Jonathan Salo: ”Valonpilkahduksia vallitsevassa korkotilanteessa”

Jonathan Salo, Aktia
Jonathan Salo.

Kirjoittaja Jonathan Salo on Aktian Head of Sales Pohjanmaalla.

Asuntolainojen korkojen nousu ja korkea inflaatio ovat pakottaneet yhä useamman meistä pitämään tiukemmin kiinni lompakon nyöreistä. Tästä huolimatta monet suomalaiset näyttävät edelleen säästävän ja sijoittavan osakkeisiin ja rahastoihin entiseen tahtiin. Ilmeisesti olemme oppineet, että parhaat sijoitukset tehdään usein vaikeina aikoina.

Suomessa kotitaloudet säästävät ahkerasti, etenkin taloudellisen epävarmuuden ollessa suuri. Näin tapahtui 1990-luvun pankkikriisin, vuoden 2008 finanssikriisin ja myös koronakriisin aikana, kirjoittaa Aktian pääekonomisti Lasse Corin viimeisimmässä raportissaan. Suomalaiset ovat jatkaneet rahastoihin sijoittamista myös tänä vuonna, ja vuoden 2010 jälkeen rahastojen nettomerkinnät ovat olleet suuremmat vain kerran – vuonna 2021. Tänä vuonna uusien osakesijoittajien määrä on noussut yli 26 000:lla, ja heinäkuussa suomalaisia pörssiosakkeiden omistajia oli yli 995 000.

Pidä huolta taloudestasi

On positiivista, että sijoittajien määrä on kasvussa. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että vallitseva korkotilanne koskettaa suurta osaa meistä. Korkojen nousu ja inflaatio ovat vaikuttaneet merkittävästi ihmisten taloudelliseen tilanteeseen, joten nyt on tärkeää saada hyvä kokonaiskuva omasta taloudestaan.

Olemme Aktiassa huomanneet, että monilla asiakkailla on tarve seurata ja suunnitella omia tuloja ja menoja vastaamaan uutta arkea. Jos et ole vielä käynyt taloudellista tilannettasi läpi neuvonantajan kanssa, suosittelen lämpimästi tekemään sen mahdollisimman pian.

Alussa tulojen ja menojen tarkkailu ei ehkä tunnu kovin innostavalta. Se voi kuitenkin lisätä arjen turvallisuutta ja joustavuutta, mikä puolestaan antaa vapauden ja tyytyväisyyden tunteen. Ehkä jopa luottamusta tulevaisuuteen. Autamme sinua mielellämme kartoittamaan taloutesi nykytilanteen ja tekemään tulevaisuuden suunnitelman.

Monet asiantuntijat ja analyytikot uskovat koronnostojen vähitellen loppuvan ja tasaantuvan, tai korkojen jopa laskevan tulevina vuosina. Tämä jää nähtäväksi. Saattaa olla, että viimeiset kymmenen vuotta miinuskorkoineen olivat pitkä poikkeus, ja nykyinen korkotilanne on normaalimpi ja terveempi. Meidän täytyisikin yrittää sopeutua ja sopeuttaa omat tulot ja menot tilanteeseen, jossa nyt olemme, ja mahdollisuuksien mukaan myös jatkaa säästämistä ja sijoittamista. Pienikin kuukausittainen summa voi merkitä paljon pitkällä aikavälillä.

Pienikin kuukausittainen summa voi merkitä paljon pitkällä aikavälillä.

Korkojen nousu tarjoaa uusia mahdollisuuksia

Jonathan Salo, Aktia
Jonathan Salo.

Monet tuskailevat korkeampia korkoja ja niiden vaikutusta asuntolainaan, mutta korkeammat korot voivat merkitä jotain hyvääkin. Tällä hetkellä katse kannattaa suunnata esimerkiksi korko- ja yhdistelmärahastoihin. Näihin sijoittamalla voi saada suhteellisen matalalla riskillä hyvän tuoton. Aktia tunnetaan osaamisestaan korkomarkkinoilla, ja olemme havainneet, että korkorahastojemme ja talletustemme kysyntä on kasvanut merkittävästi. Monet haluavat nyt sijoittaa korkotuotteisiin.

Osakemarkkinat tuottavat usein paremmin pitkällä aikavälillä, mutta tällä hetkellä myös korkomarkkinoilta on mahdollista saada hyvä tuotto matalammalla riskillä. Mikäli olet saanut säästettyä hiukan ylimääräistä, voi tämäkin olla tutustumisen arvoinen mahdollisuus. Historia on opettanut meille, että parhaat sijoitukset tehdään vaikeina aikoina, kun esimerkiksi osakkeiden hinnat ovat matalat.

Rahasto- ja osakesijoittaminen ovat pitkäaikaista toimintaa, ja on tärkeää sijoittaa sekä hyvinä että huonoina aikoina. Markkinoiden säännöllinen vaihtelu ei saisi vaikuttaa pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaan. Nyt on vain odotettava kärsivällisesti parempia aikoja, suunniteltava omaa talouttaan ja tarkasteltava mahdollisuutta sijoittaa myös korkomarkkinoille.

LUE MYÖS:

Aktiastiftelsen i Vasa delar ut över en halv miljon euro – ”Stöd till tredje sektorn är viktiga”

Vastaa