Jonathan Salo: ”Ljusglimtar i det rådande ränteläget”

Jonathan Salo, Aktia
Jonathan Salo.

Aktias skribent Jonathan Salo är Head of Sales (Österbotten).

De höjda räntorna på våra bostadslån och den höga inflationen har tvingat de flesta av oss att krama hårdare om plånboken. Trots detta verkar det som om många finländare fortsätter att spara och placera i aktier och fonder i samma takt som tidigare. Vi verkar ha lärt oss att de bästa placeringarna ofta görs i svåra tider.

Finländska hushåll sparar flitigt, framför allt när den ekonomiska osäkerheten är stor. Så var fallet under bankkrisen på 1990-talet, finanskrisen 2008 och även under coronakrisen skriver Aktias chefsekonom Lasse Corin i sin senaste rapport. Även detta år har finländarna fortsatt att placera i fonder och sedan 2010 har nettoteckningarna av fonder bara varit större en enda gång – år 2021. I år har antalet nya aktieplacerare ökat med över 26.000 och i juli ägde över 995.000 finländare börsaktier.

Ha koll på din ekonomi

Att placerarna växer i antal är positivt men på samma gång är det även idag en realitet att de flesta av oss berörs av det rådande ränteläget. De höjda räntorna och inflationen har märkbart påverkat våra ekonomiska situationer och det är nu viktigt att få en bra överblick över ekonomin.

Vi har på Aktia märkt att många kunder nu behöver se igenom och uppdatera sin budget för att kunna klara av den nya vardagen. Om du inte ännu har sett över din ekonomi tillsammans med en rådgivare så rekommenderar jag dig varmt att göra det och gärna så fort som möjligt.

Det känns kanske inte alltid så inspirerande i början men genom att få koll på dina inkomster och utgifter kan du skapa en trygghet och flexibilitet i vardagen, som i sin tur ger dig en känsla av frihet och glädje. Kanske till och med hopp. Vi hjälper dig mer än gärna att se över ditt nuläge samt göra en plan för framtiden.

De flesta experter och analytiker tror nu att räntehöjningarna så småningom kommer att avta och plana ut och till och med sjunka under de kommande åren. Det återstår att se men kanske de senaste tio åren med minusräntor var ett långt undantag och att det ränteläge vi har idag är både mer normalt och sunt. Det vi därför behöver göra är att försöka anpassa och bygga upp vår dagliga ekonomi enligt den situation vi lever i just nu och gärna i mån av möjlighet även fortsätta att spara och placera, lite per månad räcker för att det på lång sikt ska kunna bli mycket.

Genom att få koll på dina inkomster och utgifter kan du skapa en trygghet och flexibilitet i vardagen.

Höjda räntor ger nya möjligheter

Jonathan Salo, Aktia
Jonathan Salo.

Många svettas över de högre räntorna och vad de gör med bostadslånet men högre räntor kan även vändas till något bra. Just nu lönar det sig att titta närmare på till exempel räntefonder och blandfonder. Med en relativt låg risk går det att få en bra avkastning på placeringar i dylika fonder. Aktia är känt för sitt kunnande på räntemarknaden och vi har sett att efterfrågan på våra räntefonder och depositioner har ökat markant. Många är nu de som vill placera i räntor.

Aktiemarknaden genererar oftast en bättre avkastning på lång sikt men just nu finns det också möjlighet till att få en bra avkastning på räntesidan med en lägre risk. Så till dig som har lyckan att ha lite sparat kapital kan detta vara en möjlighet värd att utnyttja. Historien har lärt oss att de bästa placeringarna görs under svåra tider när till exempel aktiepriserna är låga.

Fond- och aktieplaceringar är långsiktig verksamhet och det är oerhört viktigt att placera under både bättre och sämre tider. Att det svänger på marknaden med jämna mellanrum borde inte påverka den långsiktiga placeringsplanen. Nu är det bara att tålmodigt invänta ljuset, uppdatera budgeten och titta närmare på möjligheten att även placera på räntemarknaden.

LÄS OCKSÅ:

Aktiastiftelsen i Vasa delar ut över en halv miljon euro – ”Stöd till tredje sektorn är viktiga”

Lämna ett svar