Elina Pihlaja: ”Työvoiman ammatillisen osaamisen kehittäminen on investointi tulevaan”

Elina Pihlaja

Kirjoittaja Elina Pihlaja on Pohjanmaan TE-toimiston Osaamisen kehittämispalveluiden ja Tuetun työllistymisen palveluiden palvelujohtaja.

Jatkuvan oppimisen ydinajatus on, että osaaminen on paras turva työn, teknologian ja maailman muutoksissa. Oman osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen on yksi tuloksellisimpia investointeja tulevaan niin työelämässä olevalle kuin työtä hakevalle. Kouluttautumisen on todettu myös pidentävän työuria.

Suunta kohti työelämäläheistä oppimista

Työssäkäyvien siirtymistä määräajaksi päätoimiseksi opiskelijaksi haastaa tänä syksynä kahden keskeisen tukimuodon lakkauttaminen. Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea ei voi saada enää syksyllä 2024 alkaviin opintoihin. Monien opintoihinkin käyttämä vuorotteluvapaa on lakkautettu elokuun alusta.

Nämä leikkaukset varmasti hankaloittavat monen päätoimisia opintoja suunnittelevan aikuisen suunnitelmia, mutta onneksi useissa koulutuksissa on mahdollista opiskella myös työn ohella. Suunta on kohti työelämäläheistä oppimista, jossa työntekijä voi aiempaa helpommin kehittää osaamistaan joustavasti omalla työpaikallaan työssäoppien tai vapaa-ajalla verkkokoulutuksena tai monimuotona.

Jatkuva oppiminen organisaation näkökulmasta

Organisaatioissa jatkuva oppiminen on strateginen osa toimintaa. Muutokset palveluiden tuotantotavoissa, automatisaatio, tekoäly, lainsäädännön asettamat pätevyysvaatimukset jne. luovat haasteita osaamisen ajan tasalla pitämiselle. Yrityksen olemassa olevan henkilöstön osaamisen ylläpitäminen, tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointi ja henkilöstön osaamisen kehittäminen on keskeistä, jotta henkilöstön osaaminen vastaisi tulevaisuuden tarpeita.

Mikäli työvoiman saatavuudessa yrityksen tarpeisiin on haasteita, on tarjolla myös monipuolisia koulutuspalveluita, joiden avulla voidaan täsmäkouluttaa työntekijöitä yrityksen omiin tarpeisiin esimerkiksi rekrytointikoulutuksen tai oppisopimuskoulutuksen avulla.

Työntekijän mahdollisuudet hakea koulutusta

Vastuu itsensä kehittämiseen myönteisesti suhtautumisesta ja mahdollisuuksiin tarttumisesta on tietysti myös työntekijällä itsellään. Olen lukuisia kertoja saanut kokea, miten mielekästä ja palkitsevaa on päästä soveltamaan opittua suoraan omassa työssä.

Työelämäläheisiä koulutusmuotoja voi löytää esimerkiksi omaan alaan liittyvistä ammatti- tai erikoisammattitutkinnoista. Itselleni johtamisen erikoisammattitutkinto oli juuri tällainen koulutus, joka tuki tiimin työprosessien kehittämistä ja omaa esihenkilönä kasvamista.

Avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opintotarjonta Vaasassa on laaja. Tarjonnasta voi poimia yksittäisiä omia tarpeita vastaavia opintojaksoja tai kokonaisuuksia, mahdollisesti jopa jatkaa tutkinto-opiskelijaksi.

Lisäkoulutus avuksi myös työnhaussa

Työnhakutilanteessa osaamisen täydentäminen tai kokonaan uuden alan opiskelu usein helpottaa uuden työn löytämistä. Työnhakijoille opintojen aikaisia rahoitusvaihtoja ja kouluttautumismuotoja voivat olla esimerkiksi omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella, lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella, työvoimakoulutus tai oppisopimuskoulutus.

Opintojen aloitusta suunniteltaessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon, mikäli olet työttömänä työnhakijana.

Työvoimakoulutuksen kehittäminen

Työvoimakoulutusten suunnittelussa lähtökohtana on elinkeinoelämän työvoiman tarpeet. Koulutusten avulla pyritään turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta muuttuvissa työmarkkinatilanteissa. Työvoimakoulutusten avulla edistetään työvoiman ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Työnhakijan puolesta pyritään kehittämään ja täydentämään ammatillista osaamista sekä edistämään työllistymistä. Työvoimakoulutusten työllistävyys onkin meidän alueella varsin hyvällä tasolla.

Työvoimakoulutusten avulla edistetään työvoiman ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

Tarjolla juuri nyt

Tänä syksynä Vaasassa on tarjolla mm. palvelulogistiikan, terveydenhuollon sihteerin, kiinteistönhoitoalan, varhaiskasvatuksen, rakennus-, sähkö- ja metallialan työvoimakoulutuksia. Kannattaa muistaa myös mahdollisuus työelämän lupakorttien suorittamiseen.

Henkilöstön osaamisen kehittäminen on proaktiivinen keino varautua muutostilanteisiin. Näin lomakauden jälkeen onkin hyvä hetki pysähtyä pohtimaan niin organisaation kuin myös omia henkilökohtaisia ammatillisia kiinnostuksia ja koulutustarpeita.

Alueen monipuolisia opiskelumahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Olisiko nyt hyvä aika ottaa ensimmäinen askel?

 

LUE MYÖS:

Meeri Koski: ”Alueelliset kehitysnäkymät povaavat käännettä parempaan”

Lämna ett svar