Wärtsiläs uppdrag tog Oravais/Vasabördige Anders Eklund ut i världen – I dag är han en efterfrågad ledarskaps-coach & mentor

Anders Eklund. Foto: Marja Katajisto-Eklund @marjaK.me

”Jag är så tacksam för allt jag fått uppleva och lära mig”, säger Anders Eklund, som här delar med sig av sin livshistoria. I dag jobbar Eklund som självständig och global ledarskaps-coach och mentor utifrån Zürich, Schweiz.

Anders Eklund är i dag bosatt i Schweiz tillsammans med sin familj. Eklund är uppvuxen i Oravais men har spenderat 22 år av sitt liv i Vasa.

Wärtsilä startskottet

Anders Eklunds yrkeskarriär började med studier i Vasa. Han utexaminerades som maskiningenjör 1990. Några dagar efter studierna var klara hade Eklund, liksom 4 andra på den årsklassen, lyckats landa ett jobb på Wärtsilä.

Wärtsilä 32-motorn. Foto: Wärtsilä

På storföretaget började han sin karriär som Design Engineer. Tre år efteråt hade Eklund jobbat sig upp till posten som Design Manager. Han fick då äran att jobba med ett av Wärtsiläs viktigaste utvecklings-projekt på den tiden, Wärtsilä 32-motorn.

Det jobbet skötte han i några år tills projektet var över och hans intresse att utvecklas ledde till att han sökte nya utmaningar. Han höll sig kvar inom Wärtsilä, men flyttade till Power Plants, kraftverkssidan, i Runsor. Det jobbet handlade också om nyutveckling.

– Efter cirka 8 år där ringer Juha Kytölä (red. anm. Wärtsilä-direktör som innehaft många ledande poster) och frågar om det skulle intressera Anders att komma tillbaka till motorutvecklingen igen.

Fick mera förtroende

Anders Eklunds karriär fortsatte uppåt. Han fick ta hand om hela engineering-avdelningen i Vasa, som också omorganiserades för att stöda motorproduktionen bättre.

Det gick bra och efter 2,5 år fick han frågan om han kunde göras samma sak för bolaget men i Schweiz.

Familjen, som bestod och består av frun Marja Katajisto-Eklund och två flickor (i dag fullvuxna), flyttade utomlands 2008.

Inom Wärtsilä fanns det kring 2010 planer på att globalt förstärka engineering-sidan, detta för att bättre betjäna produktion samt marina kunderna och marknaden i Asien.

– Jag jobbade då med att sammanfatta en strategi för en Global Engineering, säger Eklund.

Jag jobbade då med att sammanfatta en strategi för en Global Engineering.

Arbetet innefattade uppbyggnaden och ledningen av ett engineering-center i Shanghai. Anders Eklund var därför i Kina mer eller mindre halva sin arbetstid, samt hade därtill ett team i Sydkorea och sin avdelning i Schweiz.

Shanghai nästa hem?

2012 var det planerat att Anders Eklund med familj skulle flytta till Shanghai. Vid samma tidpunkt omstrukturerades Wärtsilä och tankegången ändrades.

I Wärtsiläs nya företagsutvecklingsplan är vägen framåt inte med en Engineering, enligt det konceptet som till dess hade planerats.

– I samband med dessa förändringar ändrades behovet och jag valde att inte flytta till Kina.

Anders Eklund fick i stället ansvar för globala produktutvecklingen (R&D) och engineeringen för de produkter som utvecklades i Schweiz.

– 2013 blev det frågan om att vi skulle flytta tillbaka till Vasa.

Anders Eklund. Foto: Marja Katajisto-Eklund @marjaK.me

Eklund säger att de som familj då valde att stanna kvar utomlands eftersom barnen redan hade gått sex år i internationell skola.

– Barnens starkaste språk var engelska, även om vi själva pratat svenska och finska med dem.

Eklund blev samtidigt headhuntad av ett annat energi-bolag, Aggreko. Han lämnade Wärtsilä efter 23 år och därmed hade familjen möjlighet att fortsätta bo kvar i Schweiz.

Det nya jobbet som globalt ansvarig för Aggrekos projekt-engineering ledde Anders Eklund till Dubai, där han spenderade 2,5 år. Eller, som han själv låter förstå, så var det närmast i flygplan mellan Dubai, världen, huvudkontoret i England och Schweiz där tiden flög iväg.

– Mycket resande ledde till att jag blev en ”veckoslutspappa”, säger han.

Aggreko växte mycket kraftigt åren före Eklund kom till Dubai i slutet av 2013. För kraftigt egentligen kan man nu efteråt säga, eftersom en omstrukturering behövdes 2015. Detta inklusive ett sparprogram där en betydande del av personalen skulle avyttras.

– De planerade omstruktureringarna ledde också till förändringar för projekt-engineeringen i företaget, så jag beslöt att göra något som jag under flera års tid tänkt på och känt att jag ska göra.

Blev företagare

Anders Eklund startade 2016 ett eget bolag, Geneswiss Consultancy med huvudbasen i Zürich (företagets webbplats hittas här). Till en början erbjöd han tjänster som teknisk rådgivare/konsult för energi-sektorn.

I processen märkte han ändå att det var något annat han brann mera för, ledarskap.

– Teknik har alltid varit nära hjärtat men ledarskap ännu närmare, säger han.

