikki lamput ja muut varusteet toimivat hyvin.

– Jalankulkijoille ja pyöräilijöille suosittelemme heijastimia ja heijastinliivejä, niitä tarvitaan myös taajamissa, vaikka katuvalaistus on hyvä, Marja Holm sanoo.

Marja Holmin mukaan autossa kannattaa aina olla turvavarusteet. Heijastinliivi on kullanarvoinen, jos pimeällä tiellä tapahtuu jotain ja autosta on poistuttava.

Vakuutusturva tarpeen mukaan

Liikennevakuutuksia on monenlaisia, sekä lakisääteisiä että vapaaehtoisia. LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat neuvovat kaikkia varmistamaan, että oma vakuutussuoja on riittävällä tasolla.

LähiTapiola Pohjanmaa tarjoaa esimerkiksi vakuutuksen, johon kuuluu hätäpalvelu, joka on auki ympäri vuorokauden. Jos asiakas esimerkiksi tarvitsee auton hinausta onnettomuuden jälkeen, hän voi soittaa suoraan hätäpalveluun saadakseen apua. Laajimmissa vakuutuksissa on hyvin kattava suoja.

Kiveniskemät ja vuokra-autot

Kiveniskemät ja tuulilasin halkeamat ovat yleisiä, ja myös niistä aiheutuneet kustannukset voidaan korvata vakuutuksella. Simon Backlund sanoo, että tuulilasin kunnossapito on turvallisuusasia.

– Tässä ei ole kyse ainoastaan näkyvyydestä, vaan myös siitä, että tuulilasi on osa auton tukirakennetta, Simon Backlund sanoo.

Jos auton käyttö on välttämätöntä omassa arjessa, Marja Holm suosittelee sellaisen autovakuutuksen ottamista, johon sisältyy sijaisautovakuutus. Tämä korvaa auton vuokraamisen, kun oma ajoneuvo on korjaamolla.

– Maailmanlaajuinen komponenttipula on pitkittänyt joitain korjausaikoja, mikä myös lisää sijaisautojen kysyntää, Marja Holm sanoo.

 

LUE MYÖS:

Jokainen koti tarvitsee vakuutuksen – “Kotivakuutus kannattaa sovittaa omaan elämäntilanteeseen”

Vastaa