Anders Eklund säger med utstrålande energi att han efter 25 år i industrin nu funnit sin personliga ”Purpose”, hans verkliga livsuppgift.

Nu jobbar han som coach och mentor för ledare, och även blivande ledare. Arbetet handlar om hur ledarna kan utvecklas till att bättre leda sig själva och därmed andra.

– Verkligt ledarskap startar alltid med att man ser sig själv i spegeln, säger han.

Måste genomgå det själv

Anders Eklund jobbar nu med företags ledningsgrupper men också ofta på tumanhand med den ledare som behöver, och vill, sparras för att utvecklas.

Ofta är kunderna chefer och direktörer inom teknikindustrin, men Eklund jobbar även med andra sektorer.

– I dag finns väldigt många konsulter i världen. Men jag önskar påpeka att du inte kan hjälpa någon inom ett område som du inte själv gått igenom och fått djup kunskap om.

– Man kan läsa om ledarskap i böcker, logiskt förstå det men för att lära ut verkligt ledarskap måste det sitta i ryggraden, vilket bara egna erfarenheter möjliggör.

Anders Eklund. Foto: Marja Katajisto-Eklund @marjaK.me

Anders Eklund pratar mycket om känslor, att ledare inte bara kan leda med logik och logiska argument. Han säger också att man inte blir bra ledare inom ett område man inte verkligen brinner för.

– Ändå är det mindre än 20 procent av världens ledare som jobbar med saker som de verkligen vill jobba med – deras individuella ”Purpose”. Detta är egentligen ganska skrämmande.

Eklund pratar också mycket om värderingar. Att man måste lära sig leda sig själv innan man kan leda andra.

– Egentligen är ledarskap inte svårt; som att sova och äta nyttigt och inte jobba 14-15 timmar i dygnet. Gör man inte det, är varken ens kollegor, familjen, eller en själv glad och produktiv.

Även när det gäller den saken talar Eklund av egna erfarenheter. Han säger att han periodvis jobbat alldeles för mycket, inte tagit hand om sig själv, och spelat på gränsen till utbrändhet.

Han säger också att det behövs egentid för att vara en bra ledare, tid för att reda upp tankarna i huvudet. Om inte så lider till exempel det strategiska arbete man som ledare förväntas göra.

Största felet

Det största felet ledare gör handlar ändå om kommunikation, enligt Eklund.

– Ledare tror oftast att de anställda förstår vad de säger, men det gör de inte.

Anders Eklund hänvisar till en global undersökning som visar att 64 procent av de anställda inte förstår budskapet som deras företagsledning kommunicerar.

– Ledarna visar presentationer fulla med information, siffror och så vidare, som mycket ofta ingen annan än de själva förstår.

Eklund tar ett metallbolag med 100 anställda som exempel. Arbetare som till exempel svarvare, städerskor, kontorister, mellanchefer och så vidare lyssnar till en presentation från ledningen.

– Ledaren berättar om cashflow och EBIT med mera, men ingen förstår egentligen vad han menar och ingen vågar fråga något heller.

Efter mötet frågar alla av varandra vad ledaren egentligen menade, men ingen vet riktigt.

– Arbetarna, motorn i hela företaget, har ingen aning om vad han eller hon borde göra, och det är inte deras fel. Det är ledarens fel.

Det är ledarens fel.

En annan viktig del av utmärkt ledarskap och kommunikation är att kunna lyssna och observera.

– Lyssna dubbelt så mycket som du pratar så kommer du långt i ditt ledarskap, säger Eklund.

Kvar runt lägerelden

Anders Eklund säger att våra hjärnor fortfarande befinner sig kvar vid tiden när vi satt runt lägereldar och berättade historier för varandra.

– Därför måste ledarens kommunikation förankras i berättelser och anekdoter som vi alla kan relatera till och förstå. Sen förtydligas saker såsom målsättning och så vidare med siffror och statistik.

För att åstadkomma en förändring är det inte enbart den logiska sidan som behöver förklaras. För att åstadkomma förändring är känslomässig förståelse mycket viktig, utan att ha en känslomässig förståelse förändras inte människan, menar Eklund.

Ganska enkla idéer

Utmärkt ledarskap är egentligen inte svårt men kräver extremt hårt arbete, säger Eklund.

Ledstjärnan är det som vi alla redan vet sedan barnsben; behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Enligt Eklund så blir ingen född ledare utan det är en livslång skola man måste gå. Att ha hjälp av en erfaren coach och mentor gör processen kortare.

Ledarens kontinuerliga förändring

Ledare kommer heller ingen vart i dag med att berätta till de anställda exakt vad de ska göra.

– Man måste vara mycket kunnig på att motivera sina anställda för att de ska göra sitt bästa, trivas och därmed också utvecklas i sitt jobb. En ”win-win” för de anställda och företaget.

I dag förändras världen dessutom så snabbt att ledaren själv måste se till att utvecklas dagligen för att hinna med och vara en ledare i tiden.

– En ledare kan inte leda längre om han/hon inte utvecklas kontinuerlig och förändras enligt omgivningen.

LÄS OCKSÅ:

LMI:n prosessit auttavat johtajan seuraavalle tasolle – ELY-keskuksen tuensaantimahdollisuus auttaa kehittymisessä

Lämna ett svar